CLASIFICAREA SINDROAMELOR SEXOPATOLOGICE ALE DEREGLARILOR SEXUALE LA FEMEI referatCLASIFICAREA SINDROAMELOR SEXOPATOLOGICE ALE DEREGLARILOR SEXUALE LA FEMEI
I.      Dereglari ale constituentei neurohormonale


Dereglari ale functiei sexuale in cazurile de patologie a verigii cerebrale a constituentei neurohormonale:

sindromul hiposexualitatii hipotalamice

sindromul hipersexualitatii hipotalamice

sindromul lipodistrofiei hipermusculare.

Dereglarile sexuale cauzate de afectiunea functiei hipofizei:

hipopituitarism

hiperpituitarism.

Dereglari sexuale in afectiunile ovariene.

Dereglari sexuale in afectiunile suprarenalelor.

Dereglari sexuale in hipotiroidie.

Hirsutismul idiopatic.

Sindroame pluriglandulare primar-sexuale cu dereglarea dezvoltarii sexuale.


II.           Dereglari ale constituentei psihice


Frigiditatea primara psihologica.

Frigiditatea secundara (simptomatica) in cazurile psihozelor endogene.

Nimfomania.

Vaginismul.

Anorgasmia psihogenica.

III.        Sindroame ale afectiunii constituentei genito-segmentare


Dereglarea constituentei genito-segmentara in cazurile afectiunilor ginecologice:

dereglarea constituentei genito-segmentara in cazurile afectiunilor inflamatoare ale organelor genitale interne;

titularizarea secundara patogenetica.


Dereglarile sexuale determinate de patologia verigii cerebrale a constituentei neurohormonale


Sindromul hiposexualitatii hipotalamice este unul din simptomele sindromului hipotalamic.In stare izolata el poate fi rezultatul starilor de stres din timpul nasterii,operatiilor obstetrical-ginecologice,hemoragiilor masive.

Acest sindrom se manifesta prin diminuarea sau disparitia atractiei sexuale prin dereglari de orgasm de tipul anorgasmiei relative.

Tratamentul este etiotropic,indicat de neurolog,terapia patogenetica fiind orientata spre stimularea functiei sexuale: polivitamine , desensibilizante,terapie hormonala diferentiata,in functie de dereglarile hipotalamo-hipofizare,si fizioterapiei.

Sindromul hipersexualitatii hipotalamice se intalneste mai rar decat sindromul hiposexualitatii.

Sindromul hipersexualitatii hipotalamice la femei decurge in forme de crize paroxismale,manifestandu-se prin ridicarea brusca a libidoului si excitarii sexuale.Excitarea sexuala se asociaza cu inrautatirea starii generale: durere in regiunea hipogastrica,dereglarea mictiunii,simptome viscerale si vegeto-vasculare,hipertermie,pruritul pielii,astenii.Aceste femei sufera de pluriorgasme indelungate,cu durata de 30-60 minute,care apar in urma actiunii excitantilor sexuali sau neadecvat,iar satisfactia obisnuita e de scurta durata sau lipseste complet.

Diagnosticul se bazeaza pe manifestari sexuale caracteristice si tipice pentru sindromul diencefalic:simptome neurologice,ridicarea tensiunii intracraniene.Diagnosticul necesita radiografia seii turcesti pentru excluderea tumorii hipofizare.

Terapia sindromului este etiopatogenetica.Se recomanda fizioterapie : electroforeza intranazala cu novocaina si bimedrol,electrosomon,bai iodo-bromice si cu radon.Poate fi administrata acupuntura.In complexul terapeutic se include psihoterapia.


Sindromul lipodistrofiei hipermusculare se intalneste foarte rar si se asociaza cu marirea libidoului si excitabilitatii paralel cu ridicarea in sange a nivelului STH si simptoamelor generale determinate de acesta.Necesita administrarea sedativelor,fizioterapiei.


Dereglari sexuale determinate de afectiunile hipofizare


Dereglarile sexuale in hipopituitarism se dezvolta in afectiuni Simmonds si sindromul Sihen.Este indicata terapia etiopatogenetica si complexa (hormonala,vitaminica,fizioterapie).

Dereglarile sexuale in hiperpituitarism cel mai frecvent se intilnesc in cazurile sindromului galactoree-amenoree.Dereglarile sexuale se manifesta prin diminuarea libidoului orgasm frecvent,sterilitate.


Dereglari sexuale in afectiunile ovariene


Afectiunea ovarelor poate fi cauza unui hipogonadism primar sau secundar .

Terapia dereglarilor sexuale in cazurile hipofunctiei ovariene consta in administrarea hormonilor.In hipoestrogenemie se indica microfolina cu administrarea progesteronului 1% cate 1 ml sau administrarea nonovlonului. In hiperestrogenemie efectul pozitiv se realizeaza prin administrarea androgenilor: metiltestosteronului cate 0,005 de trei ori sublingual in faza a doua a ciclului.Este eficienta si fizioterapia.In hiperestrogenemie se indica numai bai cu radon sau iodobromice.


Dereglari sexuale in cazurile de afectiuni ale suprarenalelor


Cele mai profunde dereglari sexuale au loc in cazurile hiperplaziei congenitale a cortexului suprarenalelor,cauzat de defectul de biosinteza a corticosteroizilor,favorizand hiperproducerea androgenilor si formarea incorecta a organelor genitale.Se creeaza disocierea intre genotip si fenotip, la fetitele cu genotip feminin apar anomalii ale organelor genitale,are loc virilizarea organismului.

Dereglarile sexuale in afectiunile congenitale ale supraranalelor sunt variate:lipsa atractiei sexuale la unele paciente si sexualitatea sporita si precoce,cauzata de hiperandrogenism la altele.

Terapia acestor dereglari este etiotropica: chirurgicala - in cazurile genezei tumorale,in boala Itenco-Cushing- adrenalectomie uni sau bilaterala. In insuficienta suprarenala se indica terapia de substitutie cu glucocorticoizi (prednisolon) in asociere cu inductotermia regiunii lombare.
Dereglari sexuale in hipotiroidie


Se caracterizeaza prin scaderea libidoului,frecventei organismului, dereglari ale ciclului menstrual.Terapia este etiotropica.

Sindroame ale afectiunii constituentei psihice.Frigiditatea psihologica se intalneste frecvent,poate fi primara sau secundara.Frigiditatea primara se constata la femeile tinere,care nu au inceput viata sexuala.Mai des se intalneste frigiditatea sexuala secundara,atunci cand femeile constata scaderea treptata sau brusca a libidoului,care are ca rezultat repulsia fata de contactul sexual.

Cauzele frigiditatii secundare sunt multiple cel mai des fiind rezulatul lipsei orgasmului cauzat de potenta nesatisfacatoare a sotului.In unele cazuri ea poate fi un simptom al dereglarilor psihice si a schizofreniei.

Simptomul esential al frigiditatii este lipsa completa a libidoului,lipsa necesitatii satisfactiei sexuale.

Metoda terapeutica de baza este terapia hipnosugestiva.In cazurile frigiditatii pe fondul anorgasmiei rezultate eficiente are antrenamentul psihoerotic al cuplului care contribuie la pregatirea emotionala a femeii si al aparitiei libidoului.Totodata se indica vitamine,stimulatoare ale sistemului nervos,preparate hormonale si proceduri fizioterapeutice: tocoferol acetat 20% cate o capsula de 2 ori/zi in asociere cu retinol acetat o capsula o data pe zi timp de 20-30 de zile sau polivitamine.Se administreaza tinctura de jensen,eleuterococ 20-30 picaturi pe zi.Preparate hormonale se indica in cazurile de infantilism sexual,dereglarea ciclului sexual afectiuni endocrine conform schemelor specifice pentru aceste afectiuni.Din procedurile fizioterapeutice efect benefic de stimulare a libidoului au spalaturile cu apa minerala si de mare,dusul carbonat ascendent,acupunctura.


Nimfomania sau manifestarea sindromului hipersexual la femei se intalneste rar. Este cauzata de psihoze endogene si stari depresive de tipul neurozelor.In nimfomanie are loc sporirea atractiei sexuale cu caracter de subseductie,in unele cazuri libidoul se mareste pana la necesitatea in coitus o data pe zi sau de cateva ori.   

Terapia nimfomaniei este tot timpul etiopatogenetica.In calitate de preparate ce micsoreaza libidoul si excitabilitatea se administreaza unele neuroleptice-aminazina in doze de 50-100mg,meleril,sonopax.Femeilor tinere li se indica camfora monobromica in doza zilnica 2,0-3,0.Este eficienta fizioterapia:bai iodobromice si electrosomon.Tratamentul include psihoterapia.


Anorgasmia psihogena este forma cea mai frecventa a dereglarilor psihosexuale,fiind considerata o dereglare functionala,fara substrat organic si vreun viciu fizic. Ea se constata in cazurile frigiditatii sau disarmoniei in relatiile sexuale ale sotilor.In functie de cauze anorgasmia absoluta poate fi constitutionala , netraditionala , psihogenica si simptomatica .Metoda terapeutica de baza a anorgasmiei psihogenice este psihoterapia si in special autotreningul,care include instruirea femeii in efectuarea a doua exercitii: autosugestia senzatiei de relaxare morala,fizica si caldura autoinsuflarii dorintei si placerii intimitatii sexuale.

Ca tratament,administrarea polivitaminelor,preparatelor excitante ale sistemului nervos central.


Vaginismul poate fi atribuit la dereglarile constituentei psihice,dar si la dazadaptarile sexuale.Se manifesta prin contractia spastica a muschilor vaginului si a diafragmului pelvian.Spre vaginism sunt predispuse femeile care au suferit de infantilism genital.De regula,vaginismul se constata la femeile fricoase. Simptomul de baza al vaginismului este contractia spastica a muschiului constrictor al vaginului,diafragmului pelvian,peretelui abdominal si coapsele.

Terapia vaginismului este psihoterapeutica,cea chirurgicala fiind ineficienta.Terapia psihoterapeutica include 10 elemente: anamneza amanuntita si aprecierea caracterului psihogeniei,convorbirea despre vaginism,convingerea femeii, ca tratamentul va fi indolor,gimnastica coapselor,gimnastica respiratorie a peretelui anterior abdominal,eliminarea fricii,examenul perrectum,dilatarea orificiului himenului,umezirea intrarii in vagin cu solutie de dicaina 2%.
Dereglarile sexuale ale constituentei genito segmentare in cazurile de afectiuni ginecologice


Este eficient masajul ginecologic,vibromasajul.In cazurille de anorgasmie in afectiunile inflamatoare ale organelor genitale interne sunt indicate spalaturi cu ape sulfurice,bai cu saruri,bule de aer,dusuri minerale . Din preparatele medicamentoase se indica psiho stimulatorii.