SINDROMUL DE ARC AORTIC (BOALA FARA PULS, SINDROMUL TAKAYASU) referatSINDROMUL DE ARC AORTIC (BOALA FARA PULS, SINDROMUL TAKAYASU)

 

Rezulta din ocluzia lent-progresiva a principalelor ramuri arteriale care iau nastere din arcul aortic. Afectiunea a fost descrisa la femei tinere, unde are ca substrat o arterita idiopatica. In producerea bolii sunt incriminate mecanisme autoimune. Modificarile de arterita se constata la nivelul arcului aortic si se extind la primii centimetri ai trunchiului brahiocefalic, carotida si artera subclavie.

Stenoza ramurilor arcului aortic sunt adesea pana la ocluzie totala, ceea ce justifica denumirea de “boala fara puls”. Spre deosebire de coarctatia aortei, in sindromul de arc aortic pulsul lipseste la radiale si este prezent la femurale (“coarctatie inversa”). Sindromul de arc aortic poate rezulta si ca urmare a obstructiei ramurilor arteriale, produsa de ateroscleroza, sifilis sau posttraumatic. 37668gcx99gph5hSimptomatologie. Absenta pulsului la radiale, manifestari consecutive ischemiei in teritoriile irigate de arterele obstruate. Se constata: oboseala si scaderea fortei in extremitatile superioare, insotite de atrofia muschilor; semne de ischemie cerebrala, uneori unilaterala si tranzitorie, incluzand ambliopie, afazie, hemipareza, cefalee, vertij, sincopa; dezvoltarea rapida a cataractei; atrofia nervului optic; necroza cartilajului septului nazal; atrofia partilor moi ale fetei; dureri in maseteri la masticatie etc.

La examenul fizic, pulsul la radiale este diminuat sau absent, ier valorile tensiunii arteriale sunt scazute. Cand ocluzia este partiala, se percepe un suflu sistolic in fosele supraclaviculare. Se aude un suflu continuu, asemanator celui din ductus arteriosus.

Diagnosticul este confirmat de examenul radiologic, care stabileste localizarea cu ajutorul aortografiei.

Prognosticul este nefavorabil. cp668g7399gpph

Tratamentul. S-au preconizat anticoagulantele, administrate indelungat, si corticoterapia. Inlocuirea chirurgicala a arcului aortic constituie o solutie de viitor.