CARACTEROLOGIA EMBRIOGENETICA A LUI W H SHELDON referatCARACTEROLOGIA EMBRIOGENETICA A LUI W. H. SHELDONW. H. Sheldon (1889-1977) a fost medic si psiholog american. A tinut cursuri la o serie de Universitati (Chicago, Wisconsin, din California, Harvard, si Universitatea din Oregon, precum si aceea din Columbia). Ca director la Biologic Umanist Center, din Cambridge a lucrat, printre altii, cu Dtanlea Stevens (1906-1973). A cunoscut si a colaborat si cu Martiny, si, a fost admirat de Kretschmer. A cunoscut bine eforturile Scolii de la Padova, in problemele psihologiei diferentiale, dar si interpretarile calitative facute de Jung si Kretschmer. Pentru Viola, a avut o admiratie deosebita, privind cercetarile si interpretarile legate de curba lui Gauss. Sheldon a fost un foarte important cercetator. In cinstea lui, s-a organizat primul Institut de Biotipologie din lume la Universitatea din Columbia.Lucrarile mai cunoscute ale lui Sheldon sunt: "Varieties of temperament; an introduction in the Psychology of constitutional differences", Harper, N.Y., 1940 (in colaborare cu Stevens S.S. si Tucker W.B.), apoi Sheldon W.H., Harti S.W. and McDemortt E. "Varieties of deliquent youth and introduction to constitutional psychiatry" Harper, N.Y., 1942 si Sheldon W.H., Duperthis C.W. and McDermott E. "Atlas of men; a guide for somathotyping the adult male", Harper, N.Y., 1954. Ultima este o lucrare ampla si deosibit de cuprinzatoare.

Sheldon a plecat, in analizele sale tipologice, de la o cauzalitate de implicatie embriogenetica, adica de la ideea ca in decursul vietii, are loc o dezvoltare, relativ inegala, a caracteristicilor corporale, ce provin din cele trei foite embrionare. Apar unele dominante, privind consolidarea relativ dominata a unor astfel de produse biologice, fapt ce va determina caracteristici, nu numai biologice specifice, ci si psihofiziologice. Tipologia lui Sheldon, ca si aceea a lui Martiny, a atras atentia, in mod deosebit pe ofertele mediului, care creeaza stiluri de viata si orare existentiale, generand si reglementand activitati solicitate de societate si comportamente cu grad de admisibilitate in functie de nivelul cultural- social- judiciar si traditional al mediului existential.

In acest context, se organizeaza comportamente specifice fiecarui om. Acestea se grefeaza, pe genotipul modelat embriogenetic, in viata intrauterina.

Din dorinta de a efectua, o cat mai mare validitate cercetarilor sale, a inceput, prin a face 4000 de fotografii, in vederea stabilirii variabilelor morfologice, pe care, sa le foloseasca ulterior ca descriptori. A triat 17: inaltimea, greutatea (ca de baza), dezvoltarea toracelui, a capului, distanta de la marul lui Adam la ombilic si la sex, lungimea mainilor, a picioarelor, dezvoltarea muschilor si oaselor, finetea pielii, suprafata ei, etc.

Tipurile descrise de el au fost: endomorf (visceroton), mezomorf (somatoton) si ectomorf (cerebroton). Descrierea tipologica efectuata de psihologul american este foarte bogata, si are o latura descriptiva morfo-functionala, sub dominatia ideii de structura embriogenetica a acesteia, si apoi, o descriere de trasaturi psihice potentiale, mai ales, derivate din potentialul structurilor biogenetice. In stabilirea tipologiilor, Sheldon a insistat asupra ideii, ca dominatia unei structuri embriogenetice, este in permanenta insotita de dezvoltarea subdominante, a celorlalte, in anumite proportii, si cu anumite oferte adaptative specifice. Ca atare, intereseaza, si gradul de nedezvoltare a celorlalte caracteristici biotipologice, adica a celor ce provin, din celalalte foite embrionare. Conjugarea celor trei aspecte au ca atare o mare valoare. In acest context, Sheldon, cu colaboratorii sai, a dat cele 4000 de fotografii unor evaluatori competenti, intr-o a doua etapa, pentru cotatie. In urma rezultatelor primite, a elaborat, cu acestia, o scala de 7 note (in care nota 1 exprima dezvoltare minima, iar nota 7 dezvoltare maxima). De la notele 4 in sus, caracteristicile cotate sunt specifice tipului, iar de la 4 in jos, e vorba de caracteristicile celorlalte tipuri aflate intr-o grila cu cate 20 trasaturi specificate pentru fiecare tip (60 in final), spre a se putea, lucra mai usor determinarile tipologice dominante. Caracteristicile folosite pentru fiecare tip embriogenetic, le-a numit constelatii tipologice. In constelatiile, de acest fel, se pun in evidenta si aspecte ale dezvoltarii; tipul reprezentand oprire la anumite faze de dezvoltare biogenetice, aflate sub influentele mediului existential, cu foarte puternicile sale forte de implicatie caracterologica.

Cele 4000 de fotografii, cuprindeau trupuri vii de persoane fotografiate din fata, dintr-o parte si din spate.

Intregul sistem de abordare a diferentelor interumane, au fost incluse, de Sheldon prin cele de mai sus intr-o curba Gauss, intr-un sistem unimodal.

Descriem mai jos, pe scurt, tipurile fundamentale implicate in tipologia lui Sheldon.

Endomorful (viscerotonic) se caracterizeaza printr-o dezvoltare musculara si osoasa sub medie. Ca talie, aceste persoane sunt breviline si adeseori picnice. In schimb, au viscerele dezvoltate, (provenite din dominatia endemica). Se caracterizeaza, din punct de vedere psihic, printr-o tendinta spre relaxare, gust de comfort, placere de a se odihni, dar si tendinte accentuate de a ceda tentatiilor, mai ales celor alimenate. Au un somn bun si odihnitor, le place sa doarma. Sunt sociabili si buni familisti, tolerabili adeseori. Nu le place prea mult activitatea intelectuala. Sunt, in genere, persoane pragmatice. Sunt persoane amabile, prietenoase, fara a fi prea dependente de prieteni. Rareori sunt lipsite de control.

Mezomorful (somatotonicul) este un tip masiv, greu, consistent, atletic, privind constitutia. Are, in genere, un tonus ridicat, multa energie disponibila. Conformatia sa generala este, de corp puternic cu dezvoltare superioara a oaselor si musculaturii, cu rezistenta la rani, si cu evidente capacitati, de a face eforturi fizice remarcabile. Este, in genere, o persoana, ce are dezvoltata, cerinta de a actiona, tendinte de competitie si lupta, dorinte de a se impune. Are, o oarecare, extraversie, dar si, o oarecare instabilitate psihica. Este in genere energic, activ, dar uneori rezervat, jenat. Ii plac responsabilitatile. In munci, este sever, chiar dur. Are o inaltime peste medie, este puternic, are toracele dezvoltat, dar pantecele tras si plat. Se consuma, cu usurinta, uneori. Aparent, este calm, si, precum, a reiesit, de altfel, si din cele de mai sus, este uneori vulnerabil.

Ectomorful este longilin (leptosom), dominant cerebral (provenienta a dominatiei in dezvoltare a foitei embrionare ectodermice). Poseda, in genere, o bogata viata interioara. Este impresionabil pe linie sentimentala. Poseda, insa, o saraca viata exterioara. Are dificultati in a face deprimari si atasamente sociale, deoarece, este predispus la singuratate si independenta. Are fobie de zgomote si de aglomeratii. Fiind introvertit, oboseste si se consuma psihic, fapt ce-I creeaza adeseori insomnii. Este, in acelasi timp, o persoana contemplativa de fond. Este foarte rapid, intelege foarte repede si bine subtexte, sensuri, probleme invaluite, dar, in acelasi timp este sensibil, foarte vulnerabil si irascibil. Ii plac proiecte imaginare si disectii de scenarii interioare complexe. Dispune de foarte multa imaginatie, care-I face rapida implicatia, in sisteme complexe de cunostinte si probleme. Este insa timid si timorat.

Cazurile de endomorfi (cerebrotonici) sunt foarte rare. Sheldon a gasit ca 40 la 2000 de subiecti.

Am dori sa subliniem, in legatura cu metodologia de cercetare folosita de Sheldon, si, oarecum asemanatoare, cu aceea a lui Pende N. Faptul ca, pentru a masura principalele variabile, ambii au folosit dusuri cu revarsari de suvoaie de apa multiple, fapt ce a permis ca apa sa aiba diferite directii pe corp, si avand o viteza determinata, astefl, sa se poata inregistra rezultatele usor. Apoi, principalele variabile, astfel obtinute, se implicau in calculatii de medii si corelatii. Se folosesc calculatoarele electronice, fapt ce a facut, mai rapida, consumarea momentului masurarilor mai importante corporale.

La toti caracterologii embriogeneticisti, cele trei tipuri se exprima printr-o dominanta, din care decurg aspectele caracterologice.

La endomorf (viscerotonic) domina tubul digestiv si visceral, si complementar, foamea si apetiturile de toate felurile,  inclusiv cele sexuale, nu de putine ori, cu tendinte de perversiuni sexuale.

La mezomorful (somatotonic) domina forta musculara si activitatea dominata de apetituri posesive. Ca aspecte dereglabile, la acestia domina, mai mult, ca la celalalte tipuri, un fel de tendinte psihastenice, mai pronuntate.

In fine, ectomorful (cerebrotonic) are, intr-un procent mai crescut, tendinte nonconformiste, si ilegale, adesea, sadice.

Sheldon s-a referit si la un tip de sinteza cordoblastul (endomorf si mezomorf in acelasi timp). Acesta este tipul intermediar, cel mai armonios si placut la infatisare. Este, in acelasi timp, stapanit in toate, are masura in toate, stie sa gaseasca activitatile ce I se potrivesc cel mai mult, si preocuparile cele mai de reusita pentru viata si capacitatile lui.

Cum am mai spus, Sheldon a elaborat o metoda de evaluare pe o scala cu 1-7 criterii, fapt ce permite surprinderea variatiei si nuantarea profilului temperamental. Cu aceasta scala, a studiat 500 baieti delincventi. Majoritatea au fost mezomorfi (somatotonici).

Foarte atras de cercetarile concrete, Sheldon a cautat raporturi de proportii ale persoanelor cu tipuri determinate de el, in populatii.
Viscerotonic

Somatotonic

Cerebrotonic

Ectomorf
Mezomorf
Endomorf


Tipologia conturata de Sheldon, ca si a lui Martiny, pun un important accent pe mediu, care, prin ofertele sale creeaza stiluri de viata si orare existentiale, reglementand subiecte dominante si activitati, comportamente specifice fiecarui om. Acestea se grefeaza pe genotipul modelat embriogenetic.


Aspectele asemanatoare, din caracterologiile lui Martiny si Sheldon, cu diferentele tipologice, figureaza in tabelul de mai jos, comparativ.


M.Martiny

W.H.Sheldon

Kretschmer

Somatotipuri

Endoblastic

Endomorf

Picnic

Viscerotonic

Mezoblastic

Mezomorf

Atletic

Somatotonic

Ectoblastic

Ectomorf

Astenic

Cerebrotonic


Tipologiile embriogenetice, legate de dominatia de dezvoltare, a uneia din formatiunile foitelor embrionare (ectoderm, mezoderm, endoderm), au dus la constituirea de somatotipuri diferentiate, idee, ce a fost, in genere, larg acceptata si de alti psihologi, care au mai efectuat cercetari si interpretari.

In acest sens, Sigaud (1862-1921), a mers pe linia tipurilor: respirator, digestiv, muscular si cerebral, considerate ca provenind din procesele de dezvoltare embrionara, dar influentate permanent de mediul de provenienta si de viata cotidiana cu dimensiunile ei culturale si educative. Prin aceasta optica, s-a patruns mai profund in tipologia personalista.

Un pas si mai pronuntat inainte, in aceasta directie, se manifesta in caracterologia efectuata lui Ludwig Klages.

Tipologia Martiny- Sheldon are factori apropiati. Ambele au pus in evidenta tipurile: digestiv, muscular, respirator si cerebral, conturate sunt influentele complexe ale mediului. Totodata, ambii au sustinut ideea ca, aceste tipuri, in loc, sa se dezvolte total si complect au atins, doar un nivel anumit, in care domina o anumita structura a dezvoltarii, nu dezvoltarea complecta, si astfel, au atins, doar un anumit nivel dominant de dezvoltare, la care s-au oprit.

Sheldon a operat cu 60 trasaturi calitative psihologice la cele trei tipuri fundamentale. Diferentele gasite, au fost foarte numeroase. In genere, a retinut ca aspecte valide, functii de apoximativ 20 caracteristici din cele 60, pe care, a considerat ca, sunt importante, pentru o tipologie complexa si comprehensiva.

In acest sens, a gasit la fiecare categorie tipologica, aspecte relativ specifice, cele pe care, deja, le-a descris. Dar, cam in 14 cazuri din 200, I-au aparut acorduri de caracteristici relativ similare, ca structura generala, dar nu si ca forme de intensitati (si, deci ierarhii totale ale acestora). Ce a gasit Sheldon mai semnificativ, este faptul ca, in genere, toate tipurile dispun de trei directii, ca dimensiuni psihice mai pregnante. Acestea permit o oarecare predictie a conduitelor de ansamblu. De aceea, este necesar un examen, cat mai vast de trasaturi psihice, la subiectii testati. Ca atare, nu tipul schemelor intereseaza prea mult, ci mai ales profilul caracterial. Acesta ar putea mari gradul de predictie utila.

Sheldon a implicat, pentru fiecare din cele trei compozante caracteriale: endomorf (sistem visceral de provenienta endodermica, deci cauzala), mezomorf (de structura osteomusculara, de origine mezodermica embriogenetica), si ectomorf (tegumente, creier, de origine ectodermica embriogenetica). Sheldon a facut 76 de combinatii, ce au fost gasite din 343 posibile. Valoarea medie este , cu dominatie de patru la ambele sexe, in lucrarile lui Sheldon, pentru ectomorfism, 3 la barbati, pentru endomorfism si la femei pentru mezomorfism. Somatotipurile, gasite de Sheldon, sunt cele mai numeroase. Oricum, fenomenul, de mare dominatie al mediei, este evident, in toate tipologiile, si, in genere, se stie ca, este tipic pentru speciile stabile si bine definite.

Sheldon a cautat sa gaseasca 2-3 tipuri distincte diferite pentru cele doua sexe sau pentru un amestec de 2-3 rase sau 2-3 structuri morfologice (precum Kretschmer), dar nu a reusit.

Am vrea sa ne oprim, si la Atlasul efectuat de Sheldon impreuna cu colaboratorii sai. Atlasul cuprinde 46000 de cazuri. Tabelele, cu imaginile sale, surprind subiectii testati intre 18-25 ani, cu interventii din 5 in 5 ani, pentru a se evalua si evolutia conformatiilor si caracteristicilor semnificative (constelatiile), in decursul varstelor. Ca structuri de evaluare, de prim plan, s-au folosit greutatea, inaltimea si varsta. Atlasul cuprinde valori medii, pe aceste coordonate, privind dezvoltarea pe endomorfi, mezomorfi si ectomorfi. S-a efectuat o grila de lucru, care poate fi gasita, in lucrarea lui N.Margineanu ("Conditia umana"). In genere, exista unele modificari tipologice, datorita nutritiei, bolilor si solicitarilor profesionale. Totusi, calculele facute, pe perioade de 15-20 ani, arata ca biotipul este dominant.

In urma foarte numeroaselor studii si analize, efectuate de Sheldon, in privinta tipologiei, el a pledat pentru dezvoltarea dominant unimodala (curba lui Gaauss). Totusi, expectiile prezentate de Kretschmer, I-au atras atentia. Dupa foarte numeroase meditatii, aflate sub presiunea cautarii de abateri, a gasit, si el, tipul isplastic, ce duce spre morfogenotip, dar, l-a identificat, ca incarcat de complexe de inferioritate, deci cu psihotipul mai afectat. O alta forma de "abatere", poate fi considerata aceea legata de feminitate-masculinitate, in care excesele de dominatie, duc la homosexualism, si alte abateri sexule. Mai ales, barbatii mezomorfi si ectomorfi, si femeile ectomorfe, au oferit caracteristici de acest fel. In fine, categoria infantiloizilor a satisfacut ideea de abateri, studiata de Sheldon.

Mai semnalam, dintre lucrarile lui Sheldon "Psychology and the promethean will", 1936, lucrare, in care, se ocupa de problemele structurilor energetiste psihice umane, in tipologii.

Opera lui Sheldon, alaturi de a lui Martiny, a avut o larga raspandire, chiar daca, ca si alti specialisti psihologi, diferential, a difuzat, o foarte larga terminologie, ce trebuie, in permanenta, asociata cu variante conceptuale, cuprinse in alte tipologii, pentru a se ajunge la unele consonante denominative. Prin Sheldon, a avut loc constituirea Scolii Diferentiale Americane, foarte legate, de aceea a Scolii de la Padova, care a fost difuzata, ca scoala contribuanta, si prin Sheldon.

Multe centre Universitare si laboratoare au preluat experimentele prezentate de Sheldon, fapt ce a largit interesul pentru psihologia diferentiala. Printre altii, Lueck G. a analizat rezultatele obtinute in privinta delincventei minore, mai frecventa la mezomorfi.

Am mai semnalat o contributie importanta, facuta prin cercetarile sale, de catre Sheldon si colaboratorii sai. E vorba de, implicatia in problemele tipologiilor, a ideii de dezvoltare, in cursul vietii, cu implicatii de modificari specifice, fapt ce, a oferit psihologiei varstelor, un suport interesant de idei, si oferte de materiale, si cercetari.

Reprezentanti mai cunoscuti ai tipologiilor embriogenetice, afara de Martiny si Sheldon au fost: Hooton, Hunter, Pierre Naville.