CONTRACEPTIA, Metoda biologica, Mucusul cervical, Coitul intrarupt Metoda chimica, Chirurgicala referatCONTRACEPTIA

Contraceptia este prevenirea voluntara a conceptiei sau a fecundarii. Metodele contraceptive sunt urmatoarele: metoda biologica, coitul intrerupt, terapia hormonala, mijloacele chimice, mijloacele mecanice si tehnicile chirurgicale.

Metoda biologica

Aceasta metoda este privilegiata de catre cei ale caror principii religioase se opun controlului artificial al conceptiei sau de catre cei care nu doresc sa utilizeze mijloace farmacologice sau mecanice. Baza acestei metode este identificarea zilelor ciclului menstrual in care fecundarea este posibila si, in consecinta, practicarea abstinentei in timpul acelor zile.

Fecundarea este posibila in timpul fazei de ovulatie, ale carei semen si simptome sunt enumerate mai jos: 26863mlc78vch5f

1. secretii vaginale mai abundente, mai limpezi si mai putin groase;

2. sensibilitate a sanilor;

3. usoara durere de o parte sau de alta a partii inferioare a abdomenului;

4. aparitia unor usoare pete; lc863m6278vcch

5. cresterea temperaturii bazale. Temperatura luata dimineata la trezire inaintea oricarei activitati scade cu 0,2 °C pana la 0,3 °C cu o zi sau doua inaintea ovulatiei pentru ca apoi sa creasca cu 0,4 °C o zi sau doua dupa ovulatie.

Mucusul cervical

 

Mucusul cervical se schimba prin culoarea,cantitatea,vascozitatea, capacitatea de intindere in cursul ciclului menstrual.O femeie poate observa aceste schimbari pentru a determina cand este fertila.In cursul ovulatiei, mucusul va fi mai abundent,clar,foarte subtire si tensionabil.

Acestea sunt cauzate de un sarac continut de sare si de un nivel ridicat pentru estrogen.

Femeia verifica in fiecare zi vaginul pentru a vedea daca mucusul sau umezeala sunt prezente.Imediat ce mucusul este prezent,ea trebuie sa se considere fertila.Ultima zi fertila trebuie sa fie a patra zi dupa ziua de varf (ultima zi in care umezeala si mucusul abundent sunt prezente).

Modelul mucusului poate sa nu fie detectabil in cazul unei infectii vaginale,a dusului sau a folosirii spumelor sau cremelor contraceptive sau daca lichidul seminal este prezent in vagin.

Aceasta metoda are avantajul de a fi economica, usor de invatat, nu are nici unul dintre efectele secundare ale medicamentelor sau ale mijloacelor mecanice. Dezavantajele acestei metode sunt in primul rand cooperarea celor doi parteneri si abstinenta de la activitatea sexuala in momentul perioadei ovulatorii.

Coitul intrerupt

Aceasta metoda inseamna retragerea penisului inaintea ejacularii spermei; ea cere o mare stapanire de sine. Dezavantajele cele mai importante sunt posibilitatea de a scapa cateva picaturi de sperma in vagin inaintea ejacularii si o diminuare a placerii sexuale.

Terapia hormonala

Administrarea cotidiana de estrogeni suprima eliberarea hormonului foliculo-stimulant (FHS) si a hormonului luteinizant (LH), prevenind deci ovulatia. Administrarea unui singur hormon provoaca deseori ameteli. O terapie cu doi hormoni combinati este mai utilizata; aceasta asociaza estrogenii si progesteronul. Antiovulantele sunt preparate sintetice ale acestor hormoni, care blocheaza eliberarea FSH si impiedica maturizarea foliculului.

Antiovulantele se administreaza in fiecare zi timp de 20 sau 21 de zile, incepand din a cincea zi a ciclului menstrual. Ele se prezinta sub doua forme: combinate si secventiale. Sub forma combinata, estrogenii si progesteronul sunt reuniti in acelasi comprimat; in forma secventiala, primele cincisprezece comprimate contin numai estrogeni, iar progesteronul este asociat estrogenilor in ultimele sase comprimate.

Comprimatele sunt prezentate intr-un ambalaj unde sunt numerotate vizibil.

Efectele secundare sunt ametelile, cresterea in greutate si sensibilitatea sanilor. Ele sunt contraindicate la femeile predispuse la maladii cardiace, la probleme circulatorii, la migrene severe, la boli hepatice si la diabet.

Mijloace chimice

Aceasta metoda consta in inserarea in vagin, inainte de actul sexual, a unor substante chimice sub forma de spuma, de gel, de crema sau supozitoare vaginale. Aceste produse formeaza un invelis spermicid (care distruge spermatozoizii) pe suprafata peretelui vaginal. Aceste substante sunt introduse cu ajutorul unui aplicator. Aplicatorul umplut in prealabil este inserat pana la colul uterin. El este apoi retras cam 2 cm si cu ajutorul pistonului se impunge substanta spermicida pentru a acoperi colul uterin, impiedicand astfel ca spermatozoizii sa intre in uter. Aplicarea trebuie facuta in ora ce precede actul sexual pentru ca eficacitatea spermicidului sa fie asigurata. Este recomandata o a doua aplicare daca se repeta actul sexual. Dezavantajul acestor mijloace chimice rezida mai ales in dificultatea de a insera aceste substante pana la nivelul colului uterin.

Mijloace mecanice

Exista trei tipuri de contraceptive mecanice: a) dispozitivul intra-uterin (I.U.D.) sau steriletul si dispozitivul contraceptiv intra-uterin (I.U.C.D.) b) diafragme c) prezervativul

 

Dispozitivele intra-uterine (steriletele) au diferite forme: serpentina, bucla sau inel. Ele sunt facute din material plastic sau cupru TU si CU7. Odata introdus in cavitatea uterina, ele impiedica implantarea. Bucla lui Lippes,confectionata din material plastic, pare a fi foarte populara.

Aceste dispozitive au avantajul de a fi economice si de a nu necesita utilizarea conexa a unei alte metode contraceptive, in afara de primele luni. Dezavantajele lor pornesc de la crampe uterine la o sangerare abundenta la anumite femei si la riscurile de expulzare spontana.

Diafragma este un disc cauciucat inserat in vagin pentru a acoperi deschiderea colului uterin pentru a impiedica intrarea spermatozoizilor. Acesta trebuie sa fie bine ajustat si este recomandata utilizarea sa impreuna cu un spermicid. Diafragma este lasata la locul ei de la sase pana la opt ore dupa actul sexual.

Prezervativul este o invelitoare din material plastic sau cauciucat aplicat pe penisul in erectie inaintea penetrarii vaginale. Acesta trebuie verificat inaintea utilizarii pentru a fi siguri de integritatea sa. In timpul ejacularii, sperma este adunata in prezervativ, si nu in vagin. Costul acestora le poate limita utilizarea.

Tehnici chirurgicale

Ligatura tubara si vasectomia sunt doua tehnici chirurgicale contraceptive. Ligatura trompelor lui Fallope are ca scop intreruperea continuitatii trompelor. In mod normal se face o mica incizie sub buric sub anestezie locala. Interventia dureaza intre 20 si 30 de minute.

Vasectomia reprezinta ligatura si sectiunea canalelor deferente de fiecare parte a scrotului. Interventia se practica sub anestezie locala si nu afecteaza in nici un fel performanta sexuala.

 

Contraceptia ramane un subiect controversat

Imperativele si impedimentele separarii functiilor sexuale si de reproducere au fost pe larg discutate din punct de vedere al ingrijirii medicale,a sociologiei,psihologiei,demografiei,teologiei,economic si legal.

Prevenirea nasterii unui copil nedorit si prevenirea bolii sunt doua teme ce sunt tratate pro si contra in literatura.

Indiferent de problemele globale si personale ce le implica,indivizii si cuplurile sunt solicitate sa examineze consecintele actiunilor lor si sa aleaga dintre acele variante pe cea mai conforma credintelor,nevoilor,si sensului lor de responsabilitate.

Mortalitatea asociata folosirii variatelor metode de controlare a sarcinii a retinut o mare parte a atentiei in ultimii ani.Continua sa fie facute rapoarte ce indica ca ratele foarte scazute de mortalitate sunt asociate tuturor metodelor reversibile a fertilitatii,in comparatie cu cea asociata sarcinii si nasterii.

Rolul asistentei medicale

 

In multe cazuri asistentele medicale pot avea un rol activ in programele de management ale controlului nasterii.

Rolul asistentei medicale include obtinerea anamnezei,examinare fizica,counselingul si evaluarea eficenta fiecarei metode in cursul vizitelor pentru urmarirea evolutiei.

Toate asistentele ce au de-a face cu femei la varsta fertilitatii,fie in centrele de tratare ambulatorie fie in spitale,trebuie sa aprecieze si sa evalueze folosirea sau nu a metodelor de control.

Counselingul indivizilor si cuplurilor trebuie sa includa aplicarea corecta a metodei.