la Estetica - Consideratii estetice, biologice si restaurative in atasarea segementului coronar pentru un dinte fracturatUniversitatea de Medicina Stomatologica G. Popa Iasi

38632hxq43odf1z

38632hxq43odf1z

38632hxq43odf1z

38632hxq43odf1z

Proiect la Estetica

 

 

 

 

 

  

 

Consideratii estetice, biologice si restaurative in atasarea segementului coronar pentru un dinte fracturat

 

Tehnica adezivului acid – etch poate fi folosita pentru restaurarea functiei si esteticii dintilor anteriori fracturati. Reatasarea segmentului fracturat ofera unele avantaje fata de restaurarea folosind compozit. Transluciditatea initala se mentine si marginea incizala apare la acelasi nivel ca la dintele adiacent.

Problemele estetice, biologice si cele legate de restaurare pot aparea ca un rezultat al extinderii fracturii la nivel subgingival.

Optiunille de tratament depind de relatia dintre fractura si creasta alveolara, gradul de implicare pulpara, gradul de eruptie si de cerintele estetice ale pacientului.

Alternativele de tratament includ alungirea coroanei pentru a restaura latimea biologica, chirurgie flap? si osteotomie, osteoplastie urmata de reatasarea coroanei si extruzia rapida ortodontica a radacinii in posibila conjunctie cu fiberotomia?

Acest raport clinic descrie tratamentul chirurgical si protetic al unei paciente care a suferit o fractura a incisivului lateral de pe maxilarul drept in timpul antrenamentului de baseball.

Raport clinic

 

O fata de 18 ani a fost lovita in gura cu o minge in timpul antrenamentului. Examinarea clinica initiala a aratat ca incisivul lateral dreapta de pe maxilar a fost lovit din partea linguala si a fost fracturat transversal langa creasta osoasa la 2 mm supragingival (fig 1). Mingea a lovit pamantul si a ricosat cu un unghi neasteptat si a lovit pacienta de jos in sus nefiind posibila evitarea loviturii.

Aceasta e o fractura de tipul A, inclinata cervical intr-o directie lingual-labiala cand e vazuta proximal. Fragmentul era inca atasat de epiteliul jonctional si de tesutul conectiv care au tinut fragmentul in pozitie.

Examinarea radiologica a aratat linia orizontala de fractura, nici o fractura verticala a radacinii nici o ranire a dintilor adiacenti (fig 2). O linie de fractura a fost aratata la unghiul mezial facial. Fractura a expus un segment mare al camerei pulpare. Pacientei i s-au oferit cateva optiuni de tratament (cu avantaje si dezavantaje).

Cu acordul parintilor au fost facute urmatoarele: terapie endodontica, chirurgie exploratorie pentru a determina daca extinderea fracturii ar permite reatasarea segmentului coronar.

Fragmentul rupt (fig 3) a fost scos si a fost evaluata structura dintelui ramas (fig 4). O parte ridicata de pe fragmentul coronar care a fost scos corespunde unei alinieri cu portiunea radiculara. Aceasta linie nu s-a extins la suprafata externa a radacinii. Tesutul pulpar a fost extirpat si canalul a fost curatat si modelat. S-a pus hidroxid de calciu in canal dupa care a fost obturat cu gutaperca. Fragmentul de dinte a fost pus in apa in acest timp. La vizita urmatoare pacienta a fost anesteziata si un flap? de grosime maxima a fost ridicat cu incizii faciale si lingual intrasulcular facute cu un bisturiu de 15c, incizii de relaxare nefiind facute. Dupa ce flapul a fost ridicat, invazia latimii biologice a fost observata numai pe partea mezial bucala a incisivului lateral. A fost folosita osteotomia numai in zonele care erau invadate.

Un suport (flexipost Essential Dental Systems) a fost pus un ciment din rasina (fig 5). Segmentul coronar avea o gaura astfel incat a fost asezat peste suport in pozitia lui originala. Izolatia cu baraj de cauciuc nu era practica si gelul Miracle Gel a fost folosit pentru a pastra zona curata si a retrage si controla supuratia (fig 6). Segmentul fracturat si portiunea de radacina ramasa au fost curatate cu pudra de pumige? si apoi sterse 15 secunde cu gel acid posforic 37%. Coroana si suprafata expusa a dentinei radiculare au fost apoi spalate cu apa 15 secunde. Excesul de apa a fost indepartat cu o seringa cu aer apoi zona a fost tamponata cu o compresa pentru a o pastra usor umeda. Un adeziv dual-cure pentru dentina smalt a fost folosit conform indicatiilor fabricantului. Compozitul translucid a fost pus in zona gaurii din coroana pentru a acoperi segmentele aproximate intrr-un strat subtire. Excesul a fost indepartat cu o periuta si ata dentara. Apoi a fost folosita lampa foto pentru 60 sec din partea faciala si linguala. Dupa 7 minute cimentul in exces a fost inlaturat cu freza.

Gelul Miracle Gel a fost indepartat, flapsurile sudate si ocluzia evaluata. S-au facut spalaturi cu gluconat clor-hexidin. Pacienta a fost sfatuita sa evite folosirea incisivului si sa se intoarca dupa 7 zile pentru indepartarea suturii si evaluare. 8 luni mai tarziu analiza radiografica a aratat o structura normala a osului inconjurator. S-a observat o vindecare a tesutului si culoarea segmentului fracturat s-a rehidratat, potrivindu-se cu culoarea dintilor adiacenti (fig 8).

Discutii

Reatasarea fragmentului de dinte e o alternativa viabila la lipirea cu rasini sau alte metode. Adezivii pe baza de rasini care permit care permit lipiri rezistente de dentina incurajeaza aceasta metoda. S-a sugerat sa se faca niste gauri cu freza ¼ pe radacina ramasa care sa creasca zona de contact dintre adezivul pe baza de rasina si restul structurii dintelui. In final fragmentul de dinte si compozitul pot sa aiba nuante diferite. Dean a descoperit ca fracturile de tip A rezista mult mai bine decat cele de tip B sau C. Aceasta poate fi si din cauza ca fragmentul e sprijinit partial de suprafata linguala a dintelui. Clasificarea fracturilor: tip A planul fracturii inclinat cervical, in directie lingual-facial vazut din proximal, tip B planul fracturii inclinat cervical, in directie facial-lingual vazut din proximal, tip C planul fracturii cu aproximatie perpendicular pe axa longitudinala a dintelui.

Sumar

 

Reatasarea clinica a unei coroane fracturate ipmlicand invazie minima a latimii biologice poate fi obtinuta fara osteotomie conventionala si lungirea coroanei astfel incat vom obtine aspectul estetic dorit.

Tehnicile adezive in combinatie cu retentia mecanica traditionala pot fi folosite uneori pentru a reatasa segmentul fracturat.Rezultate estetice pot fi obtinute cu un numar mic de proceduri si cu cost scazut pentru pacient.

Bibliografie

  1. Baratieri LN., Reattachment of a tooth fragment with a new adhesive system 1994

  2. Santos J., Restoration of severally damaged teeth with resin bonding systems, 1991

  3. Croll TP., Repair of severe crown fracture with glass ionomer 1988 xd632h8343oddf

  4. Ludlow JB., Traumatic fracture… 1985

  5. Burke FJ., Reattachment of a fractured central incisor tooth fragment 1994