Asociatia Internationala de Transport Aerian IATA, Definitie si obiect de activitateAsociatia Internationala de Transport Aerian

(IATA)

2.1. Definitie si obiect de activitate


IATA (International Air Transport Association - Asociatia Internationala a Transporturilor Aeriene) este o asociatie nonguvernamentala a transporturilor aeriene preocupata de dezvoltarea si reglementarea industriei transportului aerian.

Scopurile sunt:

promovarea transportului aerian sigur, regulat si economic spre beneficiul intregii sale omeniri, impulsionarea comertului aerian, sa studieze si sa rezolve problemele legate de acestea;

sa ofere un for de discutii si consultatii asupra problemelor industriei printre companiile aeriene membre dar si printre ceilalti participanti pe piata;

sa coopereze cu ICAO (International Civil Aviation Organization), alte organizatii internationale si asociatii regionale ale transporturilor aeriene;

sa reprezinte o asociatie a transporturilor aeriene care se supune principiilor competitiei si ai liberului schimb in transporturile aeriene.2.2. Scurt istoric


IATA a fost infintata in cadrul Conferintei de la Haga si reprezinta o organizatie internationala de coordonare profesionala si de promovare a relatiilor internationale de coordonare profesionala si a relatiilor comerciale. In anul 1939 isi inceteaza activitatea dar o reia in anul 1945 in cadrul conferintei de la Havana. Scopul IATA il reprezinta promovarea unui trafic aerian sigur, regulat si eficient si stimularea cooperarii intre societatile de transporturi aeriene. Organele IATA sunt urmatoarele:

Adunarea Generala care se convoaca o data pe an;

Comitetul de Directie;

Comitete de lucru care rezolva probleme de natura financiara, juridica, tehnica si medicala;

Comitetul Consultativ de Trafic.

Conditiile de transport IATA se refera la modul de intocmire a documentelor, de rezolvare a reclamatiilor, de acoperire a pagubelor. Conform conditiilor de transport, teritoriile survolate se impart in 3 zone de trafic care sunt zone tarifare, fiecare avand anumite preturi si conditii de expediere specifice.

zona 1 (America de Nord, America de Sud, Groenlanda, Insulele Hawaii)

zona 2 (Europa, Africa, Orientul Mijlociu)

zona 3 (Asia, Australia, Noua Zeelanda, Insulele Oceanului Pacific)

IATA este o asociatie de companii aeriene care coordoneaza serviciile si activitatiile care vizeaza standardele, eficienta, productivitatea si innoirile tehnice din domeniile de activitate. In IATA au intrat companii aeriene din tari cu regimuri politice diferite si cu niveluri de dezvoltare economica extrem de eterogene, variand substantial din punct de vedere al marimii si caracteristicilor de operare. Principalele avantaje oferite de aderarea la IATA tind la reducerea costurilor administrative si operative, care se obtine prin preluarea de catre organizatie a unor sarcini din aceste domenii, de integrare intr-un cadru institutional complex, care ofera factorilor de decizie accesul la un volum considerabil de date si nu in ultimul rand de posibilitatea de a mentine niveluri ridicate de siguranta si de eficienta la preturi competitive.

Prin aderarea la IATA o companie aeriana poate beneficia de oricare din serviciile si activitatile urmatoare:

Servicii comerciale de care companiile pot beneficia prin intermediul IATA;

AGENCY PROGRAMME

Colaboreaza cu UFTAA (Universal Federation of Travel Agents Associations) si cu FITA (International Federation of Flight Forwarders Associations).

Isi desfasoara activitatea in 2 directii:

a)    Passenger Agency Programme care cuprinde:

Passenger Sales Agency Rules;

Passenger Sales Agency Agreement;

Reduced Fare Rules for Passenger Agency;

BSP Provisions;

IATA/UFTAA/Agents Professional Training Programms;

Passenger Agency Conference.

b)    Cargo Agency Programme care cuprinde:

Cargo Agency Rules;

Cargo Agency Agreement;

Cargo Accounts Settlement System Provisions (CASS) este utilizat in Japonia, SUA, Australia, Noua Zeelanda, Italia, Canada, Mexic. Asigura urmatoarele avantaje: asigura controlul creditelor si protejeaza operatiunile in numerar; simplifica valoarea deconturilor de vanzari ale agentiilor; faciliteaza operatiunile de facturare si decontare; introduce procedurile standard de facturare electronica;

IATA/FIATA/Agents Professional Training Programmes;

Cargo Agency Conferens.

Agency Programme asigura administrarea si controlul centralizat al activitatii agentiilor IATA acreditati, in transportul de pasageri si cargo si contribuie la reducerea cheltuielilor companiilor cu o retea larga de agentii.

Agency Training Programme (programul de pregatire): asigura cursuri de instruire a agentiilor de vanzari.

Fraud Prevenition (prevenirea fraudelor): ofera informatii si asistenta in vederea evitarii sau identificarii cazurilor de frauda din transportul aerian.

Facilitation: faciliteaza miscarea pasagerilor, bagajelor, marfurilor, postei si aeronavelor intre grantele diferitelor tari, reducand costurile impuse de procedurile guvernamentale.

Scheduling (programare): faciliteaza activitatea de programare a zborurilor.

Airmail (posta aeriana): colaboreaza cu UPU - Uniunea Postala. Este universala in urmatoarele directii:

tarife;

promovare trafic;

servicii operationale.2.3. Raporturile asociatiei cu publicul larg, companiile aeriene, guverne, terti


Intr-o lume a companiilor aeriene in care schimbarile au loc cu o viteza foarte mare, unde privatizarea, aliantele si competitia crescanda au devenit realitati globale, companiile au inca nevoie de cooperare, pentru a oferii un produs de cel mai inalt standard posibil pasagerilor aerieni. Mare parte a acestei cooperari se realizeaza prin intermediul IATA, a carei misiune este de a "reprezenta si servi industria aeriana".

Eforturile continue depuse de IATA asigura pasagerii ca se pot deplasa cu asa mare usurinta, cu ajutorul vastei retele globale aeriene, ca si cand ar apela la o singura companie aeriana apartinand unei singure tari - si ca echipamentele membrilor IATA pot opera in siguranta, eficient si economic - sub incidenta unor reguli bine definite si clar intelese.

IATA reprezinta vocea colectiva a sectorului de transport cu cea mai rapida crestere - care la randul sau face parte din industria cea mai larga - turism si calatorii.

Pentru publicul larg IATA simplifica procesul calatoriei. Prin controlul costurilor transportului aerian, IATA contribuie la reducerea preturilor biletelor de avion.

Datorita cooperarii companiilor aeriene prin intermediul IATA pasagerii individuali pot face un simplu apel telefonic pentru a rezerva un bilet, pot plati intr-o singura moneda si apoi sa foloseasca biletul pe mai multe companii aeriene, in mai multe tari - sau chiar sa-l returneze, pentru o rambursare cash. IATA ofera posibilitatea companiilor aeriene de a opera mai eficient. Ofera modalitati de tip joint (asociere) - trecand peste resursele unei singure companii - pentru a exploata oportunitatile, a reduce costurile si a rezolva problemele ce se pot ivi. Companiile aeriene isi unesc retelele individuale intr-un sistem mondial prin intermediul IATA, in ciuda diferentelor de limba, de moneda, de legislatie si traditii nationale.

IATA este un instrument folositor guvernelor in cooperarea acestora cu companiile aeriene, dar in acelasi timp foloseste experienta si expertizele acestora. Standardele de lucru ale industriei sunt dezvoltate in interiorul IATA. In sprijinul transportului sigur si eficient, IATA serveste politicii de stat a celor mai multe guverne ale lumii.

Pentru terti, IATA reprezinta o conexiune intre acestia si companiile aeriene. Agentiile de turism si cargo devin reprezentanti ai industriei prin intermediul IATA si obtin beneficiul unor standarde inalte de servicii in agentie si inalta calificare profesionala.2.4.Planul de regularizare si plata (Billing and Sttelment Plan-    

BSP) IATA


BSP este un sistem de circulatie monetara care simplifica procedurile de vanzare, raportare si decontare intre companiile aeriene si agentii de vanzare (cargo si pasageri) certificati de catre IATA. Cheia functionarii BSP este utilizarea unor documente standard de transport (bilete si MCO) in locul biletelor individuale din propriul stoc al fiecarei companii.

Avantaje oferite de sistemul BSP:

o reducere a costurilor implicate de facturari si incasari;

posibilitatea unui mai bun control financiar;

posibilitatea prelucrarii electronice prin existenta stocului de documente de trafic standardizate;

raportarea neregularitatilor si dificultatilor se face de catre un for neutru catre IATA Plan Management;

minimizarea costurilor administrative.

Agentii sunt si ei favorizati de activitatea BSP beneficiind de :

simplificarea muncii lor datorita utilizarii STD(Standard Traffic Documents);

reducerea costurilor prin inlocuirea multiplelor formulare de vanzari cu un singur formular tip (Sales Transmittal Form);

cresterea gradului de securitate impotriva sustragerilor prin existenta unui singur stoc de bilete;

existenta unui singur punct central unde sunt transmise raportarile;

posibilitatea instruirii personalului in cadrul unor cursuri specifice organizate de BSP Manager.

Integrarea in sistemul BSP este conditionata de cel putin 3 elemente:


1).Aderarea la IATA (spre deosebire de alte sectiuni ale IATA unde o companie aeriana poate fi parte fara a fi membru IATA -  de exemplu Conferintele Tarifare - in cazul BSP exista obligativitatea aderarii prealiabile la IATA);

2). O dotare tehnica corespunzatoare, ceruta de emiterea automata si de procedurile de identificare agent;

3). Existenta unei banci care sa devina BSP al companiei, banca care trebuie sa presteze servicii prompte si corecte, pentru orice intarziere aplicandu-se penalizari considerabile.

Modul de functionare al BSP


PASUL 1:


a)    agentul primeste un stoc de documente standard - STD-uri - preconizat sa acopere activitatea pe 4 luni; STD-urile sunt furnizate de Traffic Document Distributor; stocurile sunt reanoite periodic conform unui grafic;

b)    agentul cere de la BSP Manager formulare administrative standard - Standard Administrative Form B;

c)    agentul trebuie sa obtina din partea fiecarei companii membre BSP in numele careia va emite STD-uri un fel de carte de identificare -  Carrier Identification Plates (CIP);

d)    agentul trebuie sa-si cumpere un printer pentru TKTS si un Agent Identification Plate.

PASUL 2:

Dupa obtinerea echipamentului si stocului de STD-uri, agentul poate incepe sa vanda folosind BSP - STD-uri.


PASUL 3:


La sfarsitul fiecarei perioade de raportare, agentul trebuie sa intocmeasca un STF (Sales Transmittal Form) pentru toate vanzarile BSP facute. Acest formular impreuna cu cupoanele verzi si alte documente contabile sunt transmise la un sediu central (Central EDP Center).


PASUL 4:


Din momentul in care documentele mentionate la pasul 3 ajung in centrul EDP, cursul lor este urmatorul:

a)    datele se prelucreaza si se obtine un "Agent Billing Analysis" pentru fiecare agent. Aceasta analiza este obtinuta pe baza informatiilor prelucrate din una sau mai multe perioade de raportare;

b)    centrul v-a inmana fiecarei companii membre BSP o analiza a vanzarilor facute de agenti pe numele ei, asa cum apar ele din Sales Transmittals primite de la agenti;

c)    centrul tine evidenta stocurilor de STD si furnizeaza informatiile de completare.PASUL 5:


Agentul face un singur transfer periodic cuprinzand toate tranzactiile BSP facute in numele tuturor companiilor BSP.


PASUL 6:


Departamentul contabil al fiecarei companii BSP contabilizeaza datele de intrare si trimite - daca este necesar - fiecarui agent o situatie a debitelor si creditelor.