CONFECTIONAREA PORTAMPRENTEI INDIVIDUALE PENTRU AMPRENTA FUNCTIONALA CU PASTA DE GHIPS, IN DOI TIMPI (CU "CHEIE VESTIBULARA") referat

CONFECTIONAREA PORTAMPRENTEI INDIVIDUALE PENTRU AMPRENTA FUNCTIONALA CU PASTA DE GHIPS, IN DOI TIMPI (CU “CHEIE VESTIBULARA”)

 

Portamprenta individuala pentru amprentarea functionala cu pasta de ghips in 2 timpi este indicata in edentatiile termino-terminale (clasa I Keanedy).

Lingura individuala poate fi confectionata din biomateriale termoplastice din acrilat autopolimerizabil sau termopolimerizabil.

In vederea confectionarii individuale din acrilat termopolimerizabil este necesar in prealabil realizarea pe model a machetei acesteia, din ceara roz. 48671prm88fbi6l
Modelul preliminar se verifica, se traseaza limitele campului protetic cu un marker netoxic, se foliaza cu folie de aluminiu ori staniu (cositor), muchiile ascutite ale crestelor alveolare, tuberozitatile maxilare, torusul palatin (daca exista), tuberculii piriformi, torusurile mandibulare (daca exista).

Pe fata reala a dintilor restanti anteriori de pe model, pe marginea incizala a dintilor frontali si pe fata ocluzala a premolarilor (daca exista) se aplica o placuta din biomaterialul utilizat la confectionarea lingurii, pentru distantare.

Pentru realizarea machetei se adapteaza pe model, pe fata orala a dintilor anteriori restanti, o placuta din ceara roz de modelat, care va acoperi si marginea incizala a dintilor frontali si (daca exista) fata ocluzala a premolarilor. Se izoleaza suprafata placutei adaptate cu vaselina, peste care se pudreaza pudra de talc.

Se adapteaza placa din material termoplastic, autopolimerizabil, fotopolimerizabil ori placa din ceara roz (in cazul confectionarii machetei portamprentei) astfel incat sa acopere suprafata modelului pana la linia “Ah” (la modelul maxilar) si sa acopere si placuta de distantare de pe dintii anteriori, lasand insa neacoperita fata vestbulara a acestora. Se decupeaza si se modeleaza marginile portamprentei in limitele campului protetic trasat pe modelul preliminar. Marginile vor fi netede si rotunjite. Grosimea lor va fi de 1,5 mm pentru a putea permite modelarea corecta la acest nivel a materialului de amprenta. rb671p8488fbbi

Se modeleaza si se adapteaza elementele accesorii:

 • Manerul:

 • Lingura va fi prevazuta cu un maner care are rolul de a permite manipularea ei in timpul adaptarii clinice si de a o scoate din gura impreuna cu amprenta;

 • Se aplica si se solidarizeaza cu baza lingurii pe linia mediana si va avea o pozitie verticala fata de creasta alveolara;

 • Forma si dimensiunile lui vor fi foarte apropiate de cele ale unui incisiv central superior;

 • Respectand forma, marimea si pozitia manerului lingurii se asigura conditii favorabile miscarilor pe care trebuie sa le faca pacientul cu buzele si limba in vederea obtinerii unei amprente corecte.

 • Butonii:

 • Mici blocuri paralelipipedice aplicati lingurii inferioare in dreptul premolarilor, prin intermediul carora se realizeaza presiuni relativ uniforme cu degetele in timpul amprentarii.

 • Intariturile:

 • Amprentarea impune adesea exercitarea de presiuni asupra materialului de amprenta, presiuni care pot duce la fragmentarea lingurii individuale;

 • Pericol de fracturare sau elasticitate daunatoare prezinta lingurile individuale inferioare din rasini acrilice mai ales cand datorita campului protetic, ele sunt foarte inguste; pentru eliminarea acestui nealuns se aplica lingurilor individuale intarituri adecvate; • Lingurii din rasina acrilica i se mareste rezistenta prin ingrosarea ei la nivelul crestei alveolare, de la o extremitate la alta.

Fata de model, aceasta portamprenta este distantata numai in anumite zone, in zonele care au fost foliate, in rest fiind in contact cu modelul, spatiul pentru biomaterialul de amprenta fiind foarte redus.

Aceasta portamprenta nu acopera suprafata vestibulara, labiala a campului protetic, unde fata vestibulara a coroanelor clinice ale dintilor restanti si suprafata anterioara a procesului alveolar trebuie amprentata separat, in al doilea timp, cu pasta de ghips de consistenta mai ferma rezultand o “cheie” vestibulara din ghips, parte a amprentei functionale.

Aceasta portamprenta si metoda de amprentare functionala cu pasta de ghips in “doi timpi”, fac posibila realizarea unei proteze partiale acrilice cu pretul mai redus, prin utilizarea unui material de amprenta foarte ieftin.

In cazul in care este indicata o protezare de urgenta imediata se poate inregistra amprenta functionala cu acrilat autopolimerizabil dur sau elastic, portamprenta poate fi utilizata si ca baza a sablonului de ocluzie, iar in final poate constitui baza protezei imediate.

Acest tip de portamprenta individuala poate fi utilizat pentru amprentarea functionala folosind si alte biomateriale, cum ar fi de pilda siliconul “Optosil” atat pentru amprentarea campului protetic edentat partial cat si pentru amprenta anterioara a coroanelor dintilor frontali “cheia vestibulara”, mai ales cand exista prodentie ori malpozitii.

Caracteristicile lingurii individuale:

 • Corespunde particularitatilor individuale ale fiecarui camp protetic;

 • Este rigida, nedeformabila in timpul amprentarii;

 • Prezinta rezistenta mecanica;

 • Dimensiunea in suprafata egala cu dimensiunea campului protetic;

 • Este adaptata la suprafata campului protetic, la nivelul zonei de sprijin.

 

 

 

 

BIBLIOGRAFIE

 

CONSTANTIN P., PAUL NEUMANN - Editura Junimea, 2000.

 Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani