Masajul coapsei si al gambei referat

Masajul coapsei:


Bolnavul fiind culcat pe spate, se maseaza grupul extensor, aplicand mana dreapta sub articulatia genunchiului si netezind cu palma in sus, trecand usor peste rotula, astfel ca policele sa urmeze un drum de la marginea interna a rotulei in sus, de-a lungul marginii interioare a adductorilor, cuprinzand cu celelalte degete marginea exterioara a grupului muscular si intalnindu-se la spina iliaca antero-superioara. In cazul acestei neteziri se pot face si miscari laterale si in forma de spirala cu varful degetelor. Framantatul se poate face cu toata forta, sub toate formale, musculatura fiind puternica si bine conturata. Urmeaza si baterea. Pentru masajul adductorilor se indoaie putin articulatia genunchiului si articulatia coxo-femurala si se netezeste cu mana de la marginea interna a rotulei, de-a lungul marginii interne a cvadricepsului, iar celelalte degete cuprinzand partea interna a muschilor coapsei, sa se intalneasca la plica inghino-crurala.Pentru masajul fasciei lata, bolnavul va fi asezat pe partea sanatoasa si se netezeste cu palma si radacina mainii, si apoi puternic cu dosul falangelor sub forma de pieptene, de la genunchi pana la creasta iliaca.

Bolnavul se aseaza apoi in decubit ventral pentru a fi accesibila partea posterioara a coapsei. Se maseaza intai cu ambele palme si degetele intinse intreaga parte posterioara, incepand de la fosa poplitee pana la plica fesiera. Se netezeste apoi cu policele jumatatea externa a jumatatii posterioare a coapsei, plecand din fosa poplitee, din mijlocul coapsei, de-a lungul nervului sciatic, iar cu celelalte degete spre marele trohanter pe partea externa. Jumatatea interna a partii posterioare va fi netezita astfel incat policele sa urmeze in mijlocul coapsei iar celelalte degete cuprinzand musculatura interna, sa se intalneasca la partea interioara a simfizei. Se poate face apoi stoarcerea, celelalte manipulatii de framantare si toate varietatile de batere.


Masajul gambei


Grupul gambierului anterior este regiunea cu care se incepe masajul gambei. Bolnavul sta in fata maseurului care ii tine calcaiul cu o mana iar cealalta mana o plaseaza sub maleola externa, asa incat policele sa urmeze marginea anterioara a tibiei, iar celelalte degete sa cuprinda marginea externa a gambei. Netezeste de cateva ori de jos in sus, iar dupa aceea face o netezire puternica cu partea dorsala a falangelor, sub forma de pieptene. Netezirea se face destul de energic, din cauza aponevrozei destul de puternice la acest nivel. Urmeaza framantatul executat cu doua degete.
Grupul peronierilor se maseaza in felul urmator: se palpeaza creasta tibiei si plaseaza degetul mare in santul de langa tibie, plecand de la partea anterioara a maleolei externe catre condilul extern al femurului, iar celelalte degete in santul dintre peronier si muschii posteriori, de-a lungul peroneului.

Se face netezirea, apoi petisjul cu doua degete sau mangaluirea.

Partea externa a muschiului posterior se netezeste cu o mana, plecand de la partea posterioara a maleolei externe in sus cu degetul mare bagat adanc intre peronier si muschii posteriori, iar celelalte degete in interstitiul dintre gemeni, intalnindu-se cu policele in fosa polplitee. Urmeaza framantarea sub forma de stoarcere, care se face cu degetul mare fixat in tibie iar celelalte degete cuprinzand partea externa a muschilor posteriori si grupul peronierilor. Aici se poate aplica si geluirea in afara de regiunile fasciei centrale.

Partea interna a muschilor posteriori se maseaza urmand cu degetul mare marginea interna a tibiei, iar cu celelalte degete marginea muschilor posteriori spre partea interna a rotulei. Framantatul se face impreuna cu tibialul posterior , palpand tendonul lui Achile si masand numai de la locul de unde incepe muschiul. Aici se poate aplica geluirea, mangaluirea sau ciupirea(mai ales la musculatura arofiata). Baterea se face cu dunga mainii, numai pe partea posterioara sau pe partile laterale ale gambei.

Durata sedintelor si a tratamentului va fi stabilita de catre medic in functie de starea generala a bolnavului, de sensibilitatea acestuia si bineinteles de evolutia membrului afectat. Aceasta va fi intre 5-25 minute. Frecventa sedintelor va fi de obicei una pe zi, facuta inaintea exercitiilor kinetice.


Copyright © Contact | Trimite referat