ANTRENAMENTUL AUTOGEN SCHULTZ, RELAXAREA INCONTRACTIVA JACOBSON referat

Relaxarea este un proces activ, pedant volitional si directionat spre o cunoastere ipsogena constienta cu potenta anti-stres.

ANTRENAMENTUL AUTOGEN SCHULTZ

Elaborat in anii '20 pierdea prin dependenta clientului de sugestiile date de terapeut. Metoda Hipnozei Fractionate a lui Oscar Vogt (1916) si anume Auto-Hipnoza a fost percutant adoptata.Trainingul Autogen apare ca metoda de relaxare prin exercitii sistematice de concentrare asupra unor formule sugestive - formule inductoare). Senzatia de greutate este consecinta fireasca a relaxarii musculare. Trainingul se face initial de cate 3 ori pe zi apoi odata pe zi. Primele efecte stabile notabile apar la 3 luni dupa debutul AAS.

Luthe, elevul lui Schultz introduce expresia Stare Autogena pentru a desemna starea de constiinta modificata care se obtine prin concentrarea pasiva asupra senzatiilor corporale si asupra formulelor sugestive prin decontractarea musculara ce are ca rezultat detensionarea intregului organism. SA se declara pre-somn dupa Geissmann iar pentru altii psihofiziologic particulara - extazul.

Detensionarea priveste muscularul si mentalul in virtutea unui tonus de repaus. Decontractia desemneaza strict relaxarea musculara fiind nu un scop ci mijlocul prin care se faciliteaza accesul in starea autogena. Deconectarea Concentrativa se obtine prin relaxarea musculara progresiva, concentrarea pasiva asupra formulelor inductoare sugestive si evocarea mentala a unor senzatii cenestezice sau (si) a unor imagini. Rezulta astfel

Plonjarea Introspectiva - fiinta se cauta in ea insasi printr-o detasare de interactiunile directe cu realitatea si cu implicatiile sale.

DC apare la M. Klein ca Traire Regresiva. In abordarile persoanei centrate pe corp TR sunt considerate un vector al regasirii amintirii sentimentelor. Aceasta stare e diferita in raport cu modul de percepere psihanalitic sau clasic - reactualizare a unor moduri de gandire, traire si comportare care au fost caracteristice unei etape anterioare a dezvoltarii individului. Starea de deconectare apare atunci cand constiinta e orientata exclusiv asupra cenesteziei ori formulelor iconice sau verbale iterate in limbajul interior - starea de absorbtie interna si cea de atentie selectiva. Prin deconexiune persoana se traduce fara inhibitii in exegeza hipnagogica a personalitatii.

Concentrarea Activa remite subiectului ocazia de-a se descoperi pe sine in toate categoriile existentei - corporale / mentale / sociale.

Concentrarea Pasiva revendica amnezia cenestezica respectiv a sinelui. In CP observam si Abandonul Controalelor. Sistemul defensiv pastreaza un control rigid al activitatii fantasmatice inconstiente - patogene - adesea manifestat printr-o tensiune musculara corporala specifica persoanelor nevrotice dar familiara si celor anevrotice. Fantasmatica ce provoaca acest tip de defensa este in general cu tema sexuala dar poate fi si regresiva iar atunci pe cat de vechi e nivelul regresiei cu atat mai mare va fi rezistenta la AC. Trairea relaxarii dupa antrenament progresiv si interventii suportive ar putea autoriza persoana sa se abandoneze starii autogene chiar daca facand acest lucru se va reintalni cu fantasmele de care se teme. Persoana pasiva trebuie invatata la a se crampona de starea autogena pentru a nu adormi pe timpul AAS.

Sugestiile Hipnotice se enunta prin formule ale Trainingului Autogen. Cu riscul de-a va deceptiona trebuie sa va spun ca aceasta metoda nu este o metoda destinata inteligentei ci se adreseaza fiintei irationale, emotionale si viscerale - Avertismentul Geissmann.

Formulele initiale nu actioneaza pe calea auto-persuasiunii ci prin concentrarea pasiva asupra lor. Limbajul accesibil partilor inconstiente ale personalitatii cere sa fie condensat la maximum in formulele cele mai semnificative posibil fiind nevoie asadar de o anumita ritmica, repetitie si stereotipie.


RELAXAREA INCONTRACTIVA JACOBSON

Preocupat de studierea unor fenomene neuronale si musculare lanseaza ipoteza ca un zgomot brusc ce perturba starea de concentrare a persoanei provoaca tresariri involuntare datorate unui transfer de energie psihica in domeniul fizic. Aceasta preocupare isi avea originea in teoriile psihanalitice ale vremii si posibil legata de fenomenul conversiei.

Ipoteza Jacobson a fost infirmata de insusi autorul ei care peste timp si-n urma cercetarilor a realizat ca perturbarile neuronale si tresaririle involuntare erau cu atat mai puternice cu cat persoana era mai tensionata si nu se manifestau daca subiectul era atensionat. Via electromiografie Jacobson a observat ca doar gandul referitor la un act motor amorseaza in musculatura corespunzatoare strict localizate potentiale de actiune infime fara sa apara insa miscari vizibile. Relaxarea prin Incontractare Progresiva e aplicabila la toti subiectii care fac obiectul terapiei. Relaxarea prin Incontractare Diferentiala se aplica doar anumitor persoane.

RIJ dupa Jacobson difera in raport cu Antrenamentul Autogen Schultz :


absenta Concentrarii Pasive specifica AAS

dorinta de-a elimina orice aspect terapeutic verbal considerandu-se dobandirea controlului asupra diferitilor muschi ai corpului ca suficienta pentru a obtine efectul scontat

nu se vrea nici-o influenta a tehnicii hipnotice sau psihanalitice

persoana recordeaza disparitia Senzatiilor Cenestezice intensa pana la pierderea impresiilor legate de pozitia membrelor (AAS nu renunta la SC)

RELAXAREA CONDITIONATA BRESLER

Yoga stipuleaza ca respiratia controleaza fluxul Pranei in corp adica a fortei vitale cosmice. Respiratia este una dintre cele mai sensibile functii somatice la variatiile dispozitiei afective a individului. Instalarea voluntara a starii de relaxare se tradeaza prin rarirea ritmului respirator si prin fazele de inspiratie / expiratie. Respiratia abdominala trebuie sa domine pe cea toracica.

In starea de veghe muschii sunt supusi in permanenta chiar si-n repaus unei tensiuni ce asigura statura ori tonusul muscular. Acesta nu se reduce considerabil decat in somnul REM si in timpul starii autogene. Scaderea tonusului muscular e asociata cresterii pragului de excitabilitate neuro-musculara.

Valentele sedative ale metodei confirma corelatiile dintre tensiunea musculara si activitatea cerebrala. Raspunsul Trofotropic endofilactic de refacere se opune celui ergotropic de crestere a metabolismului. RT denota reactia de emergenta (Fight or Run!) tratata de Cannon. Se reduce activitatea Sistemului Nervos Simpatic si apare decrementarea Arousalului. Starea de relaxare induce concentrarea activitatii psihice si nu lentoarea iar modificarile produse intr-un sens opus celor provocate de starile tensionante favorizeaza la maximum procesele naturale de refacere.

Corpul este mediatorul relaxarii psihice fiind in acelasi timp si primul ei beneficiar. Sinele Cenestezic pune in sinteza Schema Corporala si Imaginea Corpului. Dolto dezvolta ideea ca IC e proiectia imaginara si fantasmatica a fiintei noastre emotionale in timp ce SC este reprezentarea si perceptia entitatii noastre fizice.

IDul Corporal reprezinta structura globala si sintetica a interactiunilor psihosomatice constiente si inconstiente, actuale si trecute. Altfel spus este vorba despre un ansamblu de informatii referitoare la structurarea corpului, elemente aparute din perceptii, amintiri emotionale, atribute arhaice ale Dialogurilor Tonico-Posturale, din fantasme sau din experiente penibile sau agreabile precum si din tranzactiile senzoriale sau senzuale. Este vorba asadar despre o entitate puternic ancorata in trecut si in inconstientul nostru dar care participa activ la dinamica evolutiva a identitatii persoanei, la trairea constienta si la dinamica noastra actuala. Este desigur intr-o perpetua miscare de interactiune, susceptibila in permanenta la modificari circumstantiale. De remarcat faptul ca vasta zona a acestei structuri este ocultata si fara sa fie refulata in inconstient apare bastardizata ca si consecinta a structurii noastre.

Reinvestirea Corporala permite comunicarea facila cu Eul Corporal din acel Dat Global Pre-Sexual si Ireductibil al identitatii noastre. Pozitia Adoptata de Subiect si anume pe spate duce la recircumstantializarea contextului securizant din timpul copilariei la sanul matern.

Miscarea Regresiva observa Winnicott priveste Obiectele Tranzitionale si Fenomenele Tranzitionale. Pe parcursul primei copilarii nou-nascutul trece printr-o situatie de dependenta partiala mama nefiind perceputa ca obiect exterior. Trecerea de la fuziune la diferentiere se face in alta etapa a copilariei prin intermediul OT ce nu sunt considerate ca parte a lumii interne sau externe insa apte sa ia parte la ambele entitati prin FT ce absolva copilul de anxietatea de separare. Calea aceasta e una normala pentru dezvoltare si merge de la iluzie la deziluzie spre acele prize de constiinta de sine si catre interdependenta si individuatie. OT si FT aduc individului Campul de Constiinta Neutru incontestabil desi apartine domeniului iluziei asupra caruia copilul nu trebuie sa-i justifice apartenenta nici la realitatea interioara nici la realitatea exterioara. De fapt CCN se va prelungi de-a lungul intregii vieti prin experienta intensa care apartine domeniului artelor, religiei, imaginatiei, creatiei stiintifice.

Travaliul de Relaxare incepe prin inducerea calmului care la si pentru inceput este exogen. Vocea Exersorului se vrea afabila si ferma deci securizanta. VE isi asuma Functia Maternanta iar treptat VA pe itinerariul terapiei va deveni impartiala sau inatribuabila. Fara subiect regent VE nu mai vine nici din interior si nici din exterior dar ori tocmai de aceea spatiul prezervat ei apare intre Eu si non-Eu. Recordarea VE trimite Zona Intermediara de experienta care se situeaza intre subiectiv si ceea ce este obiectiv perceput. Ea devine o conditie a unei profunde relaxari. Pot sa apara si alte FT ca de pilda atunci cand clientul se ataseaza de un ritual sau HomeObject. Locurile si gestionarea geografiei disponibile dupa logica FT garanteaza Spatiul Tranzitional.

Tulburarile PsihoSomatice sunt raspunsuri neuro-vegetative la agresiuni psihice organizate in manifestari clinice cu intensitate si durata mai mari decat simplele concomitente fiziologice ale proceselor emotionale. Sunt manifestari reversibile pentru care nu se poate identifica un substrat organic, desi sunt coerente si converg spre scanarea mapei clinice specifica unei boli somatice. Bolile PS reprezinta un grup de afectiuni in a caror etiologie se pot identifica factori psihologici si psihosociali - stres, comportamente de risc, traume - si au un mecanism patogen constand de obicei in dereglari neuro-endocrin-vegetative sau suprasolicitari functionale a unor structuri biologice eronante (predispozitia de organ). Substratul organic este identificabil si manifestarile ce apar privesc si declara folderul clinic al respectivei boli. Se remarca modul specific de structurare, organizare si functionare psihica favorizant aparitiei si stabilizarii APS via Gandirea Operatorie, Alextimie si Personalitatea de Tip A. Gandirea operatorie sau factuala a clientului e descrisa de Marty ca una ce reproduce fidel actiunea in loc ca prin integrare sa se distanteze de ea. Deci GO se enunta in spiritul cartezian.

Atributele GO :

dificultatea de-a imagina lumea

decrementarea reveriilor

absenta proiectiilor in viitor

visele se limiteaza la reproducerea resturilor diurne fara travaliul de deplasare, condensare sau simbolizare specifice oniricului

Alextimia invoca :

dificultatea sau incapacitatea identificarilor propriilor trairi afective, a descrierii si exprimarii lor adecvate si nuantatedificultatea comunicarii verbale a emotiilor si carenta mijloacelor de expresie a emotiilor

dificultatea diferentierii trairii afective de exprimarile corporale concomitente

dificultatea experientei introspective, a autocunoasterii si abordarii problemelor vietii interioare

preocupare excesiva fata de simptomele fizice
Dupa Solanch relaxarea nu e benefica pentru copiii cu astm. Relaxarea e benefica dupa Neff in sindromul colonului iritabil.


Afectiuni Somatice

Leziunile perirectale atribuite frecvent hemoroizilor par sa aiba nevoie de terapie psihologica observa Geissmann datorita prezentei constante la orice individ a fantasmelor regresive care printr-un mecanism devenit psihosomatic ar putea sa agraveze simptomatologia sau sa tardiveze vindecarea . Relaxo-terapia e indicata si in arterite, TBC (prolifereaza tulburarile nevrotice) sau la copiii deficienti vizual sau mintal.

Analgezia obstreticala e posibila prin Trainingul Autogen (atentia selectiva si sacadele respiratorii). Regresia in sens psihanalitic joaca un rol fundamental pentru ca resemnificarea si relaxarea dezobtureaza straturile profunde ale persoanei lasand sa parvina in constiinta clara unele aspecte instinctive refulate de catre gravide in evolutia Eului spre starea de mama relevata si asumata matur.

Relaxarea constata Munson si Yeikal e un fel de morfina mentala pentru durerile acute sau cronice - fizice, psihologice si sociale asa cum observa Harden. In viziunea lui Bresler nu exista cu necesitate o relatie directa ci una mediata protosocial intre senzatia dureroasa si experienta atariala. Durerea cronica implica anxietatea sau depresia-manifest ori camuflata si uneori autosabotarea. Durerile pot fi sau nu reale, organice sau psihologice, legitime (atasate unei leziuni organice decelabile) ori histrionice (injustificabile organic si ca urmare a fenomenului de conversie). Bresler accentueaza faptul ca orice durere este reala. Aristotel constata ca durerea este o emotie la fel ca si furia, teroarea sau bucuria.

Infra-sinoptic putem spune ca durerea remite un anume E-mail prin OutLook-ul organic. Aceasta considerare a manifestarilor somatice ca Limbaj de Organ pentru persoana bolnava vorbind prin intermediul viscerelor sale vizeaza concernul teorilor despre alegerea organului din poligonul abordarii psiho-somatice. Selectia unui organ pentru a spune ceva se face in functie de sensul simbolic al rolului acelui organ in viata individului.
Areea eterolaxa ar reprezenta sentimentul de culpabilitate al subiectului. Astmul bronsic se crede ca exprima plansul simbolic sau acel strigat reprimat fata de mama.

Stadiile schimbarii dupa Kübler-Ross se enunta prin negare, furie, tristete si adaptare - resemnificarea via simbolurile din imageria mentala erijata terapeutic.


Pregatirea Pre-operatorie

Se face prin informare, relaxare (20 de minute) si pe cale mixta. Beneficiile sunt aduse nu de o metoda anume ci de congruenta conditiilor si interventiilor de tratament cu tendintele de coping ale pacientului unde reducerea in sine a anxietatii nu mai e primordiala. Relaxarea creste eliberarea hormonilor de stres (cortizo-adrenalinici). Temerea e o pregatire mentala pentru operatie si reduce stresul determinat de aceasta rezultand Prescriptia Paradoxala - Ingrijoreaza-te, nu te relaxa!

Afectiuni Psihice


nevroza isterica sau dis-sociativul

fobia

anxietatea generalizata

depresia copiilor

problemele sexualitatii

sindromul subiectiv al accidentelor traumatice (post-trauma)

neuropatiile (sindroame organice si epileptice)

alcoolismul

tulburarile de personalitate (absenta sentimentului de Eu Integrat si Sinele clivat) (nu sunt incluse persoanele cu sindrom obsesivo-compulsiv)


Relaxarea e fondul pentru Merging - fuziune - prin care se doreste unificarea partilor fragmentate ale reprezentarii de sine. Imageria Vizuala permite vizualizarea simultan a imaginilor initial disociate ale propriei persoane sau propriului Eu fapt ce ajuta la descoperirea si asumarea ergo-fortanta a sentimentului de Eu Integrat.


Contraindicatiile Tehnicilor de Relaxare

- schizofrenicii sau psihoticii unde senzatia de corp fragmentat este constitutionala

pacientii cu elemente delirante paranoide ce dezvolta suspiciune fata de inductorul extern

deficientii mintal sau cu atrofiere cognitiva consecutiva unor boli sau TCC. Pacientii cu instabilitate psihomotorie

patologia obsesionala grava (subiectul e tracasat de ruminatii sub presiunea compulsionala)


Se poate folosi obsesionalizarea ritualului de TA (deturneaza o parte din energia consacrata pana atunci luptei contra obsesiilor indezirabile) sau strategia prin care se permite subiectului ce-si proscrie relatia cu propriul corp sa traiasca real senzatiile organice simultan anxioase si agasante ceea ce pretinde o doza de timp mai mare a TA :

pacientii cu stare hipomaniacala accentuata

persoanele paranoide, schizoide sau schizotipare

hipocondriacii (senzatiile parazite pot accentua fixatiile corporale narcisice arhaice)

pacientii predispusi la a dezvolta fata de terapeut trairi erotice intense sau de dependenta.

persoanele inapte sa faca un contract terapeutic pe tema relaxarii

PROFILAXIA TR

Raspunsul la Stres

Schultz vorbea despre autosedare ori amortizarea rezonantei emotionale a afectelor realizata prin TA. Tracul si panica sunt forme de parare a circumstantelor tensionale. Tensiunea emotionala este drastic articulata inca din copilarie - baietii nu plang / fetele nu lovesc.


Exprimarea Emotiilor

Dialogul se declara sub 3 forme :

furie si ura (autoevaluarea arousalului e privata de tratament)tristete si depresie

rational


Reducerea Anxietatii de Evaluare

Relaxarea musculara progresiva a celor 16 grupe musculare cu care subiectul e familiarizat. Pe fondul starii de relaxare se poate versa tehnica inducerii dispozitiei ca exercitiu de imagerie mentala.
Ameliorarea Experientelor Hipnagogice

Deconectarea generala la nivel cortical. Ritmul EEG din TA este similar celui din starea alpha (pre-somn) si totusi observa Holdević starea de relaxare e mai apropiata starilor de concentrare si prea putin celor hipnagogice. Repausul si detensionarea. Efectele TA asupra oboselii ca rezultat al insomniei sunt imediate si pe termen lung.


Ameliorarea Cognitivului

Receptarea si asimilarea informatiilor. Reactualizarea informatiilor asimilate. In mediul scolar TA implica si reducerea incidentei functionale psihosomatice, decrementarea frecventei manifestarilor violente si decrementarea instabilitatii PM sau labilitatii atentiei la copiii de 11 ani.

Ameliorarea Psihicului

Toata istoria vietii noastre e printata in corp incepand de la nastere atat prin forta educatiei cat si prin conflictele inconstiente ce traiesc in corp. Asumptia jubilatorie din stadiul oglinzii a fost remarcata de J. M. Lacan. Schema corporala concura la revalorizarea narcisica si la reconcilierea Eului cu propriul corp. Nikofobia se traduce prin situatia nevrotica particulara de esec in fata unui succes posibil. TA pentru sportivi implica antrenamentul psihotonic.

Tratamentul Autogen Individual si de Grup

TAG (8 persoane) foloseste formule inductoare generale pentru intalniri mai lungi decat cele practicate individual gratie Feed-Back-ului (stagiu de
1 saptamana). Disciplina este obligatorie. La intreruperea activitatilor de grup participantii sunt incurajati sa continue ceea ce au invatat intr-un alt cadru asigurandu-se astfel mentinerea beneficiilor practicii regulate si rezolvarea doliului de transfer ce se poate instala fata de grup la parasirea acestuia. Daca apare fenomenul de fascinatie grupala el trebuie - dupa Anzièu - imediat combatut.


TR se recomanda :


suport pentru secvente ale unor tehnici de interventie psihoterapeutica (cognitiv comportamentale si psihodinamice) prin crearea conditiilor favorabile uneori indispensabile - situatia anxiogena simulata e tratata iconic 35 de secunde.

Materialismul verbal si elaborarile clientului pasibile de-a fi retinute
/ ancorate si-n discursul corpului unde ritualizarea formulelor de inductie respectiv situatia de invatare plaseaza antrenorul si antrenatul mai ales intr-o pozitie de transfer non-psihanalitic dar pedagogic solicitand partea cuvenita din amorsamentul transferentei psihoterapeutice. Se revendica in practica preventiva, de ameliorare a unor disfunctii sau terapeutica la cea de suport pentru unele secvente ale investigatiei psihologice.

cantonament de recrutare a efectelor benefice ale starii de relaxare si ranforsarea via formule intentionale, organo-specifice, IMA si abreactiile autogene.


Formulele Organo-specifice tin de senzatiile algezice / termice.

Formulele Intentionale sunt sugestii post-hipnotice de neutralizare (Alcoolul imi e indiferent), intarire (Sunt obosit si am chef sa dorm), abstinenta (Stiu sa fentez tentatiile acestui viciu), ce ajuta la stapanirea anumitor situatii (Sunt constient si confortat de faptul ca pot absolvi orice situatie), paradoxale via decentrare - Observ pe ceilalti unde fiecare nu se vrea oricine).

Formulele intentionale trebuie sa fie in concordanta cu sistemul de valori ale persoanei, utile problematicii clientului respectiv scopului terapeutic si profilactic propus, integrate adecvat in ciclurile de activitate ale persoanei, scurte si simple, formulate pozitiv, prezentate ritmic, realiste, convingatoare si eclatante dar si individualizate.

Abreactiile Autogene

Memoria somatica permite aparitia senzatiilor algezice sau descarcarea autogena - tahicardia, halucinatii icofone, mentismul responsabil de incoercibilizarea ideilor-torent si Akatisia de origine neurologica ce consta-n nevoia imperioasa de miscare, in imposibilitatea de-a sta asezat si fara control voluntar asupra acestei stari.

Descarcarile autogene sunt considerate de catre Luthe abreactii autogene in baza carora apare o extensie terapeutica a TA intr-un registru neuro-fiziologic. Reamintim ca abreactia este dupa Laplanche un proces de descarcare emotionala prin care se produce eliberarea de afectul legat de amintirea unui eveniment traumatic inapt astfel sa devina patogen si uzura reprezentarilor legate de evenimentul tragic ce nu mai sunt pastrate in stare inconstienta si izolate de cursul normal al gandirii. Abreactiile pot fi reproduse in starile asociative libere si astfel nu se mai organizeaza in nuclee patogene. Abreactia poate avea loc spontan sau in cursul psihoterapiei mai ales sub hipnoza, producand un efect de catharsis. Finalizarea AA trebuie sa se consume doar atunci cand clientul traieste experienta pozitiva. Protocoalele (fonoTA) vor fi discutate de client cu antrenorul sau. Nu pot fi validate in TA starile produse sub girul narcoticelor.

Starea de extaz a experientelor mistice - prin starile hipnagogice tranzitau halucinatii cenestezice si abia apoi cele vizuale elementare sau elaborate, fixe ori animate.


Imageria Mentala Azimutata

Cuvintele si imaginile nu doar invoca si restituie dar pot crea o anume realitate. Raportarea la ceilalti se face prin modul de percepere a lumii si a sistemului de valori care o exprima sau apara. IMA este benefica in afectiunile cardiace, psihosomatice, asistenta psihologica (echilibrul emotional si confortul psihic) si in momente de cumpana (doliul). Rossman a spus ca somatizarea exprima nevoile emotionale si sociale ale unui organism, nevoi care nu sunt exprimate prin mijloacele verbale uzuale. Exprimarea si satisfacerea adecvata a nevoilor eludeaza refugiul in boala. IMA se enunta astfel preventiva. Daca prin IMA nu se poate actiona direct asupra simptomului fizic ori psihic cel putin e posibila actiunea indirecta prin ameliorarea fondului psihologic pe care ruleaza ori se proiecteaza boala. Diagnosticul tradeaza boala fapt pentru care pacientul si terapeutul trec prin sentimentul de control de vreme ce acum identitatea rivalului a fost tradata. IMA este escortata de varii schimbari fiziologice similare celor din exercitiile de relaxare asupra ritmului cardiac, respirator, consumului de oxigen, undelor electrice cerebrale, temperaturii corpului, excitarii sexuale respectiv balantei hormonale. De regula in varii boli se impune printr-un proces inconstient tipul de reactie Fight or Run! ca si raspuns la Patternul disfunctional de gandire al persoanei. E posibila decrementarea stresului prin aportul IMA si asta pentru ca functia majora se pare ca e detinuta de posibilitatea persoanei de-a avea rol activ in procesul ameliorarii propriei suferinte si nu de mecanismele fiziologice subiacente. Bresler le acorda clientilor un interval de timp pentru a se ingrijora dar intr-un mod compatibil cu posibilitatea de-a rezolva inedit problemele acute.

Prin cuvinte - Comenzile Verbale Directe sau gandurile au acces instantaneu la functiile controlate de SNS) respectiv limbajul simbolic si IMA (solicita acces la functiile controlate de SNA declarat si ca SNV).

Pentru a determina un raspuns al partii constiente din noi utilizam CVD in timp ce pentru a obtine o reactie a partii non-constiente folosim IMA.

Dupa Horović imaginea poate raspunde la emotie, expresiona emotia si sa evoce emotia. Emisferele cerebrale cunosc posologia responsabilitatilor (ES e sediul proceselor rationale iar ED arealul proceselor creative, impulsive, intuitive si instinctuale). Lapidar consideram ES avizata in relatia cu CVD iar ED implicata in raportul cu IMA.

Exista si contraindicatii pentru folosirea IMA - persoanele cu tendinta de-a se refugia in fantezie, persoanele cu simptome psihotice, persoanele cu sindroame organice cerebrale si persoanele cu dificultati in concentrarea atentiei. IMA poate fi practicata in cazul temelor generale si fara antrenor profitand de Audio-CD ori Video-CD specifice terapiei WalkMan.


Structura Meeting de Antrenament in TR cere prin preliminarii orale :

identificarea problemei

Se vor evita termenii de specialitate sau nosologici in formularea problemei si in prezentarea ei clientului. A nu se uita de natura auto-confirmativa a unui diagnostic sau de faptul ca persoana are tendinta de-a se conforma expectantelor induse de acesta.

stabilirea obiectivelor terapeutice

Expectantele trebuie sa fie pozitive insa ponderate caci metoda insasi este una adjuvanta. Obiectivele terapeutice decurg din acuzele pe care le prezinta clientul. Esential ramane sa provocam subiectul in identificarea unui alt mod de-a fi.

obtinerea contractului terapeuticCand clientul nu realizeaza sau urmeaza prescriptiile comportamentale privind serialul House-Training se poate reprezenta modalitatea inconstienta de sabotare a procesului terapeutic asa cum observa Stewart.

identificarea modului in care persoana prefera relaxarea (explorarea resurselor reprezentativ-imaginative pentru elaborarea formulelor intentionale si exegeza tipului senzorial dominant specific IMD)

evaluarea experientei anterioare

Conditiile de Mediu predetermina natura artificiilor inserate in TA.   

Pozitia ortostatica nu se foloseste in antrenament si dobandirea sarcinii.

Formulele Inductoare

Aceste formule nu sunt sugestii. Individul nu obtine senzatiile respective prin concentrarea asupra unor formule ci aceste formule doar verbalizeaza sau articuleaza o stare care exista deja in el. Rolul lor pentru subiect e doar girotopic.

Conditii pentru Elevarea Inductiilor

inductia e o constatare a unei impresii resimtite deja de catre individ

frazele sunt la persoana I sg.

nu vor exista formulari de tipul Simt o senzatie deoarece fiecare individ are ritmul sau in aparitia senzatiilor starii de relaxare

nu trebuie insinuate provocarile pentru a se evita imaginea antrenorului rival

se vor evoca IM (vizuale, auditive, tactile) mai ales in fazele de generalizare a senzatiilor

formulele vor respecta atributele metodei unde pasivitatea si independenta obliga la o evocare insa neutra emotional

vocea antrenorului va fi nu mereu ci din ce in ce mai ponderata iar paralimbajul va cauta sa fie in acord cu mesajul formulelor inductoare (vocea analogica)


Identificarea prin TR a Tipului Senzorial Regent

Specialistii programarii Neuro-Lingvistice psihologice asemenea lui Dovero considera ca experienta senzoriala a unei persoane la un moment dat provenita din stimularile externe sau reprezentarile sale respectiv experienta lui subiectiva ori interioara este codificata in toate sistemele senzoriale - vizual, auditiv, kinestezic (in conceptia NL senzatiile tactile externe, emotiile, senzatiile interne sau cenestezice, expresiile posturale, gestuale, faciale si motrice). Aceste sisteme sunt adevarate Gateuri ale perceptiei inegal deschise la diferite persoane pentru ca unii au TRS vizual, auditiv sau kinestezic. Sistemul dominant al persoanei este cel pe care persoana il utilizeaza cel mai frecvent si in care este capabila de cea mai mare finete discriminativa declara Cayrol.

Sinestezia e un fenomen prin care mai multe sisteme de reprezentare sunt activate izocron. Parametrii IMD se traduc prin UnderWay fiecarui sistem de reprezentare in parte (SM vizuale, SM auditive si SM kinestezice)


Identificarea TRS

Nivelul Discursului si-al limbajului verbal

Suntem atenti la cuvintele interlocutorului pe registrul vizual, canalul auditiv, kinestezic, olfactiv si gustativ. Verbele aspecifice se insereaza adesea in mediul lingvistic prin care terapia prinde glas (A sti / A crede / A intelege)

Miscarile Oculare - mod al reflectarii experientei subiective ce se enunta asadar prin Legea Oglinzii.

Nano-reactiile oculare observa Bandler insotesc si califica atare Sisteme de Reprezentare :


sus - stanga (SR vizual construit)

sus - dreapta (SR vizual reprezentat)

mijloc - stanga (SR auditiv construit)

mijloc - dreapta (SR auditiv iteromnezic)

mijloc - avans cu pupilele dilatate (SR vizual) (Miscarile ochilor afocalizate)

jos - stanga (SR kinestezic)

jos - dreapta           (SR auditiv digital) (Dialogul Endogen)Miscarile oculare sunt inversate la stangaci.


Dupa Fèvre in general stanga indica trecutul vizual sau auditiv memorat iar dreapta viitorul vizual sau auditiv inventat.

Vc, Vr, Ac, Ai, AEd si K

O dilatare a pupilelor si privirea afocalizata sunt semnele unui proces vizual intern. Miscarilor oculare si mai ales directiei lor li se atribuie la nivelul simtului comun seria de interpretari ce nu se confunda cu procesele interne pe care le atribuie NLP (stiinta a observatiei si exercitiului).


Dovero plaseaza in bordul atentiei varii exemple :

sus - stanga / dreapta         (aerian)

mijloc - stanga / dreapta (ipocrit)

jos - stanga / dreapta      (retinut sau refractar) (culpa)

Pacientul lui Freud sau Omul cu Sobolani avea un nume ortocvas - Ernst Lehrs. Clientul acuza experienta terifianta cauzata de introducerea unui ratus flamand in anus.


Holdewitz

Copyright © Contact | Trimite referat