APARATE CE POT FI ADAPTATE UNITULUI DENTAR - Lampa pentru fotopolimerizare, Bisturiul electric, Laserul, Detartorul cu ultrasunete, Aeropulsorul, Aparatul de fotografiat, Camerele videoAPARATE CE POT FI ADAPTATE UNITULUI DENTAR

Echipametul uzual al unitului dentar este:

 • Instrumentar dinamic:

 • Turbina ;

 • Piesa dreapta ;

 • Piesa contraunghi.

 • Sistemul de aspiratie de mica si mare putere; • Spray-ul de aer si apa.

Pe langa echipamentul uzual enumerat mai sus la unitul dentar mai pot fi adaptate si alte aparate, in functie de necesitate, cum ar fi:

  1. lampa pentru fotopolimerizare

  2. bisturiul electric

  3. laserul

  4. detartrorul cu ultrasunete

  5. aeropulsorul

  6. ansamblul format din piesa de mana cu reductor de viteza

  7. aparatul de fotografiat

  8. camerele video

 

 1. Lampa pentru fotopolimerizare

Lampa este folsita pentru polimerizarea tuturor tipurilor de materiale fotopolimerizabile, atat in laborator cat si in cabinet. Este destinata polimerizarii intraorale a materialelor, cimenturilor, adezivilor si bazelor fotopolimerizabile. Mai mult decat atat ea poate fi utilizata pentru polimerizarea extraorala a unor piese ce necesita reparare.

Lampa pentru fotopolimrizare este o lampa cu halogen care emite o lumina cu λ=400-500 nm.

Partile componente ale lampii sunt:

  • Unitate de control;

  • Pistol;

  • Fibra optica;

  • Suport;

  • Filtru protector;

  • Sigurante fuzibile;

  • Manual de utilizare.

Design-ul ergonomic permite dirijarea precisa a luminii, canulele putand fi orientate cu 360° pentru a avea acces in zonele proximale. Prezenta filtrului si a conductorului de fibra optica asigura o polimerizare omogena. Un semnal sonor calibrat electronic indica perioadele de functionare.

Lampa poate cauza leziuni ale retinei daca se priveste frecvent fluxul luminos. De aceea se recomanda:

 1. nu expuneti vederea persoanelor cu sensibilitate crescuta la lumina;

 2. nu priviti direct in spotul luminos ce iese din fibra optica sau este reflectat de suprafata dintilor;

 3. pentru a evita disconfortul ochilor trebuie utilizati ochelari de protectie sau filtre ce vor bloca razele nocive.

 

 

 

 

Lampa pentru fotopolimerizare – Blue Dent 3

  1. Bisturiul electric

Asigura realizarea delicata a inciziilor cauterizarea partilor moi, etalarea sulcusului gingival fara sangerare. Partea activa are forme variate, avand deci utilizari multiple.

  1. Laserul

Laserul este un fascicul foarte puternic de lumina, adica de fotoni (un foton= o cuanta de lumina), produs in interiorul unui cristal de rubin (in prezent si in interiorul altor substante solide, lichide sau gazoase) asupra caruia se aplica impulsuri luminoase date de o lampa de xenon (blitul fotografiilor). In comparatie cu un fascicul de lumina din soare, laserul este de 1 mil. de ori mai puternic avand calitatea de a concentra o cantitate foarte mare de energie intr-un punct precis de proiectie.

Prin repetarea fasciculului laser la intervale foarte scurte (5 milisec) se obtine un bombardament de lumina care poate fi intretinut in intervalul de timp dorit.

Datorita capacitatii lui de a concentra o cantitate foarte mare de energie intr-un anumit punct, laserul devine un instrument folosit tot mai larg in biologie si medicina. Utilizarea lui porneste de la observatia ca un fascicul laser proiectat pe un tesut produce efecte termice a caror intensitate depinde de intensitatea fasciculului luminos si de durata actiunii lui. Aceste efecte merg de la fenomenele de coagulare a proteinelor pana la distructia totala a celulelor.

In stomatologie se utilizeaza trei tipuri de laser:

  • Laserul cu Heliu-Neon;

  • Neodyme YAG;

  • Laser cu dioxid de carbon.

Lumina lor este produsa de o sursa monocromatica asociata unui fascicul coerent, de mare directivitate si cu o mare energie.

Soft-laserii au efect antialgic, reduc hemoragiile locale, accelereaza reconstructia tisualara, au efect antiinflamator, sterilizeaza dentina si cavitatile osoase, iar ultimele generatii realizeaza preparari in smalt si dentina.

  1. Detartorul cu ultrasunete

Este un echipament auxiliar al unitului si trebuie obligaoriu folosit impreuna cu sistemul de aspiratie. Partile active au forme diferite pentru a facilita accesul in zone greu accesibile.

  1. Aeropulsorul

Aerul si apa sub presiune antreneaza o pulbere abraziva (carbonat) aflata intr-un recipient, toate fiind emise de un spray in scopul netezirii suprafetelor corono-radiculare in urma detartrajului.

  1. Ansamblul format din piese de mana cu reductori de viteza, la care se folosesc diferitele freze corespunzatoare etapelor din implantologie si racirea continua cu ser fiziologic steril.

  2. Aparatul de fotografiat permite sa ne inregistram cazuistica proprie, sa putem face studii comparative pentru anumite entitati clinice. Necesitatea inregistrarilor fotografice in scop medico-legal si de marketing este bine cunoscuta. Medicul stomatolog va trebui sa aleaga cu discernamant dintre sistemele fotografice pe cel care corepunde mai bine necesitatilor practice, caci comunicarea vizuala este importanta in stomatologie.

  3. Camerele video pentru preluarea imaginilor intraorale sunt aparate moderne care permit inregistrarea diverselor secvente operatorii, a etapelor de lucru, ofera pacientului posibilitatea de a privi la un monitor si a intelege continutul actelor terapeutice. De asemenea imaginile video pot fi stocate pe calculator si pot fi utilizate ca si imaginile fotografice in scop medico-legal, in realizarea unor studii comparative sau pentru crearea unei cazuistici proprii.

 

BIBLIOGRAFIE

 

 

 1. Actualitati Stomatologice nr. 2/ 2001<

 2. Manuel J.L. – “Reflections on Lasers”

 3. V. Burlui, Catalina Morarasu –“Ergonomie Stomatologica”

 4. w.w.w.informatics.dent.umich.edu

 5. w.w.w.medicalxxl.com