Activitati psihice, Procesul psihic, insusirile ale psihicului referatPsyche - psihic

Logos -stiinta


In anul 1879 a fost deschis 1-ul laborator de psihologie in Leiptig (Germania) de catre W.Wundt.Psih. - stiinta despre suflet fiindca studiaza fenomeme psihice ale omului.

Fenomenele psihice se grupeaza astfel


  1. Procese psihice
  2. Insusiri psihice
  3. Activitati psihice
  4. Conditiile care studiaza sau usureaza desfasurarea proceselor psihice

Procesele psihice indeplinesc coccomitent 2 functii

a) functia inform(memoria,gindirea,creativitatea)

b) functii reglatorii(vointa,afectivitatea,sentimente)

Dupa mecanismele utilizate procesele cognetive se divid in procese:

a)Senzoriale care se bazeaza pe activitatea simt.(senzatia,perceptia,reprezentarile)

b)Intelectuale realizate prin mecanisme logice(memoria,gindirea,imaginatia)

Procese reglatorii se divid in:

1.Procese afective(sentimente,pasiunea)

2.Proces. valative


INSUSIRILE PSIHICE sunt fenomene rezultate din interactiunea mai multor procese psihice care s-au manifestat stabil in imprejurari fdiferite ele sunt:temperamentele,caracteriale si abtitudinale.Unele INSUSIRI PSIHICE sunt inascute (temperamentul)altele se dobindesc in cursul vietii(caracterul) iar abtitudinile se modeleaza in activitate pornind de la premise ereditare.


Activitatea psihica- modalitate specific umana de adaptare la mediul natural si social si de transformare a acestuia.Activitatea se desfasoara in plan extern(gesturile,mimica,mersul,vorbirea) si in plan intern(gindurile,sentimentele,emotiile si amintirile.


PSIHOLOGIA - este stiinta care studiaza activitatea interna si externa a subiectului desfasurata in scopul adaptarii la mediu.


Senzatiile

Obiectele si fenomenele care provoaca senzatii se numesc stimuli sau excitanti.Imaginea simpla produsul senzatiei,semnalizeaza o singura insusire (ascutit,tare,moale).


1.Receptorul (org.de simt) -este reprezentata de fibrele nervoase si care transforma insusirile excitantilor in biocurent electric numit impuls sau influx nervos.

2.Calea aferenta - este veriga de conducere care transporta influxul nervos de la receptor la creer

3. Zona de proiectie corticala - veriga centrala este zona de pe creer care transforma influxul nervos imaginea a insusirii senzatiilor

4.Calea aferenta - este reprezentata de fibrele nervoase care realizeaza legatura inversa intre veriga centrala si receptor.


Clasificarea senzatiilor

1)Senzatii exteroceptive care semnalizeaza insisiri ale obiectelor si fenomenelor din lumea externa vizuale,auditive,cutanante,olfactive

2)Senzatiile prprioceptive ele informeaza asupra pozitiei si miscarii corpului:chinestezice si de echilibru

3) Senzatiile interoceptive semnalizeaza insusiri ale fenomenelor ce se desfasoara in interiorul organismului:foame ,sete.greata,durere,oboseala.


SENZATIA proces psihic cognitiv senzorial care semnalizeaza separat sub forma de imagini simple si primare insusirile concrete ale obiectelor si fenomenelor


PERCEPTIA - procesul psihic cognitiv senzorial care semnalizeaza sub forma imaginilor primitive si unitare,totalitatea insusirilor concrete ale obiectelor si fenomenelor in conditiile actiunilor directe asupra analizatorilor


Reprezentarea - procesul psihic cognitiv senzorial care semnalizeaza sub forma imaginilor unitare si schematice insusirile concrete si caracteristice ale obiectelor si fenomenelor in absenta actiunilor asupra analizatorilor.