Componentele proiectului metodologic referatComponentele proiectului metodologic :Un proiect metodologic odata definit a fost considerat ca unic si universal valabil. In locul sustinerii diversitatii si complementaritatii proiectelor metodologice s-a pledat pentru identificarea unei strategii de cercetare menita sa fie opusa altora existente sau posibile si sa fie generalizata in orice conditii si pentru orice problema.Principii generale :

1.Sociologia se dezvolta ca stiinta sociala si aplica procedeele generale ale oricarei analize care se considera stiintifica. Subordonarea executiva a demersului teoretic specific constructiei sociologiei fata de enunturile filosofice poate genera o practica ideologica deformatoare sau o constiinta teoretica falsa, adica inadecvata in raport cu realitatea sociala. Totodata, raporturile dintre sociologie si stiintele naturii nu pot fi excluse, daca sunt puse in alti termeni metodologici sau epistemologici decat cei mentionati in traditia pozitivista sau neopozitivista.

2. cercetarile sociologice mai recente sunt in mare parte fragmentate atata vreme cat se concentreza asupra unui segment al realitatii sociale pe care intentioneaza sa-l analizeze intensiv si exhaustiv.

3. Un al treilea principiu metodologic se refera la tipurile de date cu care sa opereze sociologia ca stiinta empirica. Folosirea de procedee tehnico-metodice pentru producerea si colectarea datelor empirice este indispensabila pentru orice cercetare sociologica. Orice fapt social uman este un fapt de constiinta astfel ca datele cu care opereaza cercetatorul nu trebuie sa reflecte instrumentul insusi de investigare, ci fenomenele sociale supuse investigarii. Pentru acestea sunt necesare urmatoarele reguli metodice :

a)     regula comparabilitatii;

b)     regula clasarii sau a "distribuirii" reactiilor, comportamentelor sau semnificatiilor individuale in categorii;

c)     regula veridicitatii;

d)     regula validitatii.


4. Un ultim principiu metodologic general vizeaza obiectivitatea cunoasterii sociologice bazate pe implicarea ideologica si explicitarea valorica a cercetatorului social. In conformitate cu acest principiu, in orice cercetare sociologica enunturile empirice si cele teoretice sunt congruente cu enunturile valorice explicite si orientate constructiv.Ontologia sociala

(unitatile analizei sociologice)

O

 

Datele empirice (investigatia sociologica ca practica de producere a datelor empirice                            D

 


S1P2 S2

T2

P1

T1T3 & P3

S3
Relatii intre componentele proiectului metodologic de cercetare socialaSchema de mai sus propune o vizualizare a relatiilor dintre componentele proiectului metodologic.

Relatiile pot fi analizate din punctul de vedere al succesiunii si al simultaneitatii raporturilor.

Sociologului contemporan ii este oferit astazi un evantai destul de larg de obtiuni metodologice prezentate cel mai adesea in mod antinomic. Polaritatile antinomice ascund complementaritati metodologice aflate in corespondenta cu diversitatea ontologica a realitatii sociale.