Determinarea nivelului de dezvoltare a capacitatilor creative etapa finala referat

Determinarea nivelului de dezvoltare a capacitatilor creative la etapa finala

Experimentul de control.

A treia etapa a experimentului o constituie experimentul de control, care este in realitate o etapa de evaluare a priceperilor si deprinderilor creative la arta plastica.Etapa finala a experimentului a avut drept scop controlul calitatii formarii priceperilor si deprinderilor creative la arta plastica. Pentru realizarea acestui scop s-au utilizat aceleasi probe ca si in experimentul de constatare, cu scopul determinarii unor procedee de reflectare artistico-plastica a obiectelor apeland la diferite mijloace: culoare, forma, compozitie.

Desfasurarea activitatilor (vezi anexa).

Rezultatele sunt repartizate dupa criteriile:

nivelul inalt - copiii au inteles corect regulile, redand corect forma si culoarea obiectului. Au indeplinit lucrarea foarte bine, cu acuratete, este deosebita de celelalte lucrari, au folosit diferite elemente de ornamentare.

nivelul mediu - copiii au inteles regulile, au redat bine forma obiectului, dar nu atat de reusit. Lucrarile sunt indeplinite bine, dar nu au nimic specific ca sa le deosebeasca de celelalte, au folosit diferite elemente de ornamentare.

nivelul scazut - au comis unele greseli redand forma, culoare obiectului. Lucrarile sunt slab indeplinite, au folosit foarte putine elemente de ornamentare.

Respectiv criteriilor pe care le-am inaintat putem observa nivelul reprezentarilor.
Rezultatele probelor in procente sunt date in tabelul nr. 2.

Tabelul nr.

Grupa

Nivelul inalt

Nivelul mediu

Nivelul scazut

Experimentala
ControlAnaliza comparativa a rezultatelor obtinute in urma cercetarii nivelului de dezvoltare a creativitatii la arta plastica in grupa experimentala.

Rezultatul probelor numarului de copii sunt date in tabelul nr. 3.

Tabelul nr. 3

Grupa

Nivelul inalt

Nivelul mediu

Nivelul scazut

Experimentala
Control

Modificari esentiale fata de prima etapa a experimentului s-au observat in etapa de control, in ceea ce priveste stadiul de formare a deprinderilor si priceperilor la arta plastica in grupa experimentala.  S-a marit numarul de copii ce poseda deprinderi de baza in grupa experimentala cu 2 copii, iar in grupa de control numarul de copii ce poseda deprinderi de baza a ramas acelasi. S-a marit si numarul de copii ce dispun de reprezentari stabile (in grupa experimentala cu 5 copii), iar in grupa de control au ramas tot acelasi numar, la nivelul scazut s-a redus cu 7 copii.

De asemenea am incercat sa demonstrez veridicitatea ipotezei inaintate si a metodelor folosite.


Copyright © Contact | Trimite referat