O BOALA BAROMETRU referat


O BOALA 'BAROMETRU'
Astazi, bolile reumatice intereseaza pe mai toata lumea din cauza frecventei lor ridicate, a aparitiei la varste foarte tinere (chiar sub 25 de ani) si a simptomelor specifice, extrem de diverse.

Principalele manifestari specifice:

• Simptomul cel mai important – durerea articulara (artralgia). Momentul in care aceasta apare, articulatiile afectate, caracteristicile durerii sunt elemente importante atat pentru pacient (se poate ajunge de la o simpla senzatie de disconfort, care poate fi uneori neglijat, pana la suferinte care lasa urme grave – chiar invaliditate – cu afectarea capacitatii functionale a organismului si a stilului de viata), cat si pentru medic, orientandu-l spre diagnosticul corect.
• Inflamatia locala (artrita), insotita de roseata/tumefiere, hipertermie locala (temperatura ridicata in zona afectata) si dureri care apar la miscare.
• Redoare matinala (amorteala a articulatiilor, care apare dimineata)
• Pocnituri (apar in cazul afectiunilor degenerative, la miscarea articulatiilor)
• Limitarea miscarii – se poate ajunge la anchilozare.
• Deformari ale articulatiilor si/sau ale coloanei vertebrale
• Noduli reumatici, chisturi etc.

Dintre manifestarile observate la nivel general, amintim: febra, durerile abdominale, diareea, inflamatiile in zona ochilor sau a uretrei, eruptiile cutanate etc.

Exista doua mari grupe de boli reumatice: inflamatorii si degenerative.

Primele manifestari clinice ale bolilor reumatice degenerative apar, de obicei, pe la 40-50 de ani. Frecventa cazurilor creste o data cu varsta, astfel incat ele sunt foarte des intalnite la batrani.

Afectiunile degenerative cele mai frecvente sunt osteoartroza deformanta si reumatismul cronic degenerativ. In aceste cazuri, se produce o distrugere a suprafetei cartilajului articular, din cauza unui dezechilibru intre solicitari si rezistenta structurii articulare.

La inceput, osteoartroza nu este insotita de inflamatie. Asadar, debutul este unul 'tacut', prinzand treptat articulatiile. Unul dintre primele simptome este durerea, care apare mai ales dupa o activitate fizica prelungita, dar durerea mai poate surveni si dimineata sau dupa o perioada de inactivitate ('articulatii ruginite') mai mare de 15-30 de minute. De regula, in aceste din urma cazuri, ea dispare dupa ce facem miscare.

O data cu evolutia bolii, apar crize inflamatorii (capacitatea de miscare a articulatiilor este limitata), cu deformari cauzate de modificarile ireversibile ale structurilor articulare.

Diagnosticul se stabileste clinic si radiologic – cu precizarea ca nu exista intotdeauna o corelatie stransa intre tabloul clinic (totalitatea simptomelor) si imaginea la radiografie.


Afectiunile articulare inflamatorii au cauze foarte diverse. Spre deosebire de osteoartrite, ele pot aparea mult mai devreme, iar in etiologia (istoricul) lor intalnim adesea probleme ale sistemului imunitar – responsabile si de numeroase manifestari din afara zonei articulatiilor, manifestari specifice acestor boli.Cele mai cunoscute afectiuni din aceasta categorie sunt poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, lupusul eritematos sistemic.

• Poliartrita reumatoida.
Boala este mai intalnita la femei (de doua-trei ori mai multe cazuri decat la barbati), iar debutul se produce cel mai frecvent in intervalul 25-50 ani. Este o afectiune cronica, caracterizata prin inflamatia – de obicei simetrica – a articulatiilor periferice, cu evolutie in pusee. Frecvent, apar si manifestari generale: lipsa poftei de mancare, stari de slabiciune, scadere in greutate, febra etc.

• Spondilita anchilozanta.
De cele mai multe ori, ii afecteaza pe barbatii tineri (pana la 30 de ani). Debuteaza cu dureri lombare puternice, resimtite dimineata, primele articulatii afectate fiind cele din zona osului sacru si cele dintre vertebre.

• Lupus eritematos sistemic.
Se intalneste in special la femei sub 45 de ani. Este o boala autoimuna (organismul ataca o parte din propriile celule, pe care le identifica drept straine), care afecteaza foarte des articulatiile, precum si diverse organe interne. Caracteristice sunt manifestarile la nivelul pielii (care, la inceput, se pateaza – mai ales in zona fetei).

Desi in cazul bolilor reumatice nu putem vorbi de o vindecare definitiva si completa, tratamentul modern medical si chirurgical permite celor care sufera de aceste afectiuni sa se bucure de o calitate a vietii aproape de normal.


Tratament


Tratamentul urmareste prevenirea disfunctiilor severe si trebuie inceput cat mai devreme, inainte ca modificarile sa devina ireversibile.

• Medicamente: antireumatice nesteroidiene (in doze cat mai mici posibile – risc crescut de efecte secundare), unguente antiinflamatorii, corticosteroizi (este de preferat sa se administreze intraarticular – prin infiltratii locale.)

• Terapie: reducerea/eliminarea solicitarilor suportate de articulatiile afectate (de ex., daca este vorba de cele ale mainilor, caratul sacoselor sau al altor obiecte grele este exclus!), caldura locala (punga/sticla cu apa fierbinte, brau de lana etc.), fizioterapie (electroterapie, ultrasunete).

• In unele cazuri, solutia este interventia chirurgicala – fie aplicandu-se o proteza, fie prin imobilizarea definitiva a articulatiilor (anchiloza articulara provocata
chirurgical).Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani