fINCONSTIENTA TOPICA SI DINAMICA REFULARII referat
INCONSTIENTA TOPICA SI DINAMICA REFULARII referat


TOPICA SI DINAMICA REFULARII


Refularea este, in esenta, un proces ce implica reprezentarile aflate la granita dintre sistemele ICS si PCS ( CS ). E vorba aici de o retragere a investitiei, insa se pune intrebarea in care sistem are loc retragerea si de care sistem apartine investitia retrasa.

Reprezentarea refulata ramine capabila de actiune in ICS; ea trebuie prin urmare sa-si fi mentinut investitia. Altceva trebuie sa fi fost retras. Daca luam in considerare cazul refularii propriu- zise ( al refularii secundare ) , care afecteaza reprezentarea preconstienta sau pe cea deja constienta, atunci refularea nu poate consta decit in ceea ca reprezentarii ii va fi retrasa investitia (pre) constienta, care apartine sistemului PCS. Reprezentarea ramine atunci ori neinvestita. ori primeste investitie pornind de la ICS, ori pastreaza investitia ICS pe care a avut-o deja mai devreme. Asadar retragerea investitiilor preconstiente, pastrarea investitiei inconstiente sau sustituirea investitiei preconstiente prin una inconstienta. Aici se descopera ca supozitia functionala a inlaturat-o fara mari probleme pe cea topica.Acest proces de retragere a libidoului nu ajunge pentru a face inteligibila o alta caracteristica a refularii. Nu este deloc clar de ce reprezentarea ramasa investita sau prevazuta cu investitie de la ICS, nu ar trebui sa-si reinoiasca incercarea de a patrunde, in virtutea investitiei ei, in sistemul PCS. Atunci ar trebui ca retragerea de libidou sa se repete si cu ea, iar acelasi joc ar continua neintrerupt, rezultatul nefiind insa rezultatul refularii. La fel, asa numitul mecanism al retragerii investitiei nu ar functiona, atunci cind e vorba de descrierea refularii originare; in acest caz, este vorba despre o reprezentare inconstienta ce n-a primit inca nici o investitie de la PCS, care deci nu poate sa retraga astfel o investitie .

Prin urmare avem nevoie aici de un alt proces, care, in primul caz, sa intretina refularea, in doilea caz sa se asigure de producerea si mentinerea ei, iar pe acesta il putem gasi doar admitind o contrainvestitie prin care sistemul PCS se protejeaza de asaltul reprezentarii inconstiente. Aceasta contrainvestitie reprezinta cheltuiala continua de energie a refularii originare, tot ea garantind si durabiliatea ei. Containvestitia este singurul mecanism al refularii originare.

Observam acum, felul in care am ajuns, in mod progresiv, sa punem in valoare, in prezentarea fenomenelor psihice, cu un al treilea punct de vedere, pe linga cel dinamic si cel topic, pe acela economic, care urmareste destinul dimensiunilor excitatiei si cauta sa obtina o evaluare, cel putin relativa, a acestora.

Propun ca, atunci cind reusim sa descriem un proces psihic dupa relatiile lui dinamice, topice si economice, prezentarea sa fie numita metapsihologica.

In cazul isteriei de angoasa, o prima faza a procesului este in mod frecvent trecuta cu vederea, probabil chiar ignorata, insa ea este vizibila la observatie atenta. Ea consta in faptul ca angoasa apare fara ca subiectul sa stie de unde.

Reprezentarea substitutiva joaca rolul unei contrainvestitii caci il asigura pe acesta impotriva aparitiei in CS. Reprezentarea substitutiva ( joaca ) se comporta, intr-un caz, asemeni locului unei tranzitii de la sistemul ICS in sistemul CS, in celalalt caz, asemeni unei surse autonome de descatusare a angoasei. Daca angoasa in fata animalului, hranita din surse pulsionale inconstiente, se dovedeste a fi enorma si extrem de recalcitranta fata de toate influentele ce provin de la sistemul CS, tradindu-si prin asta provenienta ei din sistemul ICS.

In cea de a doua faza a isteriei de angoasa contrainvestirea din sistemul CS dus la formatiunea substitutiva procesul de refulare nu este inca finalizat sau inhiba dezvoltarea de angoasa ce provine din substituit. Aceasta se produce astfel: tot mediul asociat al reprezentarii substitutive este investit cu o intensitate anume, in asa fel incit el poate dovedi o mare sensibilitate fata de excitatie. O excitatie a unui punct oarecare ce apartine acestei constructii preliminare, trebuie sa provoace, ca urmare a legaturii cu reprezentarea substitutiva o neinsemnata dezvoltare de angoasa care se utilizeaza acum ca semnal pentru a inhiba, prin intermediul unei noi evadari a investitiei, progresul pe mai departe al dezvoltarii de angoasa..loading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani