Pubertatea si adolescenta, transformari biologice referatPubertatea si adolescentaTransformari biologice


Adolescenta este fara indoiala perioada vietii in care schimbarile de anatomie si de fiziologie sexuala sunt cele mai importante.

Iata o scurta trecere in revista a acestor transformari la baiat:

1. Dezvoltarea penisului si a testiculelor

2. Cresterea parului pubian tepos ce devine repede cret

3. Schimbarea vocii

4. Ejacularea

5. Cresterea parului axilar si transpiratia

6. Aparitia barbii.


La fata

1. Dezvoltarea sanilor

2. Cresterea parului pubian mai intai tepos, devenind repede cret

3. Prima menstruatie

4. Cresterea parului axilar


Componente psihosociale


Mari adaptari psihologice insotesc aceste numeroase schimbari fizice. Acceptarea modificarilor propriei imagini, ajustari la diverse nivele de energie, stabilirea identitatii de sine si rezolvarea conflictelor cu caracter sexual sunt tot atatea adaptari de realizat.

Reactiile la variatiile propriei imagini merg de la neliniste cu privire la procesul maturizarii pana la satisfactia de a avea un corp adult. Baietii sunt deseori nelinistiti cu privire la marimea penisului si a testiculelor, coreland acest fapt cu virilitatea si cu performanta sexuala. Fetele sunt nelinistite de dezvoltarea sanilor lor si de aparitia menstruatiei, de iregularitetea acesteia, mai ales daca aceasta este diferita de ceea ce experimenteaza colegele lor. Adolescentii ar trebui informati ca talia penisului si a sanilor nu are nici o legatura cu abilitatile functionale si ca este normal ca ciclul menstrual sa fie neregulat in primul an. O perceptie a emotiilor cu caracter sexual insoteste aceste schimbari corporale. Aceste emotii trebuie de asemenea sa fie integrate in acceptarea imaginii de sine.

A se adapta la diverse nivele de energie reprezinta o alta problema importanta a adolescentului. O mai mare capacitate psihica, insotita de comportamente impulsive sunt observabile la el. Aceste comportamente impulsive sunt necesare pentru a face fata tensiunilor si nelinistilor legate de schimbarile corporale. Odihna si somnul sunt foarte importante pentru a raspunde cerintelor cresterii. Activitati calme precum lectura sau televizorul ofera un ragaz eforturilor fizice.

Stabilirea identitatii de sine poate fi derutanta si deconcertanta. De exemplu, stapanirea  corpului deprinsa in copilarie este zdruncinata de cresterea navalnica si de aparitia caracterelor sexuale secundare. Aceasta perioada duce insa la un nou statut si la o perioada mai stabila. La saisprezece ani, adolescentul poate obtine permisul de conducere, iar la optsprezece poate sa voteze. Relatiile heterosexuale se dezvolta si grupul de persoane de aceeasi varsta reprezinta o sustinere excelenta. Pe parcursul acestei perioade de tranzitie, adolescentul invata sa isi asume rolul de adult si sa devina un membru productiv al societatii.

Conflictele sexuale sunt dificil de rezolvat. Cultura occidentala le recunoaste adolescentilor o maturitate psihica, insa nu le recunoaste dreptul de a trai o sexualitate adulta. Ei experimenteaza puternice impulsuri sexuale pe care trebuie sa le controleze. In perioada pubertatii, masturbarea si observarea organelor genitale a celor de aceeasi varsta este inca frecventa, mai ales la baieti; este pur si simplu o etapa a dezvoltarii. Aceste observatii au ca scop compararea credintelor si a reactiilor lor psihice cu cele ale altora. Activitatile heterosexuale sunt foarte variabile la aceasta varsta, mergand de la imbratisare si sarut, stimularea zonelor erogene, pana la contactul sexual. Aceste conflicte sunt adesea exagerate de teama graviditatii si a maladiilor cu transmitere sexuala.Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuCauta referat
Scriitori romani