Locuinta si cerintele locuintei igienice a caseiLocuinta si cerintele locuintei igienice


Locuinta este factorul complex al mediuluui, in care isi petrece viata familia. Locuinta are un rol de adapost, loc de odihna si refacere a capacitatii de munca, de crestere si educare a copiilor, de completare a cunostintelor, de efectuare a unor activitati casnice, precum si de recuperare sanatatii in caz de boala. Oamenii isi desfasoara activitatea cea mai mare parte a vietii in locuinta si de aici necesitatea respecarii conditiilor de igiena, in caz contrar producandu-se diferite imbolnaviri.Conditiile de igiena din locuina sunt: fizice, chimice, biologice si psiho-sociale.

Conditiile fizice reprezinta ansamblul denumit  microclimatul incaperii constituit din temperatura, umiditate si miscarea aerului, la care se adauga radiatiile solare si cele furnizate din alte surse artificiale de incalzit si iluminat.

Timepratura aerului trebuie sa fie in jur de 18-20sC, relativ uniforma (diferentele sa fie mai mici de 2-3sC in timpul zilei si in diferite puncte ale incaperii).

Umiditatea aerului, data de vaporii de apa din aer, trebuie sa fie moderata (40-60% si umiditatea cea mai mare pe care o poate avea aerul); cand este depasita aceasta umiditate, au loc actiuni nefavorabile asupra organismului, vaporii putand condensa pe pereti sub forma de picaturi, producand igrasie (infiltrarea apei in ziduri), cu urmari nocive asupra sanatatii (reumatism).

Miscarea aeruui trebuie sa fie prezentata, dar redusa sub 0,5 m/s; peste aceasta viteza miscarii aerului este suparatoare, fiind simtita sub forma de curent.

Asigurand aceste conditii, se creaza un microclimat in care organismul se afla in stare de confort, putand sa-si adapteze temperatura constanta fara eforturi de termoreglare, cum se intampla in cazul unui microclimat prea cald (cu temperatura si umiditate mai ridicate si aer nemiscat) sau prea rece (cu conditii fizice inverse) si cand organismul face eforturi pentru a-si asigura temperatura constanta; in cazuri extreme se produc diferite imbolnaviri, mai ales ale nasului si gatului, ale plamanului, bolii reumatice, renale etc.

Lumina solara asigura functionarea normala a ochiului, iar prin radiatiile sale ultraviolete are rol in formarea vitaminie D, distrugerea microorganismelor si apararea de boli. De aceea se recomanda o buna insorire a locuintei prin ferestre, care trebuie sa fie curate si neumbrite. Cand radiatiile solare sunt insuficiente, se pot produce tulburari de vedere (care necesita ochelari), infectii prin favorizarea dezvoltarii microorganismleor, iar la copiii mici, rahitism, prin lipsa de radiatii ultraviolete.

Linistea relativa (lipsa zgomotului) este o alta conditie fizica, zgomotul tulburand odihna, auzul si sanatatea omului. Zgomotul poate proveni din afara (fiind provocat de autovehicule, uzine etc.), sau poate fi produs in locuinta (radio, izbirea usilor, tipite etc.).

Conditiile chimice constau in pastrarea compozitiei aerului cat mai apropiata de cea naturala si prevenirea poluarii cu particule si gaze care pot proveni din afara sau pot fi produse in incaperi de catre sistemele de incalzit, fumat, alimente alterate si gunoaie, precum si prin aglomeratie si lipsa de ventilatie. Poluarea chimica a aerului produce iritatii ale cailor respiratorii, intoxicatii acute si cronice etc.

Conditiile biologice se refera la asigurarea lipsei agentilor patogeni vii (microorganisme, paraziti, insecte) si a unor animale capabile sa transmita boli infectioase si parazitare ale aparatului respirator, digestiv, ale pielii etc.O alta categorie de imbolnaviri sunt alergiile, provocate de parul animalelor din locuinta, precum se de microorganismele dezvoltate in casele cu igrasie etc.

Conditiile psiho-sociale sunt reprezentate de relatiile care se stabilesc intre diferiti locatari. In cazul neintelegerilor, a certurilor si conflictelor se pot produce tulburari ale activitatii si odihnei si chiar unele boli psihice si psihosomatice.

In locuinte se mai pot produce diferite accidente (arsuri, caderi, electrocutari, intoxicatii) prin lipsa de atentie, ca si prin unele defectiuni de functionare a unor instalatii din locuinte.

Indeplinind conditiile necesare, locuinta contribuie in mare masura la cresterea nivelului de sanatate a familiei, a populatiei umane, in general.