RESPECTAREA PARAMETRILOR OCLUZIEI IN RESTAURARI PROTETICE UNIDENTARE referat

RESPECTAREA PARAMETRILOR OCLUZIEI

IN RESTAURARI PROTETICE UNIDENTARE


Un studiu realizat de S.J.Davies,R.M.Gray si P.W.Smith


Medicii stomatologi sunt implicati in mod constant in managementul ocluziei pacientului pe tot parcursul procesului de resturare,aceasta deoarece suprafata ocluzala a dintilor este partea cea mai importanta in realizarea restaurarii.Acest interes este explicat prin rolul care il are ocluzia in sistemul articulator si efectul traumatic al ocluziei asupradintelui si a sistemului periodontal.

Punctul de plecare in examinarea ocluziei este “examinarea”.Este important ca inainte de inceperea tratamentului sa se faca un examen clinic minutios al ocluziei si apoi sa se treaca la tratamentul restaurativ..Principiul care sta la baza realizarii unei restauratii care nu afecteaza ocluzia pacientului este descrisa de medici ca “ abordare conformativa” care inseamna ca restauratie trebuie sa fie adaptata la relatia ocluzala,adica ocluzia noii restauratii sa fie realizata astfel incat contactele ocluzale sa nu fie alterate.Este putin probabila aparitia problemelor dentare,parodontale,musculare,ale ATM.

Este posibil sa realizam o restauratie prin abordare conformativa  cand :

pacientul are o ocluzie ideala in ocluzie centrica(CO) si in relatie centrica(CR) cu ghidajul anterior liber de interferentele posterioare

cand pacientul nu are ocluzie ideala dar prepararea suprafetei ocluzale nu va duce la schimbarea ocluziei centrice sau a ghidajului anterior al pacientului.

Astfel de cazuri, cand ocluzia nu este corecta,sunt cazurile incare dintele ce trebuie restaurat prezinta un contact deflectiv,dar totusi asigura ghidajul principal pentru CR si CO ,sau dintele determina interferente posterioare foarte mari.

nu trebuie sa existe afectiuni ATM ;daca exista ,trebuie tratata afectiunea si apoi corectarea ocluziei.

Desi abordarea conformativa prevede ca nu trebuie schimbata ocluzia pacientului,acest lucru se refera la contactele ocluzale pe care pacientul le are intre dintii care nu au fost restaurati.Aceasta nu inseamna ca restauratia trebuie sa reproduca cu precizie ocluzia.

Principiile ocluziei ideale

La nivel dentar ocluzia ideala este descrisa ca un contact ocluzal care este in linie cu axul longitudinal al dintelui si simultan cu alte contacte ocluzale din cavitatea orala.Acest lucru inseamna eliminarea contactelor inclinate care sunt considerate a fi traumatizante datorita fortelor laterale pe cale pot genera.

Atat timp cat contactele sunt pastrate se trece la abordarea conformativa.Prin abordare conformativa se poate imbunatati ocluzia dintelui restaurat prin eliminarea contactelor inclinate fie prin modificarea suprafetelor ocluzale fie prin modificarea dintelui antagonist.Daca contactele ocluzale cu dintii antagonisti sunt modificate atunci abordarea nu mai este conformativa ci de reorganizare.Nu este gresit ,dar necesita o abordare diferita.

Principiul EDEC- este un sistem realizat pentru a da o progresie logica a etapelor de producere a restauratiei prin abordare conformativa.EDEC este folosita la restauratiile directe si indirecte

Se face un examen al ocluziei inainte de preparare.Examenul are doua parti : ocluzie statica si ocluzie dinamica.Examinarea ocluziei statice in ocluzie centrica se determina prin punerea pacientului sa muste marunt o hartie de articulatie si apoi sa miste arcadele lateral pe o hartie de articulatie de alta culoare,prin care se determina ocluzia dinamica.

Dupa examinare clinicianul trebuie sa vizualizeze forma cavitatii,adica realizeaza designul cavitatii care poate include sau nu semnele ocluzale existente.

Realizarea resturatiei implica faptul ca medicul s-a decis ce forma va avea preparatia.Timpul de realizare este vizibil scurtat daca primele doua etape au fost bine realizate.In final se verifica daca ocluzia restauratiei nu impiedica ceilalti dinti sa aiba aceleasi contacte ca si inainte.Acest lucru se face prin compararea cu inregistrarile precedente sau prin inversarea culorilor de la hirtia de articulatie.

EDEC in restauratiile indirecte.Diferenta intre metoda directa si indirecta consta in faptul ca in metoda indirecta este implicat si un tehnician.Medicul examineaza ocluzia si inregistreaza ocluzia ,iar inregistrarea este data tehnicianului.Medicul trebuie sa mentina pacientul in aceeasi ocluzie in acest interval.Pacientul trebuie sa poarte o restauratie provizorie pentru a mentine aceeasi distanta intre dintele preparat ,cel vecin si cel antagonist.

Inregistrarea raportelor ocluzale se realizeaza pin amprente bidimensionale ,tridimensionale si o combinatie intre cele doua metode.

Amprentele bidimensionale : cu ajutorul camerei camerei intraorale video se obtin fortografii in care se observa ocluzia preexistenta a pacietului si apoi sunt trimise tehnicianului care le poate folosi la restauratiile indirecte.

Exista trei reguli de amprentare :

materialul de amprentare poate fi folosit numai la nivelul dintelui preparat si a dintelui antagonist ; nu se foloseste portamprenta de arcada

daca amprenta va inregistra si relatiile cu ceilalti dinti ea trebuie sa fie decupata astfel incat sa nu atinga suprafata mucoasei

inainte ca tehnicianul sa foloseasca modele pentru a realiza suprafata ocluzala,ocluzia modelului trebuie comparata cu o inregistrare suplimentara a ocluziei si daca este necesar se pot face modificari pe model.

Marele avantaj al acestei tehnici este ca realizeaza inregistrari in material dur ale ocluziei statice si dinamice numai in trei etape din care doua sunt realizate intraoral,deci exista o marja mica de eroare.

Inregistrarea ocluziei dinamice  este folosita pentru anticiparea miscarilor dintilor antagonisti in timpul excursiilor mandibulare permitand fixarea unghiului condilian in articulator la un nivel comparativ cu al unui pacient normal.

Clinic,realizarea cavitatii este asemanatoare cu cea de la restaurarea directa.Diferentele fundamentale sunt ca tehnicianul va realiza restauratia si apoi,depinzand de materialul ce va fi folosit vor exista anumite cerinte in ceea ce priveste existenta unui spatiu suficient intre fata preparata si dintele antagonist.

Cimentarea este ultima etapa in care se pot produce greseli .Daca este o restauratie posterioara este putin probabil ca va fi ideala, daca exista un contact in timpul excursiilor laterale si protruzive.Se cere pacientului sa miste arcadele folosind hartie de articulatie si apoi sa muste des folosind hartie de articulatie de mai multe culori.

O limitare importanta a abordarii conformative este ca nici un dinte ce trebuie preparat sau ajustat nu trebuie sa aiba contacte deflective deoarece pot apare modificari ale relatiei mandibulare.Daca modificarea s-a produs atunci abordarea este reorganizatorica indiferent de numarul dintilor restaurati.


BIBLIOGRAFIE :

Beyron H. Optimal occlusion .Dent Clin Amer 1969 ; 13 :537-554

Celenza F V ,Nasedkin J N .Occlusion – The state of art 1978 Chicago : Quintessence Publishing Co.

Lucia V O .Modern gnathological concepts.St Louis : C V Mosby Co,1961.


Universitatea de Medicina si Farmacie “ Gr.T.Popa”Iasi

Facultatea de Medicina Dentara

Disciplina: GnatologieRESPECTAREA PARAMETRILOR OCLUZIEI

IN   RESTAURARI PROTETICE UNIDENTAREProf.dr. Vasile Burlui

Indrumator : Asist. Dr.Aungurencei OvidiuStud. Arsene Ana-Maria

Grupa 13,seria B

Anul III
- 2004-Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani