Referat medical-HOMEOPATIA, ALOPATIE, METODA TERAPEUTICA referat

HOMEOPATIA ,

O ALTERNATIVA TERAPEUTICA AVANTAJOASAMedicina umana este un concept ce inglobeaza un conglomerat complex de ramuri stiintifice care au ca tel comun pastrarea , diagnosticarea si terapia starii de sanatate a omului . Medicina se invata in cadrul Facultatilor acreditate de Medicina si Farmacie Umana iar absolventii acestora se vor numi medici .
Terapia umana este o ramura stiintifica a Medicinei care are ca scop pastrarea si tratarea starii de sanatate a omului . La baza Terapiei sta motto-ul : “primum non nocere “- adica “in primul rand nu face rau “. Terapia foloseste pentru indeplinirea scopului ei numeroase metode si variante terapeutice , toate fiind subordonate ideii de baza .Astfel , putem vorbi despre : terapie medicamentoasa de sinteza sau semisinteza ( medicamente conventionale ) , terapia naturista ( medicamente ce au ca baza substante naturale ) , terapia chirurgicala , apiterapia ( medicamente ce au la baza substante ce provin din activitatea albinelor ) , fitoterapia ( medicamente ce au ca baza substante vegetale ) , acupunctura , reflexoterapia , presopunctura , dietoterapia , etc .

Deci putem afirma cu certitudine ca MEDICINA ESTE NUMAI UNA si se invata la Facultatea de Medicina si Farmacie Umana , iar TERAPIILE SUNT MAI MULTE , dar nu pot si nu trebuie a fi aplicate DECAT DE CATRE CADRE SANITARE - medici , terapeuti sau asistenti medicali autorizati .

Dintre numeroasele procedee terapeutice cunoscute si practicate astazi in lume astazi vreau sa va supun atentiei HOMEOPATIA .

Homeopatia este cunoscuta si practicata din cele mai vechi timpuri – Hipocrates a pus bazele ei dar Galenus ( cel mai reprezentativ elev al lui Hipocrates ) a preferat dezvoltarea ALOPATIEI astfel incat Homepatia a ramas multa vreme intr-un con de umbra . Este meritul medicului german Hahnemann , care in 1784 a redescoperit si apoi a dezvoltat Homeopatia . De atunci si pana in prezent Homeopatia a cunoscut si cunoaste o dezvoltare si o fundamentare stiintifica deosebita . Este o metoda deja inclusa in programele de invatamant universitar din Romania dar si din alte tari . Este o metoda recunoscuta si acreditata oficial atat in tara dar si pe plan mondial . Astfel , in tari precum Anglia , Franta , Italia ,Olanda , SUA , etc exista spitale de Homeopatie , Institute de studii si cercetari , Policlinici de Homeopatie , Facultati de Homeopatie etc .

In ultimii 5 ani , cercetarile si studiile stiintifice realizate in institute de renume mondial , au pus bazele stiintifice ale Homeopatiei . Deci , la ora actuala , s-a parasit linia empirica – populara a Homeopatiei si putem vorbi despre Homeopatia stiintifica.

Dar ce este Homeopatia ? Homeopatia este O METODA TERAPEUTICA ce actioneaza in sensul stimularii propriilor mecanisme de aparare si reglaj ale organismului . Astfel , putem afirma ca Homeopatia “ trezeste “ si stimuleaza capacitatile proprii de aparare si reactie ale organismului , mecanisme inhibate de catre agresiunea – boala .De ce Homeopatia ? Homeopatia are numeroase avantaje ca metoda teraputica. Primul avantaj este acela ca poate fi aplicata tuturor categoriilor de varsta - de la copilul nou nascut pana la varste foarte inaintate . Un alt avantaj este acela ca foloseste ca materie prima numai substante naturale 100% , in dilutii infinitezimale ( foarte mici ) , neexistand astfel pericolul unui raspuns negativ al organismului , de tipul alergiilor sau intolerantelor – deci nu are contraindicatii , nu are efecte adverse si nu are efecte secundare . Nu in ultimul rand se poate aminti si de avantajul economic – atat de important in acest moment in tara noastra . Tratamentele homeopatice sunt mult mai ieftine , atat pentru pacient cat si pentru Casele de Asigurari , decat tratamentele conventionale .

Evident este faptul ca Homeopatia , ca si oricare alta modalitate terapeutica conventionala sau alternativa , are si limite . Astfel , trebuie sa privim tratamentul homeopat ca o alternativa terapeutica avantajoasa din punct de vedere medical sau economic dar sa nu consideram ca aceasta terapie ar fi imbatabila . Este doar o optiune avantajoasa .

Ce trateaza Homeopatia ? Homeopatia trateaza , ca si celelalte tipuri de terapii

toata gama de boli sau afectiuni ce poate apare la om . Evident ca are si puncte forte – atunci cand este foarte eficienta , dar are si puncte slabe – atunci cand eficienta ei scazuta determina medicul sa apeleze la o alta metoda terapeutica .

Concluzie :

Homeopatia , ca metoda terapeutica moderna si larg raspandita , este o alternativa avantajoasa din punct de vedere medical si economic pentru tratamentul unei game foarte largi de boli sau afectiuni . Dar este imperios necesar sa fie aplicata de catre medici cu competenta in homeopatie ( medici care dupa pregatirea medicala de baza au studiat suplimentar si Homeopatia ) si – foarte important – sa se utilizeze medicamente homeopatice inregistrate – recunoscute oficial de catre Ministerul
Sanatatii .
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani