Investigarea Dinamicii Mandibulare Cu Ajutorul Sirognatograf-ului referatInvestigarea Dinamicii Mandibulare Cu Ajutorul Sirognatograf-ului


De-a lungul anilor, imbunatatirile in domeniul sistemelor utilizate pentru inregistrarea miscarilor maxilare au urmat progreselor in stiinta si tehnologie. Recent, anumite sisteme, care implicau o colectie de date computerizate si analize, au fost descoperite ca fiind usor de utilizat si noninvazive. Acestea includSelspot-ul, Kineziograf-ul si Sirognatograf-ul.

Sirognatograf-ul este foarte des folosit pentru cercetari privind depistarea miscarilor mandibulare incisive, dar dovezi despre limitarile lui sunt putine. Acest echipament pentru inregistrarea momentului maxilar a fost dezvoltat de-a lungul a catorva ani, si versiunea finala a fost introdusa de Lewin in 1985.


Specificari tehnice asupra Sirognatograf-ului

O antena este folosita pentru a detecta schimbarile din campul magnetic folosind 8 (opt) dispozitive ce folosesc efectul Hall, cate 4 (patru) de fiecare parte. Aceste dispozitive sunt pozitionate in asa fel incat iesirea lor sa ofere baze pentru analiza miscarilor tridimensionale a unui magnet, care este temporar atasat pe suprafata labiala a incisivilor mandibulari. Magnetul cantareste 1 g si are o putere a campului de 10 Gauss. Circuitul este proiectat sa minimalizeze efectul campului magnetic inconjurator asupra iesirii.


Instuctiuni si cerinte pentru studiul miscarii craniene

In timpul procedurii de inregistrare, pacientii vor fi asezati pe un scaun confectionat dintr-un material nonferometalic, care nu interfereaza cu campul magnetic. O banda din aluminiu, acoperita cu cauciuc, a fost construita pentru a asigura stabilitate craniana in timpul masticatiei. Aceasta banda a fost creata in asa fel incat sa permita corectari fine in doua planuri. Stransoarea benzii poate fi ajustata pentru a obtine un compromis intre comfort si restrictie, care permit pacientilor sa isi mentina stabilitatea.

Alte caracteristici esentiale de design sunt :

O curea trecuta pe deasupra craniului pentru a sustine greutate antenei

Utilizarea unui material vascos intre nas si suportul pentru nas” al

antenei pentru a imbunatati comfortul si stabilitatea.

Pentru a evalua miscarile craniene, magnetul a fost fixat pe suprafata labiala a dintilor incisiv maxilari. Vor fi inregistrate primele 10 secunde din fiecare secventa masticatorie.


Probele de frecventa si distorsiune

Sirognatograf-ul reproduce unde dreptunghiulare de 3 Hz cu minimum de distorsiune. Oricum, la frecvente mai mari, iesirea devine in mod progresiv mai distorsionata. Analizele au aratat ca intarzierea intre stimulare si raspunsul initial, a fost intre 0 – 20 ms, ceea ce confirma probele Sirognatograf-ului

la o rata de 50 Hz.


Artefacte de stimulare

Orice dispozitiv pentru masuratorile magnetice este supus acestor artefacte provenite din campuri magnetice parazite. Pentru a le depasi, dispozitivele ce folosesc efectul Hall au fost utilizate pentru o scurta perioada, la fiecare ciclu principal. Pentru a creste sensibilitatea dispozitivului, un puls energizant este trecut prin transductorul dispozitivelor ce folosesc efectul Hall la o rata mult mai mare decat maximum de curent ce intra in dispozitiv. Este foarte important sa nu inregistram in timpul acestor artefacte. Este necesara si probarea voltajului iesirii cand nu se schimba rapid.


Miscarile craniene

Acestea fac parte din miscarile masticatorii normale. Ele se observa in mod special atunci cand se mesteca alimente dure si in timpul deschiderii largi a gurii. In aceste cazuri s-a constatat o inclinare cu 10° a planului Frankfort.

Primele cercetari au aratat ca miscarile craniene afecteaza inregistrarile miscarilor mandibulare, asa cum sunt evidentiate pe baza liniei de plutire.

Desi importanta stabilitatii craniene a fost constatata in anumite studii, nu s-a descris cum se poate, in mod efectiv, sa se previna aceste miscari sau cum sa fie luate in seama cand se exprima acuratetea sistemului.


Sensibiltatea si linearitatea Sirognatograf-ului

S-a observat ca deformarile calculate ale acestui dispozitiv erau de 1% sau mai putin. Ultimele studii au stabilit diferite valori ale deformarilor : 7% la spatii de 20 – 25 mm, si deformari neglijabile pentru spatii mai mici de 20 mm. Ultimele valori au fost de 1,5%.

Desi unele dintre motivele pentru care apar aceste artefacte au fost descrise, ele nu contineau suficiente detalii pentru crearea unor noi studii. In plus, nici o solutie nu a fost oferita pentru a depasi aceste deficiente. De aceea a fost considerat necesar sa se analizeze aceste limitari in detaliu si, ca o consecinta, sa se dezvolte o metoda pentru a se obtine un grad mai inalt de acuratete.
Efectul capacitantei

Capacitanta este folosita in circuitul Sirognatograf-ului pentru a reduce artefactele dintre probe si pentru a produce trasee bidimensionale fine pentru aplicatiile clinice. Analizarea acestei iesiri ne arata ca la sfarsitul celor 20 ms din perioada de proba, iesirea Sirognatograf-ului atinge doar 93,7% din adevarata amplitudine.


Zgomotele din sistem

Nivelul zgomotului asupra iesirii Sirognatograf-ului a fost inregistrat prin probare fara orice miscare a magnetului. Aceasta a aratat mici artefacte intamplatoare cu deviatii standard mai mici decat ± 0,05 mm.Sensibilitatea

Iesirea Sirognatograf-ului a fost de 0,747 ± 0,05 V pentru o miscare a magnetului de 10 mm peste suprafata centrala a campului de inregistrare. Instrumentul este sensibil la schimbarile in forta campului magnetic. Miscarea materialelor feromagnetice pe o raza de 1 m poate produce artefacte. Chiar si prezenta statica a acestor materiale pe o raza de 1 m poate disturba campul magnetic, si, in consecinta, sensibilitatea.


Linearitatea

Iesirea Sirognatograf-ului arata ca atunci cand miscarile magnetului au loc pe o raza de 15 mm fata de centrul antenei, iesirea este satisfacator liniara in toate cele 3 (trei) planuri. In aceasta raza, distorsiunea este de 5,9%. Cand raza este crescuta intre 20 – 30 mm, distorsiunea creste si ea la 10,6%.


Concluzii :

Acest studiu a aratat ca sistemele de inregistrare a miscarii mandibulare, adica Sirognatograf-ul, este un dispozitiv valoros si ca utilizatorul este constient de limitele si erorile acestuia.

Sensibilitatea fiecarui sistem sirognatografic necesita o calibrare anterioara de catre utilizator. Sirognatograf-ul este in mod adecvat linear pe o raza

de ± 15 mm in cele 3 (trei) planuri, care este acceptabil pentru multe aplicatii clinice. Trebuie evitate artefactele de stimulare. De asemenea, trebuie avut grija sa se stabileasca pozitia corecta a antenei si magnetului, si, in mod special, orientarea antenei pe planul Frankfort. Stabilizarea craniana este necesara pentru inregistrarea corecta a miscarii mandibulare cu Sirognatograf-ul. Stabilitatea craniana satisfacatoare poate fi realizata cu o combinare intre o banda de Aluminiu, infasurata in cauciuc si limitarea voluntara a miscarii craniene.
Bibliografie


Ender Kazazoglu – Journal of Orofacial Pain”, volume 8, no. 8, 1994

Jemt T. – Masticatory Mandibular Movements

Lewin A, Lemmer J – The Measurement Of Jaw Movement

Neill D.J., Howell P.G.T. – Computerised Kinesiograph In The Study

Of Mastication In Dentate Subjects

5. Vasile Burlui & co. – Gnatologie, Iasi

6. Ahlgren J. – “ Kinesiology Of The Mandible. An EMG Study”

7. Mocanu M., Burlui V., Ciubotaru S. – Contributii La Studiul Unor           Metode De Evaluare A Dimensiunii Verticale ” – Revista Stomatologia,

Vol XXII, No. 2

8. Lewin A., Nickel B. – The Full Description Of Jaw Movement

J. Dent. Assoc. South Africa, 1978.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani