Tratarea non-chirurgicala a deformarilor piciorului referat

Tratarea non-chirurgicala a deformarilor piciorului


Deformarile piciorului sunt larg raspandite in lume. Un picior deformat modifica mersul si afecteaza functionalitatea intregului membru. Asemenea afectiuni creeaza pacientilor atat stres fizic cat si emotional. Metodele traditionale a deformarilor piciorului sunt complexe si profund traumatizante; ele implica scurtarea piciorului, adeseori printr‑o serie de interventii chirurgicale, nu intotdeauna incununate de succes.
Noi am pus la punct un numar de metode de tratare a diferitelor deformari ale piciorului, utilizand fie proceduri inchise, fie interventii chirurgicale minime. Cu ajutorul dispozitivului nostru adaptabil, putem asambla configuratii ce includ multiple unitati functionale, inclusiv balamale uni‑ si multi‑plan si dispozitive de tractiune, care sa corespunda componentelor deformarii.

Procesul de formare si de modelare osoasa este dependent de forta de incarcare aplicata si de aportul sangvin. O crestere a incarcarii pe o portiune osoasa fara cresterea aportului sangvin in zona respectiva are drept rezultat diminuarea masei osoase. Daca incarcarea suplimentara se insoteste de un aport sangvin adecvat, volumul tesutului osos creste.

De aceea, prin aplicarea corespunzatoare a unor forte de incarcare (fie de compresiune, fie de tractiune), asupra unor zone ale piciorului, suntem capabili sa modificam forma si dimensiunile oaselor in vederea obtinerii unui anumit scop terapeutic. Cu toate acestea, la adulti, asemenea procese dureaza un timp indelungat. Din acest motiv, cand e vorba de o deformare severa la adult, adeseori combinam o interventie chirurgicala limitata cu procedura de corectare a deformarii, scurtand durata tratamentului.


1 Corectarea piciorului equin si a deformarilor asociate


1.1 Corectarea unei contracturi equine moderate,

cu picior plan sau absenta arcadei plantare longitudinale


Pentru a corecta o contractura equina moderata, se monteaza un inel tibial la jonctiunea treimii medii cu treimea inferioara, folosind cabluri cu oliva (fig. 1). Cablurile sunt incrucisate in directii opuse, din anteromedial spre posterolateral si din anterolateral spre posteromedial. In mod frecvent, noi plasam aceste cabluri in plan frontal, pentru a permite miscarile libere ale tesuturilor moi posterioare. Cablurile sunt legate in tensiune la un inel de dimensiuni corespunzatoare. Un al treilea cablu este introdus la 2‑3 cm inferior de inel si este legat la doua tije ce coboara de pe inel. Acest cablu trebuie sa se gaseasca in planul tibial frontal.

Apoi, o pereche de cabluri incrucisate cu oliva sunt inserate prin tuberozitatea calcaneului, dinspre posterior spre anterior. Aceste cabluri se leaga in tensiune la un semi‑inel ce inconjoara calcaneul. Inelul tibial este legat la semi‑inel prin trei tije longitudinale, fiecare cu cate o balama uni‑axiala. Axele de rotatie ale balamalelor mediala si laterala trebuie sa coincida cu axa de rotatie a talusului. A treia tija leaga partea posterioara a inelului tibial de partea posterioara a semi‑inelului calcanean. Axa de rotatie a acestei balamale trebuie sa fie paralela cu axele balamalelor gleznei.

Tractiunea asupra calcaneului se obtine prin alungirea tijei posterioare cu cate 0,25 mm de patru ori pe zi. In acest fel, contractura equina este gradual eliminata. Tractiunea continua si dupa obtinerea pozitiei neutre, pana la obtinerea unei usoare dorsiflexii. Piciorul este fixat in pozitie supra‑corectata, timp de 4‑6 saptamani, dupa eliminarea deformarii. Corectarea equinului calcanean are drept efect inaltarea arcadei plantare, prin crearea unei tensiuni in muschii peroneali si tibiali posteriori. O configuratie asemanatoare se foloseste pentru a preveni contractura equina in timpul procedeelor de alungire a gambei.


1.2 Corectarea contracturilor equine severe


Cadrul tibial folosit pentru corectarea contracturilor equine severe difera in functie de consistenta tesuturilor moi. In cazul unei rigiditati marcate a tesuturilor moi, aplicam o configuratie din doua inele, cu o pereche de cabluri incrucisate care leaga inelele la tibie. In absenta unei rigiditati marcate, un singur inel tibial este suficient.

Principala diferenta dintre configuratia pentru contractura marcata si configuratia descrisa in sectiunea anterioara este extinderea fixarii catre partea anterioara a piciorului (fig. 3).

Pentru a construi o configuratie pentru contractura equina severa, am pozitionat piciorul in flexie plantara maxima si am inserat doua cabluri incrucisate cu oliva in tuberozitatea calcaneului dinspre posterior spre anterior (in planul suprafetei plantare). Alte doua cabluri incrucisate cu oliva au fost inserate transversal in regiunile distale ale metatarsienelor I si V. Capetele cablurilor sunt legate de semi‑inelul din jurul calcaiului, care este legat, prin doua placi, la un alt semi‑inel care acopera partea distala a fetei anterioare a piciorului. Cablurile calcaneene sunt prinse in tensiune la inelul calcanean, iar cablurile metatarsiene sunt atasate la cele doua placi metalice.

Apoi, la inelul tibial se ataseaza doua placi care se extind anterior si posterior de inelul tibial. Aceste placi vor servi ca puncte stabile de fixare pentru tijele catre semi‑inelul anterior si catre cel posterior, cu articulatii cu balama uniplan. Configuratia este completata cu tije laterale si mediale cu balama, in centrul de rotatie al gleznei.Contractura equina este gradual eliminata prin alungirea tijei posterioare cu cate 0,5 mm de trei sau patru ori pe zi si prin scurtarea corespunzatoare a tijei anterioare. Procesul continua pana la o supra‑corectie de 15°, apoi piciorul este fixat in pozitie supra‑corectata timp de 6‑8 saptamani. Balamalele din axa de rotatie a gleznei trebuie folosite pentru a mentine spatiul articular normal - pentru a preveni compresiunea pe cartilajul articular - prin alungirea usoara a tijelor mediala si laterala, daca este necesar.


1.3 Corectarea contracturii equine

asociate cu adductia sau cu abductia piciorului


Cand o contractura equina este asociata cu adductia sau cu abductia piciorului, se aplica configuratia descrisa in sectiunea 1.2, cu o singura diferenta: cablurile incrucisate cu oliva care se ataseaza la partea anterioara a piciorului se conecteaza la un dispozitiv de tractiune cu surub, situat de partea convexa a deformarii (fig. 6). In cazul prezentei adductiei, cablul cu oliva este inserat in zona mediala a metatarsianului I si iese prin metatarsianul V. Partea laterala a cablului este fixata la un dispozitiv de tractiune cu surub. La corectarea unei abductii, cablul cu oliva este inserat in metatarsianul V si iese prin metatarsianul I. Un cablu cu oliva este inserat prin cuboid, pentru contra-tractiune.

Cablul cu oliva va fi eliberat gradual, pe masura ce se obtine corectia.

In cazul unei adductii marcate, corectarea descrisa mai sus poate duce la o compresiune excesiva asupra metatarsienelor II, III si IV. In astfel de cazuri se insereaza cabluri cu oliva suplimentare, fixate la un dispozitiv suplimentar de tractiune cu surub, fie prin metaratsienele II si IV sau III si V, medioplantar catre laterodorsal, pentru a preveni compresiunea asupra metatarsienelor II, III si IV (fig. 7). Corectarea abductiei poate fi cu usurinta inclusa intr-o configuratie menita sa corecteze o contractura equina (fig. 8). Configuratia calcai-picior include un dispozitiv de tractiune cu surub care tractioneaza piciorul spre lateral.


1.4 Corectarea deformarilor in supinatie ale piciorului


Intr-o deformare in supinatie a piciorului, se foloseste configuratia descrisa anterior, pentru corectarea contracturii equine severe. Diferenta consta din localizarea axei de rotatie. Axa de rotatie va fi in plan sagital. Localizarea axei corespunde centrului de rotatie a articulatiei subtalare (fig. 11). Deformarea in supinatie este supra‑corectata prin alungirea tijei mediale si prin scurtarea tijei laterale. Piciorul este mentinut in pozitie supra‑corectata timp de 6‑8 saptamani.


1.5 Corectarea deformarilor in supinatie ale piciorului

asociate cu adductia sau cu abductia piciorului


Configuratia utilizata pentru corectarea deformarilor in supinatie poate fi modificata pentru a corecta simultan abductia sau adductia piciorului. Principiul corespunde tehnicii descrise anterior, la corectarea abductiei sau adductiei asociate cu contractura equina; un dispozitiv de tractiune cu surub este fixat de partea corespunzatoare a piciorului, cu cabluri cu oliva care realizeaza corectia (fig. 12).


1.6 Corectarea deformarilor equine in supinatie


Daca o contractura equina este asociata cu o supinatie sau cu o pronatie a piciorului, deformarile pot fi corectate fie consecutiv, fie simultan. In cazul corectarii simultane, in fiecare tija trebuie incluse doua balamale cu axe perpendiculare. Ambele deformari pot fi corectate cu configuratia descrisa in sectiunea 1.5 (fig. 14). Supinatia sau pronatia pot fi corectate prin rotirea piciorului in jurul unei axe sagitale (corespunzatoare centrului de rotatie a articulatiei subtalare). Corectia se obtine prin alungirea tijei mediale si prin tractionarea celei laterale. Cand supinatia a fost corectata, contractura equina poate fi corectata prin axa articulatiei gleznei, prin alungirea tijei posterioare si scurtarea celei anterioare. In cazul utilizarii balamalelor uni‑plan, axele pot fi rotite 90°, pentru a corecta contractura equina.
1.7 Corectarea contracturii equine cu supinatie,

asociata cu adductie sau cu abductie a piciorului


Configuiratia luata in considerare pana acum - unul sau doua inele tibiale interconectate si un suport calcai‑picior - poate fi utilizata la corectarea adductiei sau a abductiei piciorului, asociata cu o deformare equina in supinatie (fig. 15). Corectarea piciorului se obtine prin tehnica descrisa anterior, apoi, printr-un dispozitiv de tractiune cu surub, piciorul este tractionat in directia corespunzatoare. Toate deformarile pot fi corectate simultan, cu o rata ce depinde de severitatea deformarii si de rigiditatea tesuturilor moi afectate.


1.8 Corectarea deformarii cavus


O deformare equina excesiva poate fi corectata prin utilizarea unei configuratii ce include o pereche de placi situate de-o parte si de alta a piciorului, fixate impreuna intr-un punct ce corespunde apexului deformarii (fig. 17). Unghiul dintre placi trebuie sa fie putin mai mare decat unghiul deformarii. O tija de tractiune (conectata cu balamale) converteste fiecare pereche de placi (de‑o parte si de alta a piciorului) in triunghiuri, cu tija de tractiune drept baza. Aceste mecanisme triunghiulare de tractiune sunt conectate la o pereche de semi‑inele, unul in jurul calcaiului, celalalt, in jurul piciorului. Semi‑inelul calcanean este fixat de calcaneu prin cabluri incrucisate cu oliva, iar semi‑inelul piciorului este legat de metatarsienele I si V prin cabluri cu oliva. Mai e nevoie de un singur cablu, pentru a completa configuratia. Acest cablu traverseaza mijlocul piciorului (fie prin navicular, fie prin talus) si trebuie sa treaca prin centrul de rotatie al placilor si prin apexul deformarii. Deformarea cavus este corectata lent, prin alungirea mecanismelor triunghiulare de ambele parti.


2 Corectarea adductiei si a abductiei piciorului

si a altor deformari asociate


Aceasta sectiune se refera la o serie de configuratii variate, cu scopul de a corecta adductia sau abductia piciorului, permitand alungirea simultana a piciorului, daca este necesar. Aceste configuratii pot fi utilizate independent, pentru a corecta deformarile piciorului in plan orizontal (abductie sau adductie) sau pot fi combinate cu alte componente si conectate la un cadru tibial uni‑ sau dublu‑inelar, pentru a obtine corectiile descrise in sectiunile anterioare.


2.1 Corectarea deformarilor moderate ale piciorului

si alungirea simultana


Abductia si adductia moderate ale piciorului pot fi corectate, iar piciorul poate fi alungit simultan, prin asamblarea unei configuratii formate din suporturi diferite pentru calcai si pentru partea anterioara a piciorului (fig. 19). Suportul pentru calcai consta dintr‑un semi‑inel legat la calcaneu prin cabluri incrucisate cu oliva, iar suportul pentru picior este format fie dintr-un semi‑inel, fie din doua placi interconectate deasupra piciorului prin doua tije. Cadrul posterior este conectat de cadrul anterior prin tije, atat pe partea laterala, cat si pe cea mediala a piciorului. Alungirea simultana a tijelor laterale si mediale vor avea drept rezultat alungirea piciorului, iar rate diferite de alungire intre aceste tije vor corecta o deformare a piciorului in plan orizontal. Un dispozitiv de tractiune cu surub trage cablurile cu oliva de partea convexa a deformarii.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani