Calirea cu ajutorul apei, Frectionatul, Scaldarea,Stropirea referat


Calirea cu ajutorul apei


Comparativ ce aerul, apa are o actiune mult mai puternica asupra termoreglarii, deoarece, la aceeasi temperatura ea are o conductibilitate termica de aproximativ trei ori mai mare. Procedurile de calire cu apa produc modificari evidente ale aparatului cardiovascular, ale aparatului respirator, ale metabolismului si ale sistemului termoreglator.Procedurile hidrice de calire trebuie sa fie de durata scurta (minute), repetate la intervale scurte de timp, alternandu-se cele calde cu cele reci. Apa folosita pentru calire trebuie sa fie cam mai aproape de calitatile apei potabile.

Procedurile de calire cu apa, mai des folosite sunt: frictionarea cu prosopul umed, turnarea apei pe corp, dusul si scaldatul

Frictionarea cu prosopul aspru si umed se recomanda a fi facuta dimineata, dupa efectuarea programului de gimnastica. Se incepe cu udarea prosopului intr-o apa cu o temperatura de 24-25 C; la 2-3 zile temperatura apei se scade cu un grad, pana se ajunge la temperatura camerei (aceasta se realizeaza dupa o luna de zile).

Stropirea sau turnarea apei pe corp La acest procedeu se trece dupa ce s-a realizat o oarecare obisnuinta cu apa rece la temperatura de 12-15 C. La inceput se foloseste apa cu o temperatura de 33-35 C, care se scade treptat pana la temperatura de 20 C. Durata acestui procedeu este de 1-2 minute.

Dupa stropire si dupa frictionarea cu prosopul umed corpul va fi sters energic cu un prosop  uscat si aspru, realizandu-se astfel un masaj al pielii.

La inceput, turnarea apei pe corp se face intr-o incapere cu o temperatura de 18-20 C. Apoi temepratura se scade treptat prin deschiderea oberlichtului, apoi a ferestrei, pentru obisnuirea cu temperatura de afara. In ultima etapa se trece la efectuarea turnarii apei pe corp in aer liber.

Dusul este un mijloc superior de calire cu apa deoarece actiunea lui fiziologica se bazeaza pe de o parte pe excitatiile termice, iar pe de alta parte pe actiunea mecanica datorita jetului de apa care cade pe piele. Se incepe cu o temperatura a apei de 30-33 C si se scade treptat pana la 25 C, 20 C si chiar mai mult. Dusul rece nu se practica imediat dupa o activitate fizica intensa, ci numai dupa revenirea organismului la normal. Pielea trebuie sa fie calda, dar netranspirata. Dupa dus este indicat a se folosi masajul sau automasajul. Durata dusului este de 1-3 minute.

Scaldatul se poate realiza in apa raurilor, lacurilor sau in apa marii. El are cel mai mare efect de calire .Contactul cu apa se realizeaza dintr-o data pe toata suprafata corpului, combina calirea cu ajutorul apei cu ceilalti factori de calire. Un rol important il are presiunea apei si miscarile executate de apa.

La contactul au apa rece, reactia organismului trece prin trei faze:

In prima faza se produce o vasoconstrictie periferica exprimata prin paloare, racirea tegumentelor, senzatie de frig, cresterea tensiunii arteriale, dar cu vasodilatatie centrala.

In faza a doua se realizeaza vasodilatatia periferica cu inrosirea tegumentelor, urmata de o senzatie de bine, de cald, datorita acomodarii sistemului termoreglator ce temperatura apei.

Daca se sta prea mult timp in apa se trece in faza a treia care se caracterizeaza printr-o vasodilatatie periferica paralitica exteriorizata prin paloare, cianoza buzelor, horipilatie, tremuraturi. In aceasta faza baia trebuie intrerupta si se vor lua masuri de incalzire a corpului prin: iesirea din apa, stergerea cu un prosop uscat si aspru, miscari, masaj, bauturi calde etc.

Scaldatul in apa marii are o influienta mai puternica decat cel din rau sau in lac, datorita particularitatilor climatului marin, proprietatilor apei de mare (sarurile minerale o fac mai excitanta) si valurilor care duc in permanenta, in contact cu pielea, noi mase de apa rece.

Scaldatul in apa raurilor si a lacurilor trebuie facut cu prudenta, deoarece temperatura apei nu este constanta, ci prezinta variatii, chiar in cursul aceleasi zile.

In timpul folosirii procedurii de calire prin scaldat se recomanda respectarea urmatoarelor reguli:

scaldatul nu se incepe intr-o apa cu o temperatura sub 18-20 C;

in timpul baii se va alege un loc ferit de vant, cu tarm nisipos in panta lina, fundul apei adancindu-se treptat;

baia se va face dupa 2-2,5 ore de la luarea mesei;

nu se intra in apa incalzit si transpirat;

in primele zile durata baii va fi de 3-5 minute;

nu se intra in apa repede; se fac 2-3 scufundari si apoi miscari energice, eventual inot; la iesirea din apa corpul se sterge bine;

nu este indicat a se sta in apa pana apar frisoanele; in momentul in care apare senzatia de frig se va iesi din apa, se va sterge bine corpul si se vor face miscari de incalzire.

Contraindicatiile calirii cu ajutorul apei sunt pentru:

persoanele care sufera de boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, afectiuni pulmonare acute, afectiuni renale, reumatism;

oamenii in varsta, care au un grad de avansat de arterioscleroza;

femei in timpul fluxului menstrual.loading...

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani