GNATOLOGIE - Efectul alterarii ghidajului caninilor referat

UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE "GR. T. POPA" - IASI

FACULTATEA DE MEDICINA STOMATOLOGICA

DISCIPLINA DE GNATOLOGIE
EFECTUL ALTERARII GHIDAJULUI CANINILOR 
ASUPRA MISCARII CONDILIENE 
IN LATEROTRUZIE
EFECTUL ALTERARII GHIDAJULUI CANINILOR ASUPRA MISCARII CONDILIENE IN LATEROTRUZIE


In timpul excursiilor, miscarile mandibulare sunt in functie de ghidajul ocluzal si cel condilian [1,2]. Ghidajul condilian este considerat a fi individual si neschimbator [3-5]. Prin urmare, este acceptat faptul ca ghidajul ocluzal si forma ocluzala a unei proteze ar trebui redate in concordanta cu ghidajul condilian [1,6,7]. Pe baza acestei teorii, au fost propuse cateva procedee clinice [8,9].

Recent, cativa cercetatori au studiat aceasta teorie. Hobo si Takayama [10] raportau faptul ca tiparul miscarii condiliene ale partii expuse in timpul laterotruziei s-a schimbat atunci cand ghidajul ocluzal a fost alterat. Studiul utiliza un surub central de legatura si o placa centrala de legatura pentru a altera ghidajul ocluzal, rezultand intr-o crestere a dimensiunii verticale si prin aceasta  alterarea ghidajului ocluzal. Cresterea dimensiunii verticale ar fi putut sa contribuie la rezultate, si de aceea multe studii sunt necesare pentru cercetarea efectului unui ghidaj ocluzal alterat asupra miscarii condiliene in timpul laterotruziei.

Dentistii adesea cauta sa schimbe si sa restabileasca ghidajul ocluzal in diferite situatii clinice. Cu toate acestea insa, nu exista nici o informatie valabila cu privire la efectul alterarii ghidajului ocluzal individual asupra miscarii condiliene in laterotruzie. In plus, daca ghidajul condilian variaza in concordanta cu alterarea ghidajului ocluzal, validitatea ghidajului condilian ca ghid pentru reconstructia ocluzala este inca discutata.

Doi factori ar trebui luati in considerare in evaluarea ghidajului ocluzal in laterotruzie: zonele contactelor ocluzale si inclinatia directiei de miscare fata de directia dintilor sau a dintelui. Analizele kineziologice realizate de Ogawa si colab. [11,12] sugereaza faptul ca exista corelatii semnificative intre inclinatia ghidajului individual al unui canin si tiparul miscarii condiliene in laterotruzie. Un individ cu un ghidaj inclinat al caninilor prezinta o exagerare a componentelor anterioare si inferioare ale partii-lucratoare a miscarii condiliene. Din contra, un subiect cu un ghidaj plat al caninilor prezinta o micsorare a componentelor anterioara si inferioara sau chiar a celor posterioare si superioare pe partea-lucratoare a miscarii condiliene. Acestea sugereaza ipoteza ca ghidajul condilian ar putea fi neschimbator si ca ar putea fi schimbat prin alterarea inclinarii ghidajului canin.

Numeroase studii au avut ca obiectiv investigarea efectului unei alterari ale inclinatiei ghidajului canin asupra miscarilor condiliene in laterotruzie.

In studiul realizat de Ogawa et al [14], 20 de adulti cuprinzand 9 barbati si 11 femei (cu varsta cuprinsa intre 19 si 28 de ani, cu o medie a varstei de 21,1 ani) au fost selectionati de catre studentii Facultatii de Stomatologie.


Aparatul de masura pentru miscarile mandibulare

Miscarile mandibulare au fost masurate utilizand sistemul de analizare a miscarii mandibulare tri-dimensionale. Acest instrument are capacitatea de a analiza miscarile in fiecare punct de pe mandibula.


Coordonatele standard

Planul Camper a fost utilizat ca plan orizontal de referinta.


Alterarea ghidajului canin

Alterarea ghidajului canin a fost alterat prin atasarea unui strat de metal pe suprafata linguala a caninului de pe maxilar de pe partea-lucratoare cu un cement policarboxilat temporar (fig. nr. 1).

Fig. nr. 1

Alterarea ghidajului caninilor

 

Inclinatia ghidajului canin a fost evaluata ca inclinatia zonei frontale a directiei caninului la pozitia 2 mm de la pozitia intercuspala (ICP) asa cum este aratat in figura 2. stratul de metal nu a alterat ICP sau dimensiunea verticala ocluzala.

Fig. nr. 2

Masurarea inclinatiei ghidajului canin

 

Plan de referinta

 

Masurarea miscarilor mandibulare

Miscarile laterale drepte si stangi de la ICP la pozitia canina muchie-pe-muchie au fost inregistrate fiecare de 10 ori inainte si dupa alterarea ghidajului canin.

Analiza miscarilor mandibulare

 
Componentele anterioara, laterala si inferioara ale miscarilor condiliene de pe partea lucratoare si cea ne-lucratoare au fost calculate la pozitia mandibulara in care caninul de pe partea lucratoare era pozitionat la 2 mm de ICP (fig. 3).

Vedere sagitala

 

Inclinatie sagitala

 

Plan de referinta

 

Vedere orizontala

 

Unghiul Bennette

 

Vedere frontala

 

Componenta

laterala

 

Componenta

laterala

 

Vedere sagitala

 

Componenta

inferioara

 

Componenta

anterioara

 
Text Box:          Fig. nr. 3 Fig. nr. 4

In plus, unghiul Bennett si inclinatia sagitala a directiei condiliene au fost masurate pe partea ne-lucratoare a condilului (fig. nr. 4).

Rezultate

Componentele anterioara, laterala si inferioara ale miscarii condiliene ale partii lucratoare si ne-lucratoare inainte si dupa alterarea ghidarii condiliene sunt prezentate in tabele 1 si 2.

Tabel 1 Diferenta intre variabilele miscarii condiliene pe partea lucratoare inainte si dupa alterarea ghidajului canin (mm)
Componenta anterioara

Componenta laterala

Componenta inferioara

Media

SD

Media

SD

Media

SD

InainteDupaDiferenta

P≤0,05

ns

P≤0,001

ns=not significant

Tabel nr. 2 Diferenta intre variabilele miscarii condiliene pe partea ne-lucratoare inainte si dupa alterarea ghidajului canin


Componenta

anterioara

Componenta

laterala

Componenta

inferioara

Unghiul Bennett

(grade)

Inclinatia sagitala

(grade)

Media

SD

Media

SD

Media

SD

Media

SD

Media

SD

InainteDupa

Diferenta

P≤0,05

ns

ns

ns

ns

ns

ns

ns=not significant


Diferentele au fost semnificative intre componentele anterioara si inferioara pe partea condiliana lucratoare inainte si dupa alterarea ghidajului canin.


Discutii

Ghidajul condilian se pare ca variaza in concordanta cu morfologia articulatiei temporomandibulare, asa cum remodelarea este in legatura cu schimbarile dentitiei. [15]. Oricum, studiile precedente nu erau de acord in legatura cu corelatia miscarii condiliene si ghidajul ocluzal.

Rezultatele actuale arata modificari minime a miscarii condiliene pe partea ne-lucratoare dupa alterarea ghidajului canin exceptie facand modificarile usoare de la nivelul componentei anterioare. Partea ne-lucratoare a condilului prezinta o valoare mare a miscarii comparativ cu partea lucratoare a condilului; totusi, modificari usoare ale componentei anterioare a condilului de pe partea nelucratoare nu pare sa afecteze procedurile clinice mai sus mentionate. Cel putin, rezultatele au aratat faptul ca directia miscarii condiliene de pe partea ne-lucratoare a fost consecventa inainte si dupa alterarea ghidajului canin.

