Viata Extra-uterina referat

Viata Extra-uterina

Exista aproximativ 100 de trilioane de celule in organism. La nastere volumul creierului nu e dezvoltat decat in proportie de 25 % !

Genomul uman contine 3164,7 milioane de baze chimice . Benzile de ADN continute intr-o singura celula daca ar fi rulate la maximum pentru a fi surprinse rectiliniu atunci ar ajunge la 2 m. Daca toate benzile de ADN aflate in fiecare celula a corpului ar fi suturate s-ar parcurge ipotetic de peste 600 de ori distanta Terra - Soare.
Pentru a scrie codul intregului genom uman o persoana ar trebui sa tasteze 60 de cuvinte in fiecare ora din cele 8 zilnic timp de aproape 50 de ani. Un bloc de ADN anhidratat avand gabaritul unui cub sub 1 mm poate capta tot atata informatie cat un 3lion de CD-uri. Fiecare om din 10 va dezvolta o tulburare genetica mostenita intr-un anumit moment al vietii sale. Nu toate avariile genetice sunt in detrimentul sanatatii. In anemia celulelor in forma de semiluna o copie a celulei izoforme confera organismului rezistenta la malarie. Campurile magnetice produc avorturi spontane. Nou-nascutul are urme de meconiu neodermal. Perimetrul craniului natal - 34 cm.

72 de ore - copilul poate pierde cca 10% din greutatea natala - 2500 g. Talia natala e de 49 cm. Reactioneaza la figura umana si e sensibil la lumina. Suspensia ventrala nu permite controlul asupra pozitiei capului. Copilul neo-natal are cel mai frecvent ochii albastri intrucat irisul nu dispune inca de melanocite. Treptat insa acestia produc pigmenti care determina si explica schimbarea culorii irisului. Pruncul intoarce capul dintr-o parte in cealalta.

3 saptamani - apare suferinta.

1 luna - ridica pieptul. Membrele inferioare sunt destinse. Tine capul in suspensie ventrala cateva secunde. Emite sunete laringiene. Se constata reflexul de mers si de-apucare prin flectarea degetelor in pumn. Priveste persoane si urmareste obiecte cinetice. E atent la fata mamei atunci cand aceasta ii vorbeste. Comuta privirea in directia sunetului. Plange la foame si disconfort. Face miscari atunci cand i se vorbeste sau zambeste.

11/2 luna - apar lacrimile.

2 luni - localizeaza si fixeaza obiectele. Recunoaste figura mamei. Apar surasul si placerea. Emite vocale solitare. E atent cand i se vorbeste. Zambeste la contacte sociale.

3 luni - intinde mana spre jucarie dar nu o nimereste. Apare rasul si se constata mimica dezolarii. Urmareste miscarile propriilor maini. Localizeaza directia sunetului. Via sunete articulate se manifesta ganguritul. Pana sa coboare laringele cu cca. 3 cm copilul in acelasi timp emite sunete si degluteaza.

Reflexul hidrocinetic al pruncului se explica prin experienta ancorata intrauterin in oceanul amniotic.

4 luni - greutatea se dubleaza in raport cu cea natala. Pozitia capului e ferma iar mainile se-ating in joaca. Nu poate ridica jucariile pe care le scapa din maini.

Rade in hohote sau cascada. Manifesta suparare si furie la contuzionarea sau sistarea contactului social. Mimica si gestica tradeaza placerea.

5 luni - apar anxietatea si agresivitatea. Se sprijina in antebrate si isi duce piciorul la gura. Tine spatele drept. Duce obiectele la gura cu ambele maini. Stropeste cu apa. Intinde bratele spre biberon. Cauta cu privirea obiectul de joaca atunci cand il scapa. Retine in mana un obiect si priveste la altul. Mama devine persoana privilegiata. Deosebeste persoanele straine de celelalte.

6 luni - volumul creierului atinge 50% din valoarea definitiva. Zambeste imaginii din oglinda. Incearca sa recupereze obiectul pierdut. Surade persoanei cunoscute. Trece repede de la plans la ras. Imita mimica anturajului.

7 luni - se sprijina pe-o mana si se rostogoleste. Ridica spontan capul. Duce mancarea la gura cu-o singura mana. Transfera un cub dintr-o mana in cealalta. Spune Ba sau Da ori Ea. Vrea sa fie cu mama si-n bratele ei in momentele de relaxare ori avanictemerale.


Un grup de cercetatori de la Universitatea Tûrku din Finlanda a descoperit ca, daca bebelusilor adormiti li se creeaza un mediu cu anumite sunete, in dimineata urmatoare ei le vor recunoaste. Una din explicatiile date de medici acestui fenomen este aceea ca bebelusii nu-si debranseaza creierul atunci cand dorm, asa cum se intampla in cazul adultilor.  La o varsta precoce se stie faptul ca intuitia si instinctele actioneaza in mod prioritar, pentru ca lipsesc experientele si elementele care structureaza o judecata analitica a puiului de om. Dar bebelusii raman conectati in mare masura la stimulii externi - sunet, lumina, miros, contactul fizic - pentru a acumula experiente in mod continuu, dincolo de bariera ciclului veghe-somn.

      Pe masura ce omul se indreapta spre maturitate, trecand prin copilarie si adolescenta, emisfera stanga a creierului e stimulata prioritar (memorie, analiza, strategie, logica), in detrimentul emisferei drepte (instinct, intuitie, creativitate). Astfel, la adulti in timpul somnului creierul se deconecteaza de la realitate, ceea ce permite ES sa se refaca. In locul ei este activata ED - somnul e una din metodele de anihilare a discernamantului, alaturi de stres puternic, consum de droguri si bauturi alcoolice. Gandirea alternativa e putin productiv / unilateral / infirm.  


Emisferele Cerebrale - principalele specializari :


E C – S

E C - D

Capacitate lingvistica dezvoltata

Are nevoie de cuvinte

Respecta sintaxa

Spirit logic-analitic-rationalIa decizii si le executa

Atentie focalizata

Constiinta timpului

Limbaj digital

Nevoia de explicatie

Gandire secventiala

Capacitate lingvistica paupera

Construieste imagini

Priveste aspecte non-verbale / para-verbale

Sintaxa vizuala

Sintaxa fonica

Atentie difuza

Non-temporal

Limbaj analogic

Se sprijina pe intuitie

Holognosie     La copii - pana la o anumita varsta - creierul ramane, in timpul somnului, conectat la stimulii externi, ceea ce inseamna ca bebelusii acceseaza concomitent serviciile ambelor emisfere ale creierului. In starea de veghe se pastreaza acelasi tip de gandire izocrona - mult mai productiva si mai vasta.

      Si totusi, cand se produce fisura ? In ce punct cronologic se manifesta trecerea la gandirea alternativa ? Acest proces negativ incepe odata cu intrarea copilului in sistemul educational institutionalizat, unde - in mod eronat - se stimuleaza o gandire analitica, ceea ce provoaca un grav dezechilibru in personalitatea, comportamentul si modul de a rationa si relationa al omului din viitor.

8 luni - apare bucuria. Cuvintele sunt transate sau macelarite. Elementele izofone sunt iterate - MA-MA si TA-TA. Teama fata de persoanele alogene e manifesta. Revendica prezenta mamei. E capabil de furie pentru a obtine sau refuza ceva. Plange cand e certat si se bucura atunci cand i se vorbeste frumos.

9 luni - adopta si speculeaza pozitia sarpelui. Cauta si descopera obiectele

ascunse. Se ridica singur in picioare. Arata un obiect cu aratatorul.

Pronunta un cuvant cu sens. Bea din cana. Se exprima prin gestica.
Imita Marche - Arriere.

10 luni - greutatea in raport cu cea natala se tripleaza. Proteinele produc ascensarea cerintelor energetice cu 30 % si a grasimilor cu 14 %. Glucidele raspund si ele printr-o augmentare de 5 %.

Asculta ceasul. Reactioneaza cand i se pronunta numele. Suge policele.

1 an - copilul cu un volum al creierului de 60% din valoarea celui definitiv se ridica si face cativa pasi dar cade. Se deplaseaza sprijinindu-se in mani si picioare. Merge tinut de-o mana. Rade cand isi vede chipul in oglinda. Vrea sa-l atinga dar nu-l recunoaste inca. Reuseste sa emita sunete carora li se da sau recunoaste un sens . Loveste mingea si selecteaza jocurile. Imita cainele sau vaca si ceasul. Manipuleaza lingurita.

1 an si 3 luni - merge singur. Se catara pe scari. Sta in genunchi. Cladeste un turn din 2 cuburi. Traseaza o linie cu creionul. Priveste atent imaginile tomice. Manifesta cateva dorinte sau necesitati. Se hraneste singur cu lingurita. Isi imbratiseaza parintii.

11/2 an - copilul e sigur pe mersul lui. Construieste un turn din 3 cuburi. Il intereseaza pozele. Sare pe ambele picioare. Fuge cu dificultate. Rasfoieste cartea ventiland 2 pagini deodata. Arata 2 parti ale corpului. Executa 2 ordine elementare. Cunoaste semnificatia a 10 cuvinte. Vorbeste despre el la alta persoana. Numeste poze. Identifica mai multe parti ale corpului. Formeaza propozitii simple. Ajuta la stransul jucariilor. Se echipeaza singur.

2 ani - volumul creierului atinge 75% din valoarea definitiva iar capul copilului reprezinta 1/5 din corp. Rasfoieste o carte fila cu fila. Deseneaza cercul si linia verticala. Realizarea unui turn cere 6 cuburi. Numeste 4 parti ale corpului. Executa 4 ordine simple. Exerseaza Marche - Arriere. Alearga. Cere hrana si de baut. Spune cand vrea sa mearga la toaleta. Repeta cuvintele mamei.

21/2 ani - apare controlul sfincterial. Merge pe varfurile picioarelor. Copilul sare. Construieste un turn din 8 cuburi. Tine creionul strans in pumn. Realizeaza diferentele de sex. Numeste 7 ilustrate cromate si obiecte uzuale. Totodata numeste o culoare. Foloseste pronumele Eu si isi descopera numele intreg.

3 ani - se completeaza dentitia provizorie. Apare sentimentul de pudoare. Intreaba mereu De ce? Realizeaza dihotomia Mea Culpa / Alter - Culpa. Descopera si valorifica elemente de topica (sus - jos si fata - spate). Nu poate desena o dreapta paralela cu una din marginile mesei. Mananca decent. Urca scarile alternand picioarele. Merge pe bicicleta. Inalta turnul din 9 cuburi. Copiaza un cerc si o cruce. Numara pana la 10. Numeste 2 culori. Participa la jocuri simple. Sta intr-un picior. Se spala pe maini. Repeta cantece. Isi cunoaste numele si sexul. Lobul frontal drept al creierului controleaza perceptia sinelui.

4 ani - copilul cu o inaltime dubla fata de cea natala achizitioneaza cca. 50 de cuvinte pe luna. Sare intr-un picior. Apare starea afectiva de mandrie. Celalalt sau rivalul este obiect de identificare. Deseneaza o cruce si un patrat. Face o dreapta paralela cu marginea suportului esuand insa pentru cazul in care linia e-n unghi drept cu mesei. Distinge dreapta - stanga. Copilul nu intelege notiunea de echidistanta.Realizeaza Gate-ul cubal. Numara monede. Spune o poveste. Mitraliaza cuvintele. Merge singur la toaleta.

5 ani - finetea auzului se dubleaza. Se raporteaza la altii imitandu-i. Flexeaza relatia cu altul prin disimulare. Apare limbajul interior. Se diferentiaza culorile intermediare – portocaliu / indigo. Copiaza un 3unghi. Distinge dimineata de seara. Numara 10 monede corect. Numeste 4 culori. Pune intrebari asupra sensului indicat sau vehiculat de cuvinte. Repeta regulile jocurilor. Distalul ca notiune e asimilat insa doar pentru mijloc. Mijlocul comporta mai multe amplasamente - absenta notiunii de punct. Pe linia generalizarii observam plasarea simetrica a punctelor de-o parte si de alta a mijlocului (intercalarile).

ani - la 6 ani interogarea sau interpelarea celorlalti vizeaza 29% explicatii etiologice, 50% motivari psihologice si 21% justificarea exigentelor societatii. Capul reprezinta 1/6 din corp. Numeste anotimpurile.

7 ani - creierul are 1200 de grame. Se descopera conservarea masei. Cresc indeosebi lobii frontali a caror pondere ajunge la 27% din masa cerebrala. Se cultiva simtul topografic. Se ajunge la generalizarea raportului de echidistanta - punctele dispuse in linie dreapta. Copilul abia intrat in scoala va realiza la interval de 1 an conservarea volumului / greutatii.

Inteligenta presupune concentrare de potasiu in creier. Potasiul este beta-radioactiv si emite anti-neutrini implicati feroce in telestezie sau telepatie.

Emisia undelor Tetha sucomba. Ele apar la adulti doar in actele de dominare sau extensie a personalitatii, frustrare si decizie. La omul manios pana si plantele reactioneaza printr-o suferinta a lor.

Se confirma Experimentul Alpha–Omega unde apar tamaduiri miraculoase prin simpla atingere ori la masajul unei rani sau mutilari. Pe aceasta cale se exerseaza conectarea rinencefalului pacientului in stare Alpha si stabilirea unei comunicari izogene de la terapeut la pacient. Prin urmare se declanseaza in banda Omega accelerarea diviziunii celulare a unui organ ranit fapt ce explica vindecarea aproape subita a unei leziuni.

Antrenamentul Godefroy arata ca se poate accelera diviziunea celulara de 30 de ori. Aceasta vindecare spontana arata ca-n organismul uman exista gene care au controlat facerea embrionara si foetala pentru ca mai apoi sa cada intr-o letargie. Daca ele ar putea fi reperate pentru a fi trezite atunci respectivele gene - represate - vor permite la sau de nevoie facerea trupului idemal celui nativ.

Fiziologic japonezii au o particularitate care poate fi in avantajul lor - din cauza unor sunete melodice ce rezidentiaza in limba lor percep unele cuvinte cu emisfera cerebrala dreapta - acolo unde noi percepem sunetele.

Alfabetul nipon are 28 000 de semn si 14 feluri de pronuntie. Occidentalii au propus un experiment de flotare a perceptiei cerebrale de la emisfera cerebrala stanga la cea complementara prin conotarea sunetelor in coduri conceptuale.

Catapultarea concluziei a solicitat existenta unui poligon inedit pentru arealul problemei tratate. Se extinde pentru ED tipul de gandire Black-Box. Categoriile dionisiace vor prolifera in consecinta homoflanc. Referitor la potenta EC daca ar fi sa numaram conexiunile de pe suprafata creierului atunci am avea nevoie de cca. 32 milioane de ani.
A – C – T – G

Permite prin augmentarea temperaturii corpului producerea imuno-globulinei IgA.

Apa intra nu in plamani ci - prin exercitiul esofagian - in stomac.

Pentru orice cuvant rostit se consuma 0 , 5 calorii.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani