Cum se extinde cancerul, cauzele cancerului, diagnostice referat

Cum se extinde cancerul?

In etapa urmatoare, celulele incep sa se desprinda de tumora mama, strabat membranele conjunctive, apoi peretii vaselor limfatice sau sangvine patrunzand in circulatia limfatica celulele canceroase ajung initial in ganglionii limfatici, structuri cu rol imun. Sunt invadati initial ganglionii regionali, adica cei mai apropiati de tumora. O mare parte din celule sunt omorate la acest nivel; aceasta reprezinta etapa de invazie locoregionala a cancerului. Cu timpul, celulele imune de la nivelul ganglionilor nu mai fac fata afluxului de celule canceroase care continua sa se inmulteasca.
Celulele canceroase vor depasi si aceasta bariera si vor ajunge prin intermediul limfei in circulatia sangvina; o alta modalitate de a ajunge in sange este prin strabaterea peretilor vasculari inca de la inceput la nivelul tumorii primare.

Dupa ce ajung in circulatia sangvina, celulele canceroase se vor opri in diferite organe, acolo unde conditiile favorizeaza dezvoltarea ulterioara: plaman, oase, creier, ficat. Si aici o parte din celule vor muri, dar altele vor supravietui si se vor inmulti in continuare; aceasta reprezinta etapa metastatica, de boala generalizata.

La fiecare etapa vor supravietui cele mai agresive si mai rezistente celule, astfel ca sansele de vindecare sau de raspuns la tratament scad o data cu avansarea bolii.


Cauze

Datorita medicinii moderne, oamenii au o viata mai lunga si, intr-o anumita masura, aceasta justifica cresterea numarului de bolnavi de cancer.

Desigur, unele forme de cancer sunt strans legate de modul de viata. Cancerul datorat fumatului este foarte rar in tarile din lumea a III-a, insa este din ce in ce mai raspandit in tarile in care industria este dezvoltata, unde din ce in ce mai multi oameni fumeaza.

Cele mai frecvente forme de cancer la adult ataca plamanii, tubul digestivsi organele genitale. In ciuda medicinii moderne, cancerul este a doua cauza de deces in majoritatea tarilor, inclusiv in Romania.

Cele mai des intalnite forme de cancer la copii si adolescenti sunt: leucemiile, limfoamele, tumorile renale si cerebrale. Din fericire acestea sunt rare, iar tratamentul destinat lor a fost imbunatatit foarte mult in ultimii ani.

Cauza principala a cancerului este inca neclara.Factorii de mediu, cum ar fi poluarea chimica si expunerea la radiatii, cauzeaza unele forme de cancer; un mare numar de experimente ce au identificat substantele chimice provocatoare de cancer (substante cancerigene) au fost efectuate pe animale. Cea mai cunoscuta substanta cancerigena este fumul provenit din tutun. Radiatiile, de asemenea, afecteaza materialul genetic al unei celule - radiatii create in urma exploziei bombei atomice in Japonia, in 1945, cauzeaza multe forme de cancer, unele declansandu-se abia dupa 10-20 de ani de la expunerea la acestea. Exista insa si alti factori care il provoaca. De exemplu, unele cazuri de cancer pot fi produse de virusi ce afecteaza structura genetica a celulelor.

In unele cazuri sistemul imunitar este de vina. S-ar parea ca celulele canceroase sunt produse constant in interiorul organismului, insa sunt distruse de obicei de catre sistemul imunitar. Din unele motive, acest sistem poate sa nu functioneze uneori cum ar trebui, permitand inmultirea celulelor canceroase. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca dietele bogate in fructe si legume pot proteja organismul impotriva cancerului. Se pare ca o dieta adecvata intareste sistemul imunitar care distruge rapid celulele.

Diagnosticul

Nu in toate cazurile cancerul este fatal. Tratamentul pentru cancer a fost imbunatatit enorm in ultima vreme si mii de oameni sunt vindecati in fiecare an. Totusi un cancer mai putin extins este mult mai usor de tratat, decat unul mai raspandit. In concluzie, diagnosticarea timpurie este vitala fiind dependenta de prezentarea la medic odata cu aparitia primelor simptome sau semne de boala.

Diagnosticul va fi intai confirmat. Aceasta se face prin examen clinic, examene imagistice si de laborator. Este efectuata o examinare clinica completa, acordandu-se o mare atentie verificarii ganglionilor limfatici periferici. O parte a tumorii se examineaza la microscop. Aceasta procedura poate fi efectuata fie prin biopsie, fie prin examinare citologica.

Tratamentul cancerului
https://www.esanatos.com/boli/boli-si-tratamente/cancerul/18/index.php
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani