Inlaturarea obiceiurilor neigienice Fumatul si nicotina la sportivi referat

Inlaturarea obiceiurilor neigienice


Pentru a-si asigura longetivitatea sportiva, cel ce practica sportul trebuie sa renunte, in cadrul regimului sau de viata la o serie de obiceiuri neigienice, care sunt considerate uneori ”placeri” ale vietii obisnuite. In acest sens, el trebuie sa evite fumatul, folosirea dopingului, excesul de alcool, excesele sexuale si de alta natura.
A. Fumatul are o mare influienta negativa asupra organismului sportivului rezultata din substantele toxice care se gasesc in fumul de tigara: nicotina, oxid de carbon, bioxid de carbon, amoniac (care irita mucoasele respiratorii producand tuse), acroleina, acid fermic, acid cianhidric, alcool metilic. Aceste din urma are efecte negative asupra vederii, produce uscaciune in gat, raguseala. Fumul de tigara mai contine si substante cancerigene: piridina, acizii volatili, benzopiren, plutoniu 6, arsenic.

Fumatul are o influienta negativa asupra majoritatii organelor si a sistemelor organismului, astfel:

a). Influenta asupra organismului nervos. Oxidul de carbon este continut in fumul de tigara blocheaza o mare cantitate de homoglobina (10%) sub forma compusului stabil denumit carboxihemoglobina. In felul acesta hemoglobina transporta spre tesuturi o cantitate mai mica de oxigen, cel mai sensibil la hipoxie fiind sistemul nervos central (apar ameteli, cefalee).

Nicotina ataca centrii nervosi si reflexele marcand uneori pana la suprimarea reflexelor conditionate. Prin hipersecretia de adrenalina pe care o produce, nicotina induce si tulburari neuro-vegetative, manifestate prin cresterea tensiunii arteriale, accelerarea pulsului, scaderea apetitului etc.

b). Influienta asupra analizatorilor. Tabagismul cronic are efecte negative asupra vederii, manifestate prin: daltonism (nedistingerea culorilor verde si rosu), micsorarea campului vizual, scleroza arterelor, nervului optic (din cauza alcoolului metilic) cu scaderea treptata a vederii. De asemeneea tabagismul cronic scade auzul, mergand pana la surditate.

Toate aceste manifestari influienteaza negativ si activitatea sportiva, din aceasta cauza fumatul fiind interzis celor care practica sportul, si mai ales cel de performanta.

c). Influenta asupra aparatului respirator. In timpul fumatului patrunde in plamani, impreuna cu fumul, o cantitate de gudroane volatile si substante radioactive (plutoniu 7) care predispun la imbolnavirea de cancer. Statisticele internationale arata ca 6% din cancerul pulmonar este apanajul marilor fumatori (peste 29 tigari pe zi). Aproape cu acelasi frecventa tutunul produce si cancer laringian.

Fumul de tigara irita mucoasele cailor aeriene superioare producand rinita, faringita, traheita urmata de raguseala si bronsita cu tuse. Peste 80% dintre fumatori sufera de bronsita. Substantele toxice din fumul de tigara produc cu timpul si boli pulmonare foarte grave: scleroza pulmonara, emfizemul pulmonar, care are forme mai grave la fumatori.d). Influenta asupra aparatului cardio-vascular. Producand o accelerare a pulsului, fumatul supune inima la un efort suplimentar, deloc neglijabil. Se considera ca fumatul a 20 tigari pe zi supune inima la un efort corespunzator mersului pe bicicleta timp de opt ore.

Nicotina din tutun face sa se absoarba colesterolul din alimete in cantitate mai mare. Cresterea colesterolemiei are drept urmare depunerea colesterolului pe peretele arterial producand ateroscleroza. Acest proces se produce mai ales la nivelul arterelor coronare, care iriga miocardul la nivelul arterelor celebrale. Asa se explica frecventa mare la fumatori (de trei ori mai mare decat la nefumatori) a unor boli foarte grave ca: infarctul miocardic, angina pectorala, hipertensiunea arteriala, hemoragiile cerebrale. Procesele de deteriorare a arterelor, cu depunerea de colesterol si arteroscleroza se intind si la arterele periferice, in special la extremitati, dand nestere la o boala grava cu complicatii de genul gangrenei – arterita obliteranta, localizata mai frecvent la nivelul membrelor inferioare.

e). Influenta aspura aparatului digestiv. Fumatul favorizeaza producerea cariilor dentare, gingivitelor, stomatitelor, paradontozei, cu pierderea dintilor. De asemenea, fumatul reduce secretiile digestive si scade pofta de mancare. Mai ales cand se fumeaza pe nemancate, fumatul produce o proasta circulatie la nivelul mucoasei stomacului, urmata de gastrita si ulcere. Cancerul de limba, buze si stomac este mai frecvent la fumatori. Cea mai daunatoare pentru stomac este combinatia dintre o cafea si o tigara dimineata pe stomacul gol.

f). Influenta asupra glandelor endocrine. Fumatul stimuleaza glandele suprarenale, aceste secretand in exces adrenalina. Acesta produce vasoconstrictie periferica urmata de cresterea tensiunii arteriale. Tabacismul cronic influenteaza negativ glandele sexuale, insotindu-se frecvent de insuficienta functionala a lor, manifestata prin impotenta la barbati si sterilitate la femei. Fumatul in timpul sarcinii intarzie dezvoltarea fatului si mareste riscul unui avort spontan sau a unei nasteri premature.

g). Influenta asupra dezvoltarii fizice. S-a constatat la fumatul in randul elevilor si studentilor are drept urmare o dezvoltare fizica mai redusa, mai ales sub aspectul greutatii si obtin rezultate mai slabe la invatatura. Fumatul unui pachet de tigari pe zi scurteaza durata vietii cu 5-6 ani.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani