BOALA MITRALA - Etiologie, Fiziopatologie, Boala mitrala cu predominanta insuficientei, Boala mitrala cu predominanta stenozei referat

BOALA MITRALA

 

Boala mitrala (B.M.) reprezinta asocierea, in proportii variabile de la un caz la altul, a unei stenoze mitrale (S.M.) cu o insuficienta mitrala (I.M.). Diagnosticul bolii mitrale si aprecierea importantei celor doua tipuri de valvulopatii au o deosebita importanta cand se pune problema unei indicatii operatorii.

Etiologie. In marea majoritate a cazurilor, B.M. este de natura reumatismala.

Fiziopatologie. Repercursiunile asupra circulatiei pulmonare sunt mult asemanatoare celor din S.M., cu diferenta ca rezistentele arteriolare pulmonare nu ajung la valorile ridicate care sunt intalnite in stenozele stranse, deoarece vasoconstrictia arteriolara este redusa. Reducerea debitului cardiac este strans legata de importanta leziunilor valvulare. 24372ecd37hbf5r
Datorita hipertensiunii arteriale pulmonare, ventriculul drept este supus unui travaliu crescut, cu timpul putandu-se ajunge la semne de decompensare a cordului drept.

Datorita efortului ventriculului stang, care, pe langa sangele refluat in atriul stang, trebuie sa asigure si un debit sanguin sistemic adecvat nevoilor organismului, acesta la randul sau se poate decompensa avand drept corolar aparitia semnelor de insuficienta a cordului stang. Cu alte cuvinte, B.M. poate duce la insuficienta cardiaca globala.

 

Boala mitrala cu predominanta insuficientei. In aceasta forma, de obicei se constata: dispnee moderata de efort, cord marit de volum, freamat catar sistolic in regiunea varfului, suflu sistolic “in tasnitura de aburi”, de intensitate mijlocie cu iradiere in axila, uruitura diastolica care ocupa intreaga diastola, de multe ori precedata de clacmentul de deschidere a mitralei. Ritmul poate fi sinuzal, dar de cele mai multe ori se asociaza fibrilatia atriala. cb372e4237hbbf

Examenul radiologic evidentiaza dilatatia uneori considerabila, a atriului stang si o marire de volum a ventriculului de aceeasi parte. Pulmonar, apar semnele caracteristice stazei pulmonare.

Electrocardiograma indica aspectul de unda P mitrala si semne de hipertrofie ventriculara stanga sau hipertrofie biventriculara.

Boala mitrala cu predominanta stenozei. Functional, dispneea de efort este semnul dominant.

Existenta unui puseu reumatic implica un tratament corespunzator. In cazul fibrilatiei atriale se va decide, in functie de contextul clinic.In B.M. cu tulburari hemodinamice importante, se poate lua in considerare interventia chirurgicala pentru inlocuirea valvulei mitrale printr-o proteza sau homogrefa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani