UTILITATEA REALIZARII MASTII SCUTAN referat


UTILITATEA REALIZARII MASTII SCUTANIn urma prepararii substructurilor organice,la nivelul dintilor raman zone de dentina denudata  mai mult sau mai putin intinse.
Particularitatile plagii dentinare impun masuri urgente de realizare a protectiei acesteia deoarece plaga dentinara nu are posibilitate de aparare locala si mai ales de vindecare.Scopul tratamentului plagii dentinare si al protectiei substructurilor organice este de a opri penetrarea toxinelor si florii microbiene spre tesutul pulpar,de a impiedica scurgerea limfei dentare si de a pastra integritatea functionala a pulpei si a odontoblastelor care o compun.

Prepararea substructurii organice desfiinteaza stopurile centrice ca si punctele de contact proximal,favorizand migrarea dintilor din momentul prepararii si pana la aplicarea aparatului gnatoprotetic definitiv.In aceiasi masura desfiintarea stopurilor centrice prin preparare,dezechilibreaza ocluzia creand o adevarata disfunctie terapeutica,insotita de pierderea relatiilor mandibulo-craniene,subdimensionarea etajului inferior,compresiuni articulare,tulburari musculare.

In scopul prevenirii acestor neajunsuri,se recomanda ca in sedinta in care s-a realizat prepararea substructurilor organice,sa se treaca de  urgenta la protezarea tranzitorie si de urgenta,urmarind multiple obiective.

Un prim obiectiv il constituie realizarea protectiei mecanice a substructurilor organice preparate precum si tratamentul medicamentos protector,calmant al plagii dentinare,prin introducerea in elementele de agregare ale aparatului gnatoprotetic tranzitoriu ,a diverselor substante medicamentoase.

Un al doilea obiectiv il constituie conservarea pozitiei dintilor unii in raport cu ceilalti,deoarece pierderea punctelor de contact cu vecinii si antagonistii in urma prepararii substructurii organice,relaxeaza membranele desmodontale,dintii avand tendita la migrare.Protezarea tranzitorie reface contactele dento-dentare ,coservand pozitia dintilor pe arcada.

Conservarea relatiilor intermaxilare de ocluzie ,relatiei centrice si relatiei de postura,constituie un al treilea obiectiv al protezarii tranzitorii.

Repozitionarea mandibulo-craniana corecta prin inaltari de ocluzie,realizare de planuri inclinate,pinteni ocluzali,in cazul malrelatiilor mandibulo-craniene ,reprezinta un alt obiectiv al protezarii tranzitorii.

In urma prepararii subgingivale a substructurilor organice se desfiinteaza peretele de suport al inelului gingival ,santul gingival virtual devenind real.Protezarea tranzitorie asigura conditiile dirijarii corecte a cicatrizarii parodontiului marginal lezat,prin refacerea suportului inelului gingival permitandu-i acestuia sa se stranga in jurul microprotezei.

Protezarea tranzitorie cu aparate mobile devine obligatorie si deosebit de utila in cazul dirijarii cicatrizarii la nivelul crestelor alveolare edentate.

In cazul cand arcada dentara este completa si urmeaza a se efectua un numar de extractii dentare,se amprenteaza arcada inainte de extractie.Dupa efectuarea extractiei alveolo-plastice(extractii cu modelare alveolara si sutura)se aplica protezarea tranzitorie ce poate fii realizata in mai multe modalitati.

Protezarea tranzitorie conjuncta prezinta avantajul conservarii morfologiei parodontiului in raport cu aparatul gnatoprotetic.

Protezarea tranzitorie cu aparate gnatoprotetice conjuncte sau mobilizabile isi gaseste indicatia si in situatia arcadei dentare deja edentate.

Protezarea tranzitorie poate fii aplicata si la nivelul spatiilor edentate unde exista aparate gnatoprotetice conjuncte vechi ce trebuie indepartate.In acest scop se amprenteaza campul protetic cu aparatul conjunct vechi utilizand materiale elastice de tipul hidrocoloizilor ireversibili,siliconilor,sau tiocaucicurilor.

Dupa prepararea dintilor exista o perioada de timp cand pacientul trebuie sa astepte pana cand etapele de laborator implicate in realizarea coroanei sunt complete.In acest timp restauratia provizorie este plasata peste dintele preparat.Intarzierile de laborator sau indisponibilitatea pacientului pot prelungi perioada dintre preparare si livrare .Astfel este important ca restauratia provizorie sa fie realizata in asa fel incat sanatatea dintelui si a tesuturilor inconjuratoare sa fie mentinuta .

Materialul de baza utilizat in restaurarile provizorii este acrilatul sau compozitul.Ele trebuie sa aproximeze pe cat posibil forma si culoarea dintilor naturali.Sunt cimentate pe dinti cu cimenturi provizorii si sunt usor de indepartat cand restaurarile finale sunt gata.

Restaurarile provizorii servesc pentru urmatoarele functii:

1.ESTETICA-restaurarile provizorii refac forma naturala a dintelui dupa preparare.Aceasta este foarte importanta pentru dintii anteriori.Materialul acrilic trebuie sa se potriveasca pe cat posibil culorii naturale a dintelui.Restaurarile provizorii sunt adesea improvizatii estetice ale dintelui natural distrus.Materialul acrilic isi poate modifica forma si culoarea in timp,de aceea nu este indicat pentru o perioada lunga de timp.2.FUNCTIONALITATEA-restaurarea provizorie trebuie realizata in asa mod incat pacientul sa poata realiza masticatia.Acrilatul nu este atat de rezistent ca structura dintelui natural sau din aur,deci trebuie sa fie suficient de gros incat sa reziste fortelor ocluzale.Aceasta este deosebit de important in cazul in care aparatul protetic inlocuieste mai mult de un dinte.

3.SENSIBILITATEA-restaurarile acrilice trebuie sa acopere toata suprafata dintelui pentru a prevenii sensibilitatea dintelui.Disconfortul si distructiile pulpare pot survenii daca suprafata dintelui vital ramane neacoperita.

4.STABILITATEA-dupa preparare dintele nu mai are contacte proximale si ocluzale.In lipsa restaurarii acestora dintele preparat poate migra.Aceasta poate dura saptamani sau zile.O restaurare corecta proximala si ocluzala poate mentine pozitia initiala a dintelui.Daca dintele migreaza din pozitia sa restaurarea finala nu se va mai potrivi.

5.SANATATEA TESUTURILOR-restaurarea provizorie trebuie realizata in asa mod incat sa nu determine iritatii gingivale.

6.DIAGNOSTIC-daca dorim sa realizam modificari in estetica si ocluzie restaurarile provizorii ne permit acest lucru.Schimbarile sunt mai usor de realizat in acest stadiu.Dupa ce sunt obtinute contururile finale ,restaurarea provizorie poate fi duplicata si trimisa la laborator ca model pentru realizarea restaurarii definitive.


BIBLIOGRAFIE:1.PROTETICA DENTARA - V.Burlui

2.TERAPIA PROTETICA UNITARA CONJUNCTA - G.Iftenie,V.Burlui      


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani