Simon Bolivar cariera politico-militara LiberatorulSimon Bolivar "Liberatorul"

Copilaria.


Venezulea, tara gigantului fluviu Orinoco, a fost desemnata de destin sa devina locul de nastere al celui ce va deveni Liberatorul Americii spaniole.

Pe numele sau intreg, Simon Jose Bolivar Antonio de la Santisima Trinidad , copilul lui don Juan Vicente Bolivar, colonel de armata si al donei Maria Conception Palacios , sa nascut in Caracas la 24 iulie 1783, fiind cel ce va duce mai departe neamul intemeiat de primul Bolivar venit in Lumea Noua in 1590. Va mosteni o avere insemnata de plantatii de trestie de zahar , case , ferme , mosii si sclavi , avere stransa de stramosii sai care toti au fost venezueleni influenti in corpul de functionari ai monarhiei spaniole.La nasterea sa , mama avea 24 iar tatal 57 ani. Era baiatul cel mai mic si toti i se supuneau , dar la varsta de 3 ani isi va pierde tatal iar la 10 mama , amandoi secerati de T.B.C.

Pana la 10 ani a fost rasfatat si iubit cu pasiune ; mama lui considerand ca o asemenea avere nu-l obliga pe Simon sa aiba prea multe cunostinte de gramatica ori matematica , ii angajeaza un profesor-Simon Rodriguez care cauta sa-i stimuleze aptitudinile , inclinatiile sau dorintele lui firesti dupa metoda filozofului francez Jean Jacques Rousseau singurele carti pe care le-a predat elevului sau: Robinson Crusoe de D.Defoe si Vietile paralele ale lui Plutarh.

Dupa moartea mamei , se termina copilaria printului creol : surorile lui Juana si maria Antonia se casatorisera cu un an inainte bunicul Feliciano Palacios ,murise tot atunci , iar el si fratele sau mai mare raman in grija matusei Josefa si a unchiului Pedro Palacios. Socat de disparitia iubitei mame, copilul cade in tristete si slabeste ;pentru a micsora socul pierderii, tutorii il trimit cu profesorul sau la tara , la mosia San Mateo in valea Araqua. Va ramane aici pana la 15 ani ; copilul rasfatat devine un tanar barbat cu inteligenta ascutita , fire buna , sensibil si cu simtul dreptatii , modest , simplu , intuitiv si meditativ .

Se pare ca tocmai acesti ani petrecuti in natura au impiedicat bacilul T.B.C. sa-l ucida inainte de a ajunge la pubertate.


Tanarul Simon Bolivar


Constienti ca in ciuda averii sale , Simon nu era decat un salbatic , necunoscator al ortografiei , preceptelor filozofice ale lumii de rangul sau si bunelor maniere , era un Bolivar , unchii sai Esteban si Pedro Palacios il cheama la ei in Madrid. Pleaca spre            tarziu si locuieste in casa unchilor sai care-l introduc in cercul aristrocratilor creoli. In contact cu viata de Curte , printul creol inrelege carentele sale educative si cere ajutorul marchizului de Ustariz , om cult originar din Caracas , care-i dezvaluie operele lui Homer , Vergiliu , Horatiu , Dante , Cervantes .

Simon Bolivar devine un autodidact ce studiaza gramatica , filosofia , citeste poezie si invata sa respecte convenientele socilae si sa scrie fara greseli de ortografie .

In trepidantul ritm al vietii madrilene , la 17 ani , se indragosteste de Maria Teresa Josefa Antonia Jaquina Rodriguez de Toro , fata unui bogat venezuelean . Timp de 20 luni idila lor romantica devine serioasa si pe 30 noiembrie 1800 , Simon Bolivar cere consimtamantul si autorizatia pentru a se casatori .Pentru ca raspunsurile intarzie cateva luni , Bolivar pleaca la Bilbao si apoi la Paris , fapt foarte important ce-i va evolutia militara , la Paris asista la proclamarea lui Napoleon ca primconsul .

Dupa luni de asteptare , in mai 1802Simon si Teresa se casatoresc la Madrid , apoi pleaca impreuna la Caracas si San Mateo .

Fericirea de cuplu dureaza doar pana in 23 ianuarie 1803 , cand Teresa moare de friguri .


Barbatul Simon Bolivar

Vaduv la 20 ani si stapan al unei imense averi , Simon Bolivar jura sa nu se mai insoare niciodata , ce va si face si se intoarce la Madrid .

Mai tarziu , va spune ca moartea Teresei a fost cea care la transformat din bogatul latifundiar in generalul Bolivar .

Dupa ce durerea s-a alinat , barbatul din el iese la iveala : se duce la Paris si , in saloanele aristrcrotiei cunoaste pe Fanny de Villars , sotia unui colonel al lui Napoleon ce-i va deveni amanta . Tot aici cunoaste si are lungi discutii cu madame Stoek , madame de Recomier,fizicianul Gay Lussac , geograful Alexander Humboldt , botanistul Aime Bompland . Este la Paris si primeste invitatia de asista la incoronarea lui Napoleon , dar nefiind de acord cu transformarea acestuia din revolutionar in Cezar , refuza sa ia parte.

Modul de viata a lui Simon Bolivar in Paris ii afecteaza sanatatea.Se intalneste cu fostul sau profesor Simon Rodriguez si la indemnul medicilor , face o calatorie prin Franta , Italia , Olanda , Germania . Sanatatea ; se reface , starea de spirit se imbunatateste , iar la intalnirea si discutiile avute la Roma si Neapole cu baronul von Homboldt vor avea mare insemnatate pentru viitorul lui Bolivar.

Idei si influente politice ale lui Simon Bolivar

Educatia primita la San Mateo si Madrid contureaza clar modul de gandire al Liberatorului.

Indieni, mulatri , metisi , creoli negri ,sclavi ori liberi , pentru Simon Bolivar toti locuitorii Venezuelenii erau egali . Nu accepta idea de sclavie si chiar si -a eliberat pe ai lui cand imprejurarile i-au permis . Dorea independenta si emancipare pentru statele sud americane pe care le vedea prospere intr-o federatie sub conducera unui singur om, dar nu voia sa fie el acela . Uraste ideea aducerii unui "rege al Americii". Admira geniul lui Napoleon si ideile lui militare , dar a fost dezgustat de pretentia lui de fi imparat si de modul tiran in care guverna in Franta si in Imperiul Francez .


Inceputul carierei politico-militare


Cand se intoarce la Caracas , in iulie 1807 barbatulde 24 de ani nutrea dorintade a rupe lanturile stapanirii spaniole , aproband parerile baronului german ca America spaniola este coapta pentru a fi libera ; are insa nevoie de un mare barbat care sa inceapa opera .Cand fransico Miranda porneste in 1806 din N ew York expeditia de eliberare a Venezuelei , crede ca acesta este "marele barbat" dar se inseala ; expeditia esuaza .

Conditiile politice din Europa au avut repercursiuni asupra statelordin America , iar valul stanit de Napoleon a atins si dorinta de shimbare a populatiilor aflate