Este abuzul sexual al copilului un lucru obisnuit in Israel referatEste abuzul sexual al copilului un lucru obisnuit in Israel ?


Obiectivul: Determinarea predominantei abuzului sexual in copilarie (CSA) intr-un exemplu intamplator de adulti, pacienti (prezentandu-se pentru un control de rutina al sanatatii) ai clinicilor familiale din Israel.

Metoda:      1005 pacienti alesi la intamplare din 45 de clinici 18 --> 55 ani, au participat la acest chestionar.

Rezultatul:  25% au indicat ca fusesera abuzati sexual in copilarie. Mai multe femei decat barbati au raportat CSA, in aceeasi situatie au fost si femeile originare din tari occidentale cat si cele cu mai mult de 12 ani de educatie. Nu era nici o legatura intre CSA si celelalte variabile socio.demografice examinate. Pipaitul era activitatea cea mai obisnuita, iar preludiul activitatea cel mai putin experimentata. 45% din autorii abuzului erau din-nainte stiuti. Principala varsta la care erau abuzati copiii varia intre 10 si 14 ani. Numai 45% din subiecti spusesera cuiva despre abuz.


Concluzia:  Din moment ce nici un alt studiu de acest tip, nu a fost realizat in Israel, aceste rezultate sugereaza ca si aici ca in tarile occidentale CSA este o problema relativ comuna. Familiile de doctori si alti profesionisti in domeniul sanatatii ar trebui sa fie constienti cu aceasta realitate si binecunoscutul sau potential.