Al II-lea razboi punic Hannibal fiul lui Hamilcar Barca - castelul Lybissia referat

Hannibal si al II-lea razboi punicHannibal a fost fiul lui Hamilcar Barca, conducator cartaginez care a avut um rol important in primul razboi Punic.Hannibal este in primul rand cunoscut

pentru rolul jucat in a-l doilea razboi punic,dar el a avut un rol la fel de important in cucerirea S-E Spaniei in 220 i.Hr.El l-a urmat pe tatal sau in campanile sale inca de la 9 ani;intre 18 si 25 de ani acesta a fost un conducator militar sub conducerea cumnatului sau Hasdrubal,avand ca rol extindere asi consolidarea puterea Cartaginei in Spania.

Dupa moartea lui Hasdrubal in 221 i.Hr. Hannibal a fost ales noul conducator al Cartaginei. Sub conducerea sa caratginezii au facut mari avansuri teritoriale,dar odata cu cucerirea orasului Saguntum (Sagunto,Spania) in 218 i.Hr. s-au ciocnit cu armata romana.Romanii au pretins ca a fost o incalcare a acordului existent intre Roma si Cartagina si au cerut ca Hannibal sa li-se predea.Odata cu refuzul Cartaginei ,al doilea razboi Punic a inceput.

Astfel Hannibal a pornit in celebrul sau mars de la Cartagina spre Roma in 218 i.Hr.La inceput a traversat Pirineii,apoi a traversat Alpii.Trecatoarea exacta prin care atraversat Alpii nu este cunoscuta probabil intre trecatoare Micul St. Bernard si Mont Genevre.O mare parte din oamenii lui au murit din cauza furtunilor de zapada,avalanselor si a atacurilor din partea triburilor ostile. Pericolul a venit din partea celtilor care au atacat spatele coloanei;altii au atacat animalele de povara si au rostogolit pietre mari asupra cartaginezilor.Hannibal a luat masuri dar acest lucru a insemnat pierderi mari de oameni.Se presupune ca in timpul traversarii Alpilor Hannibal a ajuns la inaltimii de 2000m.

Dupa traversarea Alpilor Hannibal a ajuns in Campia Padului,in N Italiei avand in subordinea sa 6000 de calareti,20000 de infateristi si cativa elefanti din cei 38 pe care i-a avut initial,pe langa acestia el a recrutat gali,astfel ca numarul total soldatilor a ajuns la 30000 cu acestia el a subjugat triburile bastinase,prima oara i-a cucerit pe Taurini apoi triburile Lingurice si Celtice aflate la N de raul Pad(Po).

Desi inferior din punct de vedere numeric Hannibal a avut niste victorii spectaculoase:la Trebbia si la Ticinus in 218 i.Hr. si la lacul Trasimene in 217 i.Hr. dar totusi Hannibal nu a ajuns nici odata la mai mult de 150km de Roma.Cel care lupta impotriva lui Hannibal era generalul roman Quintus Fabius care avea o strategie de a evita batalii decisive.Totusi el a reusit sa-l opreasca pe Hannibal sa ajunga la Roma.

Anii treceau si resursele si moralul trupelor lui Hannibal scadeau in timp ce Roma i-si refacea puterea militaraIn toamna anului 216 i.Hr. a avut loc batalia de la Canae.In aceasta batalie Hannibal s-a aparat contra unei armate romane superioare din punct de vedere numeric dar a reusit in cele din urma sa-i invinga.Dupa aceea Hannibal nu reuseste sa cucereasca Neapolis(Napoli)

Foarte multe orase grecesti s-au alaturat lui Hannibal printre care si Siracuza dar si unele orase romane precum Capua,un important oras al Romei antice deasemenea Hannibal avea o alianta cu regele Macedoniei Filip al V-lea

In 214i.Hr. romanii asediaza Siracuza sub conducerea generalului Claudius Marcellus.In 212i.Hr Hannibal cucereste Tarentum dar romanii inca asediaza Siracuza si Capua iar in 211i.Hr. ambele sunt cucerite in ciuda eforturilor lui Hannibal.Dupa cucerirea Siracuzei Arhimede,care a ajutat la apararea acesteia este ucis de un legionar.In 207 fratele lui Hannibal incearca sa il ajute pe acesta dar este invins de un general roman Scipio in N Andalusie,el reuseste sa scape si sa ajunga in Italia in 207 i.Hr. unde este din nou atacat de forte romane si ucis,capul acestuia este catapultat in tabara lui Hannibal.El se retrage in Bruttium unde sta pentru patru ani.In 206 i.Hr. Scipio distruge ultimele forte cartagineze din Spania si dupa un an este ales consul si este chemat in Sicilia.In 204 i.Hr. Scipio impreuna cu 35000 de legionarii invadeaza Africa,Hannibal este chemat inapoi in Cartagina pentru a-I respinge pe romani.Hannibal a ajuns in Africa cu o armata de doar 12000 de veterani dar a reccrutat oamenii astfel ca armata lui a ajuns la un numar de 37000 de oameni

Batalia majora a avut loc la Zama dar nici geniul lui Hannibal nu a putut face fata unei armate de 35000 de legionari veterani,el avand o armata formata in special din recruti.

Dupa aceasta infrangere Cartagina s-a predat punand capat celui de-al doilea razboi punic(218-201 i.Hr.).Termenii pacii au fost foarte duri,ei trebuiau:

Sa cedeze teritorile din Spania si unele din Africa,sa cedeze toti elefanti de razboi,sa cedeze toate vasele in afara de 10,sa predea toti prizonierii de razboi si dezertorii,sa plateasca 10000 de taleri si Cartagina nu putea declara razboi unei tari fara consintamantul Romei.

Hannibal s-a sinucis in castelul Lybissia pentru a nu fi capturat de romani, in acelasi timp a murit si Scipio ostracizat de Roma
Copyright © Contact | Trimite referat