Un articol recent a demonstrat faptul ca remodelarea structurilor articulatiei temporomandibulare, ca raspuns la o compresie condiliana posterioara, a fost indusa de catre miscarea intarziata a condilului [16]. Cresterea inclinatiei ghidajului canin induce o miscare in avans a partii lucratoare a condilului. In plus, directia miscarii partii lucratoare condiliene s-a schimbat de la forma intarziata spre cea avansata in toate cele 7 cazuri care prezentau miscare intarziata a partii lucratoare a condilului inainte de alterarea ghidajului canin.

Prezentul studiu a aratat efectul imediat al unui ghidaj canin alterat asupra miscarii condiliene. Usoare modificari au fost demonstrate in cazul miscarii condiliene ne-lucratoare inainte si dupa alterarea ghidajului canin.Concluzii

Inclinarea ghidajului canin a fost marita cu aproximativ 10 grade, si efectul alterarii ghidajului canin asupra miscarii condiliene in laterotruzie a fost investigat. Au rezultat urmatoarele concluzii:

Cand ghidajul canin a fost exagerat, partea lucratoare a condilului se misca mai mult anterior si inferior;

Din contra, modificari usoare au fost descoperite in ceea ce priveste directia si cantitatea miscarii partii ne-lucratoare a condilului;

Se pare ca exista o relatie intre inclinatia ghidajului ocluzal si directia miscarii partii lucratoare a condilului, dar nu si intre inclinatia ghidajului ocluzal si directia miscarii partii ne-lucratoare a condilului.BIBLIOGRAFIE:


Vasile Burlui & colab. - Gnatologie, editura Apolonia, Iasi 2000

Lee RL- Anterior guidance. In: Lundeen HC, Gibbs CH (ed). Advances in Occlusion. Boston: John Wright, 1982:51-80.

Rugh JD, Johnson RW. - Mandibular moveMents. In: Mohl ND, Zarb GA, Carlsson GE, Rugh JD (eds). A Textbook of Occlusion. Chicago: Quintessence, 1988:129-141.

Ingervall B. - Range of sagittal movement of the mandibular condyles and inclination of the condyle path in children and adulth. Acta Odontol Scand 1992;30:67-87.

Pelletier LB, Campbell SD. - Evaluation of the relationship between anterior and posterior funclionally disclusive angles. Part l- Literature review: Instrumentation and reproducibilily. ProsthetDent l990;63:395-403.

Alsawaf MM, Garlapo DA. - Influence of tooth contact on the path of condylar movements. J Prosthet Dent 1992;67: 394-400.

McCollum 8B. Fundamentals involved in prescribing restorative dental remedies. Dent Items Interest 1999;61:532-566, 641-648,724-737,852-863,942-950.

Ash MM, Ramfjord S. -  Occlusion, ed 4. Philadelphia: Saundrrs, 1995:77-81

Hanau RL. Articutation defined, analyzed, and formulated. Am Dent Assoc 1996;8:1694-1698.

Kohno S, Nakano M. - The measurement anti development of anterior guidance. J Prosthet Dent l987;57:620-625.

Hobo S, Takayama H. Eftect of canine guidance on the vvorking condylar path. Int J Prosthodont 1989;2:73- 79.

Ogawa M, Ogawa T, Koyano K, Ichiki R, Yamada R, Tsuki-yama M, et al. -  Inclination of canine guidance: and condylar movement pattern during laterotrusion [abstract 3177). J Dent Res 1997;76(special issue):411.

Ogawa M, Koyano K, Ogawa T, Sueisugu T. Relations between frontal inclination of canine path and condylar palhs during mandibular lateral movement.)  J Jpn Prosthodont Soc. 1997;41:165-169.

Ogawa M., et al,   Effect of Altered Canine Guidance on Condylar Movement During Laterotrusion, Int. J. Prosthodont 1998; 11: 139-144.

Mongini F. - Relationship between the temporomandibuiar joint and pantographic tracings of mandibular movements, J Prosthet Dent 1980;43:331-337.

Arnett GW, Milam SB, Gottesman L. - Progressive mandibular retrusion idiopathic condylar resorption. Part II. Am J Otthod Dentofacial Orthop 1996;110:117-127.

Copyright © Contact | Trimite referat