Biletul de calatorie pentru pasageri in cadrul Companiei TAROM SA, Electronic Ticketing SETS referat

Biletul de calatorie pentru pasageri in cadrul Companiei TAROM S.A.

 

Biletul este contract de calatorie care poate fi folosit in termeni corespunzatori tarifului inscris pe document si este considerat un cec la purtator, care este netransmisibil, putand fi platit cu cash sau carte de credit.

Biletul de calatorie poate fi emis in doua feluri: manual sau automat.

  23378gms22hlr6rElectronic Ticketing (SETS)

  23378gms22hlr6r

SITA a implementat in urma cu 2 ani produsul “Electronic Ticketing”, care a devenit aplicabil pentru TAROM numai acest an, in urma instalarii Departure Control Systems in majoritatea aeroporturilor din tara. Acest nou produs foloseste interfata cu urmatoarele produse SITA, deja utilizate de TAROM:

 • GABRIEL II RESERVATIONS ml378g3222hllr

 • AIRFARE

 • TICKETING

 • DEPARTURE CONTROL SYSTEMS

Deasemenea produsele:

 • Advanced Seat Reservations (ASR)

 • Advanced Boarding Pass (ADP)

pot fi aplicabile impreuna cu SETS.

Beneficiile emiterii de bilete electronice

Acest nou produs SETS este benefic atat din punctul de vedere al pasagerului, cat si al companiei care-l utilizeaza.

Client:

 • Eliminarea problemelor de furt/pierdere a biletelor;

 • Usurarea operatiunilor de modificare a biletelor si de obtinere a rambursarilor.

Companie:

 • Ticketingul electronic ajuta compania sa reduca costurile asociate cu decontarea traditionala-manuala a documentelor;

 • Simplificarea procedurilor la aeroport prin acceptarea pasagerilor fara un document emis pe hartie;

 • Compania trebuie sa stabileasca propriile reguli si noi nivele de responsabilitate pentru aceasta noua modalitate de acceptare a pasagerilor;

 • Determinarea locurilor si a modalitatilor de emitere, modificare si rambursare;

 • Compania trebuie sa stabileasca formele de identificare a pasagerilor, precum si a formelor de plata;

 • Stabilirea procedurilor de check-in si imbarcare ce trebuie aplicate;

 • Stabilirea modalitatilor de preluare a informatiilor legate de cupoanele utilizate de catre departamentul financiar.

Baza de date SETS

 • Baza de date pentru ticketingul electronic este separata de baza de date pentru ticketingul traditional-pe hartie;

 • Baza de date poate fi accesata si modificata atat de agentii de ticketing, cat si de catre cei de check-in;

 • Cupoanele de zbor sunt stocate dupa forma de identificare a pasagerilor- FOID (credit card, nr permis conducere, nr de pasager frecvent, nr pasaport, nr ID etc.)

 • FOID-ul este automat transferat in baza de date DCS;

 • Orice updatari in SETS sunt procesate in centrul de procesare SITA in timpul procesului de raportare a cupoanelor folosite (UCR= Used Coupons Reporting Process);

 • Daca pe parcursul (UCR) procesului de raportare sunt gasite cupoane cu statutul “Boarded”, un mesaj continand numarul biletului/ cuponului, FOID, detalii despre zbor, etc. este transmis intr-o coada pe un PID special configurat din departamentul financiar (PDQ).

 • Dupa UCR, informatiile updatate sunt transferate in sistemul “in-house” al companiei prin PDQ. Dupa primirea datelor de la SITA, trebuie transmis un mesaj de confirmare a receptionarii datelor.

 • FOID-urile care nu au asociate cu cupoane sunt automat anulate din sistem dupa 60zile;

 • Cupoanele folosite sunt pastrate in sistem 60 zile;

 • Cupoanele nefolosite sunt pastrate in sistem 13 luni

Procesare si cerinte

In stadiul actual Sistemul SITA de Ticketing Electronic poate fi utilizat pentru trafic on-line, numai din PNR continand segmente de zbor rezervate pe “host airline”. In viitor acest produs se va extinde atat pentru zboruri interline, cat si pentru segmente open.

Zborurile care vor fi folosite pentru ticketing electronic trebuie setate din produsul Gabriel Schedule Change (-Serviciul Space Control).

Pentru ticketing-ul electronic PNR-ul trebuie sa aiba cel putin un element SSR:FOID care contine forma de identificare a pasagerului (ex:numarul de carte de credit, numarul permisului de conducere, numarul de “frequent flyer”, numarul pasaportului, seria cartii de identitate etc).

Servicii implicate:

- Serviciul Tarife si Reglementari Directia

- Serviciul Space Control Marketing

- Serviciul DCS - Directia Operationala

- Serviciul DTI - DTI

- Serviciul Contabilitate Vanzari Directia

- Serviciul Contabilitate Venituri Financiara

 

 

CONDITIILE CONTRACTULUI

 

 1. Asa cum este utilizat in acest contract, "bilet" inseamna acest bilet de calatorie si buletinul de bagaj, sau acest document de ruta, daca se utilizeaza, in cazul unui bilet electronic, din care fac parte prezentele conditii si note, "expeditie" este echivalent cu "transport", "transportator" inseamna toti transportatorii aerieni care transporta sau se angajeaza sa transporte pasagerul sau bagajul sau conform prezentei, sau sa presteze orice alte servicii legate de acel transport aerian, "bilet electronic" inseamna Document de Ruta emis de Transportator sau in numele lui, Cupoane Electronice si, daca este aplicabil, un document de imbarcare. "Conventia de la Varsovia" inseamna Conventia pentru Unificarea Unor Reguli Legate de Transportul Aerian International, semnata la Varsovia in 12 octombrie 1929, sau aceasta Conventie asa cum a fost ea amendata la Haga in 28 septembrie 1955, oricare dintre ele care are aplicabilitate."

 2. Transportul efectuat in baza acestui bilet este supus regulilor si limitarilor de responsabilitate stabilite de Conventia de la Varsovia, in afara de cazul in care transportul nu este un transport international asa cum este definit de Conventie.

 3. In masura in care este compatibil cu cele de mai sus, orice transport si orice alte servicii efectuate in baza prezentului bilet, de catre fiecare transportator, sunt supuse: a) prevederilor continute in acest bilet; b) tarifelor aplicabile; c) conditiilor de transport ale transportatorului si reglementarilor care constituie parte integranta din acestea (disponibile la cerere la agentiile transportatorului), exceptand transportul intre un punct din Statele Unite sau Canada si orice punct din afara acestora, pentru care se aplica tarifele in vigoare in aceste tari.

 4. Numele transportatorului poate fi abreviat in bilet, numele intreg si abrevierea lui fiind trecute in tarifele, conditiile de transport, regulamentele sau orariile transportatorului; adresa transportatorului va fi aeroportul de plecare indicat in bilet in dreptul primei abrevieri a numelui transportatorului; escalele prevazute sunt acele locuri indicate in acest bilet sau aratate in orariile transportatorului ca escale programate pe ruta urmata de pasager; transportul care se realizeaza succesiv de mai multi transportatori este considerat ca o singura operatie.

 5. Un transportator care emite un bilet pe liniile altui transportator actioneaza numai ca reprezentant al acestuia din urma

 6. Orice exonerare sau limitare a responsabilitatii transportatorului se va aplica si in favoarea agentilor, prepusilor si reprezentantilor acestei a reprezentant al acestuia din urma. persoane.

 7. Bagajul inregistrat va fi eliberat purtatorului buletinului de bagaj. In timpul efectuarii transportului international, reclamatia trebuie facuta transportatorului in scris, dupa descoperirea pagubei, dar in termen de cel mult 7 zile de la data primirii bagajului deteriorat; in caz de intariziere, reclamatia trebuie facuta in cel mult 21 de zile de la data livrarii bagajului (vedeti conditiile generale de transport ale companiei pentru transport intern).

 8. Durata de valabilitate a biletului este de un an de la data emiterii, in afara de cazul cand este prevazut altfel in bilet, in tarifele, conditiile de transport si reglementarile transportatorului. Tariful mentionat in bilet poate fi modificat inainte de inceperea calatoriei. Transportatorul are dreptul sa refuze transportul daca nu a fost platit tariful aplicabil.

 9. Transportatorul se angajeaza sa depuna eforturi pentru a transporta pasagerul si bagajul cu toata promptitudinea rezonabila ceruta. Orele indicate in orarii sau in alta parte nu sunt garantate si nu fac parte din acest contract. Transportatorul poate sa-si substituie fara preaviz alti transportatori sau sa utilizeze alte avioane si poate sa modifice sau sa suprime, in caz de necesitate, escalele prevazute in bilet. Orariile pot fi modificate fara preaviz. Transportatorul nu isi asuma nici o raspundere pentru asigurarea conexiunilor.

 10. Pasagerul este obligat sa se conformeze tuturor prescriptiilor guvernamentale referitoare la calatorie, sa prezinte documentele de intrare/iesire si alte documente cerute si sa soseasca la aeroport la ora fixata de transportatorul sau, sau, daca nu s-a fixat o ora, in timpul necesar indeplinirii formalitatilor legate de plecare.

Nici un agent, prepus sau reprezentant al transportatorului nu este autorizat sa modifice sau sa suprime vreuna din prevederile acestui contract.

 

Specificatii aflate pe coperta biletului de calatorie

 

 1. Acest bilet este emis de TAROM - Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane si este acceptat de pasager in conformitate cu conditiile contractuale.

 2. Transportatorul isi rezerva dreptul de a refuza transportul oricarei persoane care a obtinut un bilet nerespectand legile, regulile si reglementarile tarifare ale transportatorului. 3. Lipsa documentelor necesare (e.g. pasaport, viza valabila, certificat de sanatate etc.) atrage dupa sine neacceptarea la transport a pasagerului si exonerarea de orice responsabilitate a companiei.

 4. Unele tarife speciale (PEX, APEX, SPEX) sunt supuse unor conditii suplimentare care pot restrictiona sau interzice modificari si pot avea taxe de restituire sau de anulare. Pentru detalii, va rugam sa contactati biroul companiei sau agentul de vanzare.

RECONFIRMAREA

 1. Daca intrerupeti calatoria intr-un punct, pentru o perioada mai mare de 72 de ore, va rugam sa reconfimati sau sa anulati rezervarea in cazul in care nu mai calatoriti. Puteti reconfirma contactand orice birou al companiei unde aveti facuta rezervarea. Rezervarea dumneavoastra se va anula automat daca nu efectuati reconfimarea.

 2. Daca se amana calatoria sau se anuleaza, rezervarea trebuie anulata cu cel putin 48 de ore inaintea plecarii pentru zboruri europene si cu cel putin 72 de ore pentru celelalte zboruri.

 

BAGAJUL

In conformitate cu reglementarile internationale, fiecare bagaj trebuie etichetat corect cu numele si adresa pasagerului.

Bagajul de mana

Pentru confortul si siguranta dumneavoastra, limitati-va la un singur bagaj de mana.

Dimensiunile totale ale bagajului de mana (lungime + latime + inaltime) nu trebuie sa depaseasca 115 cm.

Nu puteti transporta in cabina de pasageri: arme de foc, obiecte ascutite sau taioase. Ele vor fi retinute la controlul de securitate.

Bagajul de cala

Va recomandam ca bagajul dumneavoastra transportat in cala avionului sa fie din material rezistent, prevazut cu incuietori si etichetat cu numele dumneavoastra, atat in exterior, cat si in interior.

Nu se recomanda transportul urmatoarelor articole in bagajul de cala: medicamente, bijuterii, bani, documente oficiale sau alte valori. Din motive de securitate, nu acceptati bagaje apartinand altui pasager.

 

 

NOTA PRIVIND TAXELELE IMPUSE DE ANUMITE TARI

 

Pretul acestui bilet poate sa includa un numar de taxe impuse de catre guverne si serviciile oficiale diverse, reprezentand uneori o parte semnificativa a costului transportului aerian. Aceste taxe sunt fie incluse in tarif, fie indicate in casetele "TAXE" ale biletului. In unele cazuri se poate solicita pasagerului plata unor taxe care nu au fost inca percepute transportatorului.

 

 

 

In cazul in care calatoria include o destinatie finala sau o escala intr-o tara, alta decat tara de plecare, se aplica Conventia de la Varsovia care guverneaza si, in cele mai multe cazuri, limiteaza raspunderea transportatorilor pentru ranirea sau decesul pasagerului, precum si pentru pierderea sau deteriorarea bagajelor. A se vedea notele referitoare la "Limitarea responsabilitatii pentru daune provocate pasagerilor" si "Limitarea responsabilitatii pentru daune provocate bagajelor".

 

 

LIMITAREA RESPONSABILITATII PENTRU DAUNE PROVOCATE PASAGERILOR

In cazul in care calatoria include o destinatie finala sau o escala intr-o alta tara decat tara de plecare, prevederile Conventiei de la Varsovia se pot aplica pentru intreaga ruta incluzand tronsoane interne ale tarii unde s-a facut escala sau a tarii de destinatie. Pentru pasagerii care calatoresc spre/dinspre/cu escala pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Conventia si anumite contracte speciale de transport incluse in reglementarile tarifare aplicabile, prevad ca responsabilitatea unor transportatori in cazul decesului sau al ranirii pasagerului sa fie limitata la suma de 75.000 USD/pasager*, cu conditia sa nu fie produse din neglijenta transportatorului. Pentru pasagerii care calatoresc cu companii aeriene care nu participa in astfel de contracte speciale sau a caror calatorie nu se face spre/dinspre/cu escala pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, obligatiile transportatorului in cazul decesului sau ranirii acestora se limiteaza in cele mai multe cazuri la suma aproximativa de 10.000 USD sau de 20.000 USD.

Numele companiilor care participa in astfel de contracte speciale se gasesc la toate agentiile transportatorului si pot fi studiate la cerere. Pentru protectia lor suplimentara, pasagerii pot apela la serviciile unei companii de asigurari. Aceasta asigurare nu este influentata de obligatiile transpotatorului care decurg din Conventia de la Varsovia sau din contracte speciale. Pentru informatii suplimentare va rugam sa contactati compania dumneavoastra aeriana sau reprezentantii companiei de asigurari.

*Nota: Limitarea responsabilitatii la suma mentionata de 75.000 USD trebuie sa fie inteleasa ca incluzand onorariile si taxele de justitie. In cazul in care o instanta ar fi angajata intr-un stat unde legea aplicabila prevede ca onorariile si taxele de justitie sunt atribuite separat, limita va fi de 58.000 USD, la care se adauga onorariile si taxele de justitie

LIMITAREA RESPONSABILITATII PENTRU DAUNE PROVOCATE BAGAJELOR

Responsabilitatea pentru pierderea, intarzierea sau deteriorarea bajagelor este limitata, cu exceptia cazurilor in care, in prealabil, s-a facut o declaratie speciala de valoare si s-au platit taxele aferente. Pentru majoritatea calatoriilor internationale (inclusiv tronsoanele interne ale acestora) obligatia transportatorului este limitata la suma de aproximativ 20,00 USD/kg pentru bagajele inregistrate si 400 USD/pasager pentru bagaje neinregistrate. Pentru pasagerii care calatoresc numai in interiorul SUA, legile federale prevad ca suma sa fie de cel putin 1.250 USD/pasager. Anumiti transportatori nu isi asuma raspunderea pentru transportul obiectelor fragile, de valoare sau perisabile. Informatii suplimentare pot fi obtinute de la transportator.

NOTA CERUTA DE UE (NUMAI PENTRU TARILE UE)

 

 

In cazul in care calatoria include o destinatie sau o escala intr-o alta tara decat tara de plecare, prevederile Conventiei de la Varsovia se pot aplica pentru stabilirea responsabilitatii tuturor transportatorilor implicati in calatorie, inclusiv pentru orice sector efectuat in interiorul aceleasi tari. Aceasta Conventie limiteaza raspunderea transportatorilor atat in caz de deces sau vatamarea corporala, cat si pentru pierderea, intarzierea sau deteriorarea bagajului. Aceste limite pot fi mai mici de 10.000 Drepturi Speciale de Tragere.

Totusi, pentru multi transportatori aerieni, inclusiv pentru toti transportatorii aerieni din Comunitatea Europeana, nu se aplica nici un fel de limite pentru vatamarea corporala sau deces, iar argumentul ca acestia au luat toate masurile necesare pentru evitarea prejudiciului nu se foloseste in aparare pentru primele de 100.000 Drepturi Speciale de Tragere in orice astfel de pretentie.

In plus, in caz de deces sau vatamare corporala, multi transportatori aerieni vor efectua plati in avans persoanei indreptatite la despagubire, pentru satisfacerea unor nevoi economice imediate, proportional cu daunele suferite. Transportatorii aerieni comunitari efectueaza platile la care sunt obligati prin dreptul comunitar. Alti transportatori aerieni pot aplica prevederi alternative.

In consecinta, trebuie sa va informati asupra conditiile aplicabile calatoriei. Conditiile de Transport ale fiecarui transportator aerian implicat in calatorie, inclusiv limitele de raspundere, sunt puse la dispozitie de catre acel transportator aerian.

REZOLUTIA 724A

BILET DE PASAGER – NOTA DE SUPRAREZERVARE A CURSELOR (EXCEPTIE SUA/TERITORIILE SUA)

Urmatoarea nota nu se aplica biletelor vandute in Statele Unite pentru transportul care incepe in Statele Unite.

REFUZUL IMBARCARII DATORAT

SUPRAREZERVARII

In acele tari unde reglementarile de despagubire a Refuzului la Imbarcare sunt in vigoare, transportatorii opereaza variante de despagubire pentru pasagerii cu rezervari confirmate care au fost refuzati la imbarcare din cauza indisponibilitatii de locuri cauzata de suprarezervare. Detalii ale acestor variante se pot obtine de la birourile companiilor aeriene.

RAMBURSAREA INVOLUNTARA

Definitie: Rambursarea involuntara este acea rambursare a unui bilet neutilizat sau a unei portiuni neutilizate dintr-un bilet datorata:

 • oricarui motiv specificat in rezolutia 735d

 • unor motive de siguranta sau alte prevederi legale;

 • starii si/sau conduitei pasagerului care nu permite transportul.

Daca noul tarif rezultat in urma rerutarii este mai mic decat tariful platit, pasagerul poate solicita rambursare.

Suma de rambursat va fi calculata astfel:

 • Daca biletul este neutilizat suma de rambursat va fi egala cu tariful platit de pasager.

 • Daca o portiune din bilet a fost deja utilizata, se va aplica una din cele doua metode de mai jos, alegindu-se pentru rambursare, valoarea cea mai mare:

  • Tariful OW sau ½ RT (functie de constructia originara OW/RT) pentru portiunea neutilizata mai putin rata reducerii aplicate in calculul tarifului originar (IN, CH, CD,ID) .

  • Diferenta intre tariful platit si tariful aplicabil pe portiunea utilizata.

Mentiune: La aceste calcule se vor utiliza aceleasi tipuri de tarife ca si cele utilizate la emiterea biletului originar.

 • Daca noua ruta are un tarif mai mic decat cel aplicat pe ruta originara, se ramburseaza pasagerului diferenta intre tariful platit si tariful nou.

Mentionam ca din punctul de vedere al monedei/ratei de schimb rambursarea se va face folosind rata de schimb de la momentul emiterii originare in moneda tarii in care se face rambursarea/USD. 

CRITERII GENERALE DE STABILIRE A TARIFELOR IN ACTIVITATEA DE MARKETING SI VÂNZARI A COMPANIEI TAROM

Motto: “Cea mai perisabila marfa din lume este locul din avion.”

In baza Statutului Societatii Comerciale “Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane- TAROM” - S.A., infiintata in temeiul prevederilor Ordonantei Guvernului Nr.47 din 1997, obiectul de activitate al Companiei, care implica si participarea Directiei de Marketing si Vanzari se refera la:

1) efectuarea de transporturi aeriene internationale de calatori, bagaje, marfuri si posta, prin curse regulate si charter;

2) inchirierea de aeronave;

3) activitati de reclama, publicitate, editare, tiparire si sponsorizare;

4) organizarea, vanzarea si promovarea de programe turistice in Romania si pe piata externa;

5) asigurarea pregatirii personalului de specialitate in tara si stainatate, in domeniul comercial .

In scopul desfasurarii acestor activitati, Directia de Marketing si Vinzari stabileste politica de trafic si tarife, incheie si deruleaza conventii si contracte cu parteneri din tara si strainatate.

Principala preocupare a acestui sector o reprezinta mentinerea si intarirea pozitiei TAROM atit pe piata interna, cit si pe cea externa, in contextul liberalizarii transportului aerian international, ce a determinat diversificarea si supracapacitarea ofertei, excerbarea concurentei operatorilor aerieni si, in final,o scadere a tarifelor de transport, benefica pentru consumator dar cu implicatii grave asupra profitabilitatii activitatii prestate.

Pe plan international global, transportul aerian a inregistrat in 1997 si alte caracteristici, precum: scaderea costurilor de operare, cresterea numarului de pasageri pentru break-even, scaderea yield-ului. Se estimeaza aceleasi caracteristici si pentru anul 1998.

In vederea realizarii obiectului de activitate al Companiei, un loc important il ocupa stabilirea si executarea unei politici tarifare realiste , flexibile, cu posibilitati de adaptare si ajustare rapida, capabila sa contracareze ofensiva concurentei. Ea este structurata pe sectoare de activitati si are la baza criterii specifice de fundamentare, functie de natura serviciului prestat, dupa cum urmeaza:

A. CURSE REGULATE INTERNATIONALE

 

A.1. TARIFE

In traficul international de pasageri, TAROM practica urmatoarele categorii de tarife:

a)Tarife oficiale (publicate in manualele de specialitate si distribuite prin sistemele computerizate de rezervari- CRS), care pot fi :

a.1.Tarife IATA (IATA= Asociatia Internationala a Transportului Aerian)

a.2. Tarife de companie (tip “Carrier Coded Fares”)

a. 1. Tarifele IATA sunt negociate de companiile membre si se inregistreaza in sistemul IATA, in general, cu ocazia Consfatuirilor de Coordonare Tarifara .

Criteriile de stabilire a structurilor tarifare, nivelurilor si conditiilor de aplicare tin de:

- pentru niveluri: distanta rutei, potentialul economic al pietelor, evolutia monedei locale, modificari ale elementelor de costuri de operare cu efecte la nivel mondial, etc;

- pentru structuri/ conditii de aplicare: rezolutii IATA cu caracter obligatoriu si/sau orientativ, structura specifica de trafic etc.

a.2. Tarifele de companie nu se inregistreaza in cadrul sistemului IATA, ele fiind negociate intre companiile partenere si autoritatile aeronautice din tarile respective, functie de prevederile specifice ale acordurilor aeriene interguvernamentale.

Aceste tarife, care sunt inferioare celor IATA, reprezinta oferte speciale ale unor transportatori si reflecta, in general, nivelul de vanzare al pietei, continand restrictii specifice de ruta, transportator, documentatie, loc de vanzare, etc.

In ultimii ani, in contextul liberalizarii cadrului legislativ al transportatorului aerian international, accentuarii concurentei si supracapacitarii ofertei operatorilor, distributia tarifelor de companie a cunoscut o evolutie exploziva, constituind instrumente eficiente de atragere a traficului, prin avantajul pe care il reprezinta de a fi aprobate, inregistrate si distribuite rapid.

b) Tarife de piata

Spre deosebire de tarifele oficiale, nu constituie subiectul unor negocieri intre companiile membre IATA sau intre companiile partenere (exceptie facand doar contractele BSA -”Blocked Seats Agreement”- care pot prevedea coordonarea tarifara, inclusiv in ceea ce priveste tarifele de piata) si nu au o distributie universala (prin manuale, CRS-uri).

Tarifele de piata realizeaza, in fapt, o imbunatatire a intregului sistem de tarife practicat pe o anumita piata, prin diversificarea ofertei tarifare in functie de o varietate de conditii: tipul calatoriei (afaceri, excursie, grup, cu aranjament turistic inclus , etc.), categorii de trafic, durata sejurului, varsta, etc.

Nivelul tarifelor de piata se stabileste in baza conditiilor specifice ale pietei si in functie de segmentele de trafic vizate pentru a fi atrase sau mentinute la transport, permitand o adaptare operativa si pemanenta a ofertei proprii la cea concurentiala.

Distributia acestor tarife se realizeaza direct de catre Compania TAROM la agentii de vanzari, colaboratori de pe pietele externe, iar vanzarea lor poate fi facuta inclusiv de agentiile TAROM din strainatate, acolo unde exista drepturi de vanzare.

A.2. CONTRACTE COMERCIALE TIP SPA/BSA

In vederea eficientizarii activitatii de curse regulate internationale, prin promovarea unui trafic suplimentar si, respectiv, reducerea costurilor de operare, TAROM a incheiat cu companiile partenere Intelegeri speciale de proratare tip SPA ( Special Prorate Agreement) si Contracte de alocare locuri pe propriile curse, tip BSA ( Blocked Seats Agreement), care contin, de asemenea, prevederi tarifare ( niveluri, conditii de aplicare).

Astfel, intelegerile tip SPA, constituie instrumente speciale de atragere a unui trafic interline aditional (sau de dirijare a propriului trafic pe zborurile companiilor partenere), prin care TAROM ofera tarife de decontare inter-companii speciale, altele decat cele oficiale, pentru a cointeresa partenerii in utilizarea serviciilor sale.Aceste tarife se calculeaza si negociaza functie de urmatorii factori: categorie de trafic (individual, excursie, grup), clasa de transport, venit mediu realizat/loc/ruta, tarife/prorate oficiale, contraofertele altor companii, etc.

Contractele BSA urmaresc, in principal, eficientizarea operarii curselor prin recuperarea partiala a costurilor de operare, urmare vanzarii unui anumit numar de locuri (alotment) partenerului, pe baza unui pret pe loc oferit, negociabil care se stabileste tinand cont de urmatoarele elemente:

- tipul de contract BSA- soft sau hard ( garantat sau negarantat);

- clasa de servicii ( C , Y);

- loc in cadrul alotmentului si/sau loc aditional (in plus fata de alotmentul stabilit);

- costul de operare/ loc, venitul mediu realizat, tarifele practicate, CUC;

Acest instrument de colaborare comerciala intercompanii a capatat o amploare deosebita in ultima vreme, prin multiplele avantaje pe care le ofera:

- asa cum s-a mentionat anterior, creeaza premisele eficientizarii operarii curselor TAROM prin recuperarea partiala a costurilor de operare, partenerul de BSA fiind antrenat in suportarea acestora prin intermediul pretului pe loc oferit;

- imbunatatirea calitatii produsului prin interesul sporit al partenerilor in conjugarea eforturilor orientate catre atragerea de trafic suplimentar, prin posibilitatea asigurarii de conexiuni multiple;

- limiteaza concurenta directa dintre cei doi parteneri de BSA, tinand cont de multiplele domenii in care vor actiona coordonat ( oferta de locuri , orarii, tarife, etc.);

- creeaza premisele majorarii tarifelor ca urmare a imbunatatirii calitatii serviciilor oferite, a coordonarii tarifare intre parteneri si a evitarii supraofertei de capacitate .

A.3. YIELD MANAGEMENT

Sistemul de Yield Management reprezinta un mecanism de aplicare si eficientizare a politicilor tarifare, urmarind maximizarea veniturilor pe fiecare ruta aeriana.

Ca un pas premergator in implementarea programului de Yield Management , a fost introdus sistemul de Seat Management, prin care capacitatea avioanelor a fost impartita in clase de rezervari -RBD (Reservation Booking Designator), prin alocarea fiecarui RBD a unui anumit nivel tarifar si numar de locuri, astfel incat sa se realizeze o crestere a veniturilor prin mix-ul tarifar, urmarindu-se protejarea tarifelor mari si promovarea limitata a tarifelor mici.

Urmatorul pas in scopul eficientizarii activitatii de vanzare pe cursele regulate si alinierea Companiei TAROM la standardele internationale, il constituie implementarea si operarea programului de Yield Management care, in conditiile actualei deregularizari a transportului aerian, reprezinta atat un instrument informational eficace, cat si cel mai bun mijloc de contracarare a concurentei.

Rezumand cele prezentate la acest capitol, dorim sa relevam faptul ca toate categoriile tarifare la care ne-am referit in mod generic, se pot aplica simultan pe o anumita ruta, functie de criteriile lor specifice de stabilire si distributie, formand, alaturi de conditiile lor de practicare si politica de YIELD MANAGEMENT, MIX-ul TARIFAR, conceput si aplicat in vederea asigurarii premiselor realizarii de profit prin prestarea serviciilor de transport aerian.

B. CURSE CHARTER

Serviciile aeriene charter au aparut ca o importanta categorie de transport aerian in conditiile unei cereri crescande pentru costuri reduse la calatoria cu avionul.

Clasificarea serviciilor aeriene charter se face in functie de obiectul transportului, astfel:

I. CHARTERE de pasageri

*care se adreseaza publicului larg (non-affinity group charter, ITC -inclusive tour charter, public charter);

*se adreseaza unui anumit segment de piata sau se utilizeaza in interesul afretorului si nu in scopul revanzarii catre alti consumatori (affinity group charter , common purpose charter, special event, student charter, own-use charter)

II. CHARTERE de marfa

III. CHARTERE combinate (de pasageri si marfa, cu mai multi afretori- split charter).

Tarifele practicate in activitatea de curse charter au la baza criteriul acoperirii cheltuielilor efective de operare pe ruta respectiva, indiferent de modalitatea de stabilire a acestora, existand, astfel doua tipuri de tarife charter:

1. Tarif charter pe rotatie avion (full-charter) in conditiile in care intreaga capacitate a aeronavei este afretata;

2. Tarif charter per loc ( pro-rata) in conditiile in care transportatorul vinde capacitatea avionului prin alotmente catre mai multi beneficiari obligandu-se sa schimbe capacitatea avionului functie de inscrieri/incarcatura.

Tarifele charter sunt specifice fiecarei rute, destinatii si comenzi, incluzind toate elementele de cheltuieli.In general, tarifele charter au la baza costul charter pe rotatie avion, alcatuit din :

a) Cost uscat- costurile ACMI (Aircraft Crew Maintenance Insurance) pentru tipul respectiv de avion si ruta, insumand cheltuielile cu amortizarea, intretinerea tehnica, asigurarea avionului, a incarcaturii si fata de terti, salariile personalului TAROM si costul licentelor si a scolarizarilor, cota din cheltuielile generale ale intreprinderii;

b) Costul carburantilor;

c) Contravaloarea taxelor aeroportuare, de handling si de survol;

d) Costul serviciilor acordate pasagerilor la bordul aeronavei (catering);

e) Cheltuieli cu echipajul (misii, cazari si transfer la sol dupa caz);

f) Alte comisioane si NOF (Non Objection Fee) dupa caz.

Costurile uscate difera functie de tipul de nava si se fundamenteaza pe baza datelor furnizate pe Directia Financiara.

C. INCHIRIERI DE AERONAVE

Prin operatiunile de inchiriere, Compania TAROM asigura folosirea mai eficienta a avioanelor din dotare.

Functie de modul de repartizare a cheltuielilor intre partile contractante , operatiunile de inchiriere sunt de mai multe tipuri :

A) Inchiriere uda = wet lease

B) Inchiriere umeda = damp lease

C) Inchiriere uscata = dry lease

In cadrul inchirierii Wet pe contul transportatorului aerian si deci in tariful Wet se includ:

- costul uscat avion (amortizare, asigurare, intretinere tehnica, salarii personal, cota din cheltuielile generale ale intreprinderii);

- costurile cu personalul TAROM care asigura asistenta de specialitate la baza de operare;

- costurile de transport piese si personal TAROM la/ de la baza de operare;

- alte cheltuieli agreate in contul transportatorului conform conditiilor contractuale.

In cazul inchirierilor in sistem dump si dry, tarifele de inchiriere se diminueaza cu cota parte aferenta cheltuielilor preluate catre chirias, in plus fata de cele din inchirierea wet.

In toate cazurile chiriasul suporta toate cheltuielile operationale (handling, taxe aeroportuare, survol, petrol, catering) ca si cele legate de cazarea si transportul la sol al personalului TAROM.

 

Intreaga activitate de curse charter si inchirieri are ca principal criteriu de stabilire a tarifelor, acoperirea cheltuielilor preluate pe contul transportatorului, cat si obtinerea unui beneficiu deci, operarea aeronavelor in conditii de rentabilitate.

 

 

D. RECLAMA SI PUBLICITATE

Obiectul acestei activitati il constituie elaborarea planurilor si strategiilor vizand imaginea Companiei TAROM, mediatizarea serviciilor si performantelor ei.

Printre actiunile specifice acestui domeniu, se enumera :

- incheierea unor contracte de publicitate in mass-media din tara si strainatate ;

- realizarea publicatiilor TAROM (revista PROFILE, pliant orarii), cu contractarea de spatii publicitare catre terti.

Tarifele practicate in activitatea de publicitate se stabilesc in baza urmatoarelor criterii:

 • alinierea la tarifele practicate pe piata de catre agentiile de publicitate din tara sau, in anumite cazuri, data fiind unicitatea acestor activitati ale companiei TAROM (singurul transportator aerian din tara care editeaza revista pentru bord, care este dotat cu sistem audio-video la bord, etc.), utilizarea unor tarife majorate (preturi de monopol);

- compararea cu tarifele practicate in strainatate pentru aceleasi tipuri de cativitati;

- costul de productie.

E. ORGANIZAREA, VÂNZAREA SI PROMOVAREA DE PROGRAME TURISTICE

Activitatea sectorului de turism TAROM se incadreaza in standardele activitatii turistice interne si internationale avand ca scop lansarea de produse turistice competitive din punct de vedere calitativ, cat si ca pret, in vederea atragerii pe cursele TAROM a unui trafic suplimentar de pasageri.

Pachetele turistice oferite de TAROM spre vanzare pe piata romaneasca au la baza ofertele de servicii la sol transmise de Agentii generali de vanzari TAROM din strainatate (parteneri traditionali TAROM), prelucrarea acestora facandu-se pe criterii de eficienta si competitivitate (prin comparatie cu ofertele celorlalti agenti de turism de pe piata romaneasca pe destinatii similare cu cele oferite de TAROM ).

In baza celor de mai sus, la calcularea tarifelor de vanzare ale pachetelor turistice se are in vedere adaugarea la tariful de transport aplicabil pe relatia respectiva a tarifului brut pentru serviciile la sol, constituit din tariful net al serviciului la sol ofertat de partenerii externi TAROM, plus comisionul de vanzare TAROM , ca marja asiguratorie a profitabilitatii activitatii. Tarifele de vanzare ale pachetelor turistice astfel rezultate sunt lansate pe piata atat prin vanzarea directa la public, cat si prin distribuirea lor in reteaua de agenti revanzatori TAROM de pe piata romaneasca.

 

 

F. PREGATIREA PERSONALULUI DE SPECIALITATE

In baza competentelor care le revin, specialistii unor sectoare de marketing si vanzari asigura scolarizarea personalului agentilor de vanzari acreditati de TAROM din tara si strainatate, pe baza unor contracte ce prevad si tarifele percepute pentru serviciile prestate.

Aceste tarife se stabilesc functie de mai multe criterii, cum ar fi:

- gradul de complexitate si durata cursului;

- componenta numerica a grupului de cursanti;

- locul desfasurarii (in Romania sau in strainatate), etc.si urmaresc atat acoperirea cheltuielilor implicate de TAROM, cat si obtinerea unui profit, tinand cont de faptul ca oriunde in lume (IATA, companii straine), aceste cursuri se ofera la preturi mari.

*

* *

Prin prezentarea generica a principalelor domenii ale activitatii de marketing si vanzari precum si a criteriilor ce stau la baza fundamentarii politicii tarifare, am urmarit sa relevam nu numai gradul de complexitate al acestui sector dar si contextul intern si international deosebit de dificil cu care se confrunta compania TAROM, caracterizat printr-o concurenta agresiva si posibilitati proprii reduse de contracarare a acesteia.

Un alt element de analiza deosebit de important este si faptul ca imaginea Companiei TAROM este inca legata de pozitia geo-politica trecuta, plasand-o intr-o pozitie inferioara din punct de vedere al categoriei de pasageri, in cautare de variante ieftine de calatorie. Platitorii de tarife superioare prefera companiile de renume Swissair, AUA, Lufthansa, etc. Aceeasi tendinta se inregistreaza si pe piata romaneasca care prin liberalizarea totala, ofera posibilitatea alegerii.

In situatia in care TAROM este inca o companie atractiva, in principal, prin preturile pe care le practica, actiunile pe linie de politica tarifara pentru a fi eficiente, se impun a fi rapide, flexibile, chiar anticipative.

In vederea realizarii obiectivelor activitatii de marketing si vanzari si a asigurarii operativitatii actului decizional, Directorului General al Companiei TAROM i se va delega competenta aprobarii strategiilor, politicilor si actiunilor tarifare specifice activitatii de marketing si vanzari, cu derogare de la prevederile ARTICOLULUI 19, litera m) din Statutul Societatii Comerciale ,, Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane - TAROM “ - S.A.

Instructiuni de completare a biletului de calatorie:

 

 1. ruta in abreviere

 2. compania

 3. numar de mile

 4. restrictionarea biletului

 5. nume, prenume, sex ; facultativ se inscrie anul nasterii, categoria de pasager ( INF, CMD, ZZ, CD)

 6. ruta in abreviatie

 7. cod rezervare

 8. numar bilet, initial la preschimbare sau numar PTA

 9. numar PTA / oras emitent si data emiterii PTA

 10. numar de kilograme admise fara plata

 11. valabilitatea biletului

 12. felul tarifului

 13. daca biletul este OK ; daca are lista de asteptare HL ; daca este fara loc RQ

 14. date aditionale biletului – felul incasarii HC- chash valuta; CA – chash lei; CC – carte credit; PTA ; MCO

 15. se inscrie cod tarif publicat (OTP/N) sau oferta (OTP/D)

 16. numar de zbor

 17. compania

 18. denumire oras in limba engleza

 19. valoare taxe aeroport

 20. tarif emitent USD an moneda tarii de vanzare fara taxe de aeroport

 21. numar de bilet an conjunctie

 22. tarif in moneda tarii de vanzare cu taxe de aeroport

 23. tarif in USD fara taxe de aeroport

 24. tarif in mile

 25. valoarea USD in ziua emiterii

 26. alte taxe suplimentare

 27. data, semnatura si stampila agentului emitent

Copyright © Contact | Trimite referat