fATENTIA- PROCES FUNDAMENTAL INTR-O INVATARE ELEMENTARA, ROLUL ATENTIEI PERCEPTIEI SI MEMORIEI referat
ATENTIA- PROCES FUNDAMENTAL INTR-O INVATARE ELEMENTARA, ROLUL ATENTIEI PERCEPTIEI SI MEMORIEI referat


ATENTIA- PROCES FUNDAMENTAL INTR-O INVATARE ELEMENTARA

 

 

In orice act de invatare intervine de fapt intreg psihismul, dar daca in anumite momente domina un proces, intr-o alta faza intervine mai evident altul. Intr-un act de cunoastere elementara se distinge indeosebi rolul atentiei, perceptiei si memoriei.

Nu poate exista un act de cunoastere eficienta fara o focalizare a constiintei elevului, fara castigarea atentiei sale. Atentia realizeaza o optimizare a cunoasterii: ea selecteaza o anumita portiune din campul perceptiv, intensificand impresia, asigurandu-i si mai multa claritate.Atentia concentrata implica si rapiditatea sesizarii unui eveniment asteptat. Este puternic influentat de motivatie, de starile afective si este insotit de caracteristici bine cunoscute ale posturii si mimicii.Cele trei forme principale ale atentiei (involuntara, voluntara si postvoluntara) sunt absolut necesare in procesul invatarii sistematice. Ca exemplu amintim copilul, care este obligat sa faca exercitii la un anumit instrument muyical, are nevoie de vointa la inceput, dar treptat, muyica il va atrage si nu va mai cere efort voluntar. Astfell atentia voluntara se transforma in atentie postvoluntara.

Din punct de vedere al desfasurarii si organizarii procesului didactic sunt importante conditiile care favorizeaza concentrarea involuntara a atentiei. Conditiile externe sunt:

Noutatea obiectelor, fenomenelor, situatiilor le atrage elevilor imediat atentia. Deci numai daca avem certitudinea unui aspect important, dar de obicei nesesizat, are rost sa expunem ceva familiar copiilor.

Intensitatea stimulilor de asemenea este foarta importanta. O lumina, un sunet puternic trezesc atentia, obiectele mari sunt observate mai repede decat cele mici, si mai ales culorile vii, tinand desigur cont de realitate si de contrast.

Miscarea, schimbarea, variatia atrag usor atentia. De exemplu filmul este mai interesant si util decat preyentarea unor imagini statice cu ajutorul unor planse sau fotografii.

Dintre factorii interni cel mai important este interesul. Cultivarea interesului elevilor este una dintre sarcinile principale ale scolii, ele influentand puternic viata psihica.


loading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani