fINTERPRETAREA SEMNELOR referat
INTERPRETAREA SEMNELOR referat


INTERPRETAREA SEMNELOR


Primul aspect ce are importanta si relevanta in expertiza grafologica este procesul cautarii semnificatiei scriiturii ca miscare fiziologica, fapt ce include calitatea, energia, intinderea si constanta, unui fel de a scrie. Semnificatia este relativa (cauzele sunt diverse). Oricum semnificatia implica atentie privind relatia complexa gest- cauza. Ca atare, este necesara stabilirea de mare finete, aceasta caracteristica. Ea are in atentie: mediul de provenienta a persoanei ce a efectuat scriitura si aspecte ce tin de persoana respectiva ca statut si rol special a acesteia (cu toate dimensiunile de integrare in acestea, in mod normal sau neadecvat).

Nu trebuie ignorat faptul ca aceasta dimensiune a scriiturii este valabila mai ales la persoanele tinere mature si la cele adulte. La copii si la oamenii varstnici, scriitura oamenilor‚ in varsta gradul aproximativ  de regresie (mai ales prin comparatii cu scriituri ale acestora din perioade anterioare). Viteza scrierii este, de asemenea, importanta, aditional pentru semnificatie.

Intereseaza apoi, organizarea miscarilor, exprimabila prin combinarea literelor, armonia sau dezarmonia pe acest plan, marimea, distinctia, ordinea, cursivitatea evident contrariile acestora (dezarmonia, combinarea bizara a literelor, lipsa de fluiditate a scriiturii, scrisul marunt, etc.).

Intereseaza, de asemenea, claritatea sau confuzia, simplicitatea sau complicatia, moliciunea sau fermitatea scrierii (tremurul literelor). Viteza de scriere pe care am mai semnalat-o si lentoarea se refera tot la aspecte temperamentale. Pe acest plan intereseaza, insa, si faptul daca scriitura incepe lent si capata vigoare sau daca procesul este invers. La acestea se adauga prezenta sau absenta continuitatii sau a discontinuitatii, omisiuni, repetari, greseli de punctuatie, sens, etc.
loading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani