PRESIUNEA ARTERIALA SI CIRCULATIA VENOASA referat

PRESIUNEA ARTERIALAStarea de tensiune sub care se gasesc arterele , intretinuta de forta de propulsie a sangelui si de rezistenta periferica a vaselor , poarta denumirea de presiune sau tensiune arteriala . Forta muschiului cardiac face sa apara presiunea , iar rezistenta sistemului arterial o face sa se manifeste cu ajutorul sfigmanometrului s-a determinat la un adult normal , o valoare de 110 – 125 mm Hg , pentru presiunea sistolica (maxima) si 60 – 85 mm Hg , pentru presiunea diastolica (minima)
Presiunea arteriala fizologica este in functie de varsta . Este de remarcat ca presiunea arteriala variaza cu starea functionala a organismului , in timpul activitatii musculare intense sau sub actiunea unor stari emotionale , presiunea arteriala creste , pe cand in timpul somnului ea scade ; acestea sunt variatii mici si sunt considerate normale .

Pot sa aiba loc variatii patologice care atng valori mai mari sau mai mici decat cele fiziologice . Asa , de exemplu uneori , presiunea cistolica atinge valori intre 70 –95 mm Hg aceasta scadere se numeste hipotensiune arteriala , sau poate creste si sa atinga valori ce depasesc 150 – 270 mm Hg , ceea ce poarta numele de hipotensiune arteriala.CIRCULATIA VENOASA
Circulatia in vene se face centriped , adica de la periferia corpului spre inima , in timp ce circulatia arteriala si cea capilara se fac centrifug , adica de la inima spre organe .

Sensul circulatiei venoase , pozitia venelor in sistemul sanguin , precum si caracterele structurale ale venelor fac ca circulatia venoasa sa fie asigurata prin contributia mai multor factori : contractile ventricolului stang , aspiratia toracica , comprimarea abdominala , contractile musculare , forta gravitationala si inductia undei pulsatile arteriale .

Circulatia venoasa are o mare importanta pentru asigurarea circulatiei in general . Se stie ca forta contractilor ventriculare este conditionata de gradul de intindere a fibrelor musculare , deci de afluxul de sange din sistemul venos , iar inima trimite prin sistola ventriculara , tot atat sange , cat primeste din sistemul venos din atrii .
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani