Impresionist-Auguste Renoir Cariera de artist referat

Auguste RenoirAuguste Renoir isi face aparitia in arta ca impresionist.Cariera sa de artist incepe foarte devreme in conditii defavorabile, aproape patetice si se termina in ajunul mortii. Renoir traieste saptezeci si opt de ani din care mai bine de saizeci ii petrece intr-o munca incordata.Se naste in1841 la Limojes si este fiul unui croitor foarte sarac. La 15 ani intra intr-o fabrica de portelan ca decorator, apoi picteaza evantaie.Dar din aceasta ocupatie nu ajunge sa isi castige painea zilnica.

La 20 de ani intra in atelierul lui Gleyre,unde intalneste pe Monet,pe Bazille si pe Sisley si astfel se leaga intre ei prietenia din care va iesi primul grup de impresionisti. Spre deosebire de ceilalti el este instinctiv,nu dispretuieste nici traditia nici trecutul ca atare. Inca o diferenta intre el si ceilalti impresionisti ,diferenta din care va decurge, ca o consecinta si despartirea lor-ceea ce il atrage mai puternic ca subiect este nudul,trupul uman mai ales cel al femeii, pe cand restul impresionistilor sunt preocupati indeosebi de subiecte din natura,adica de diversele forme de peisaj.

Alaturi de aceasta tema pe care o trateaza de nenumarate ori el studiaza si floarea.Obisnuia sa spuna ca picteaza flori ca o pregatire in vederea redarii carnatiei feminine.Imediat ce ajunge in posesia tehnicii impresioniste se opreste la tema ce joaca un rol esential in evolutia scolii:redarea aspectelor unui oras.

La 40 de ani merge in Italia, la Pompei unde studiaza faimoasele decoratii ale romanilor din primul secol al imperiului lor.Isi da seama de neajunsul suferit de pictura din pricina ca desenul fusese neglijat de catre impresionisti.Ajunge la concluzia ca impresionismul gresise si pentru prima data incepe sa fie nesigur,sa-si puna intrebari,sa aiba nelinisti.

Putin cate putin se indreatpa catre acea ultima faza a carierie sale,in care nudul detine rolul principal.De tanar se imbolnaveste de reumatism deformant,iar mainile ii sunt intepenite si aproape ca nu se mai poate servi de ele.Totusi pasiunea pentru pictura e asa de mare incat inventeaza tot felul de mijloace ca sa continue sa picteze chiar in situatia teribila in care se afla.Uneori prietenii il surprindeau cu pensula legata de mana pe care o purta cu infinita greutate,in timp ce cineva ii misca sevaletul in directia pe care o indica artistul.Spre sfarsitul vietii a facut si sculptura.Ajunsese sa conduca in asa fel pe unul din ajutoarele sale cu mana si cu un bastonas,incat facea operatia pe care o dorea Renoir.Sculpturile acestea trec cu drept ca opere autentice ale acestuia,desi mainile sale aproape nici nu le-au atins.Moare in 1919,la varsta de 78 de ani.Opinia publica avand alte preocupari in afara de un cerc restrans,moartea sa a trecut aproape neobservata.

Opera lui Renoir este foarte bogata.Dintre lucrarile cele mai importante fac parte:'Copilul cu pisica','La Loge','Portretul d-nei Charpentier','Le moulin de la Galette'.
Copyright © Contact | Trimite referat