fEXPERIENTA ENDO UTERINA referat
EXPERIENTA ENDO UTERINA referat


EXPERIENTA ENDO-UTERINA

Dezvoltarea copilului este rezultanta predispozitiilor genetice, maturizarii fiziologice si contextului familial, cultural, social si economic. Psihologic, de la nastere copilul nu e o suma de reflexe si cu atat mai putin o Tabula Rasa deoarece fundamentele psihismului sau se edifica intra-uterin. Intervale de maxima vulnerabilitate post-fecundatie :

- pentru creier intre 15 si 25 de zile- pentru inima intre 20 si 40 de zile

- pentru ochi intre 24 si 40 de zile

- pentru picioare intre 24 si 36 de zile

Circuitul sanguin al mamei si al viitorului copil nu comunica direct ci mediat. Cordonul ombilical e format din vase care conduc sangele de la embrion la placenta si invers. La capatul sau pe liziera vietii intra-uterine organismul copilului convoaca 26 miliarde de celule.

Comisia Warnock a stabilit ca momentul responsabil de inceperea vietii din perspectiva juridica il reprezinta a 14-a zi de la fecundare sau din clipa in care se poate repera prezenta unui sistem nervos paleogen ori altfel spus cand se permite o detenta pentru activitatea cerebrala.

Uterul este unul dintre cele mai timpurii centre ale invatarii - Goldwyn. Primele achizitii sunt de natura reflexa - 5 saptamani. Sub raport motric cele dintai miscari vizibile se pot detecta la 7 saptamani. Respiratia e printata sporadic la 10 saptamani. Grimasele apar la 17 saptamani. Dupa 25 de saptamani copilul e activ 14 % din timpul aferent sau arondat celor 24 de ore. Haptonomia - dialogul tactil cu rol debordant in stabilirea atasamentului prenatal.

Fetusul reactioneaza prin tahicardie si repliere daca pe abdomenul mamei se catapulteaza un jet fotonic. Copilul vede din luna a 7-a. Pruncul reactioneaza odorific pe la 20 de saptamani. Dupa 5 luni poate deja auzi si bataile inimii materne pe langa sunetele tertiare filtrate de oceanul amniotic. Anatomic aparatul auditiv e relativ functional din luna a 4-a dar se maturizeaza abia in a 7-a luna de la fecundatie. Un rol crucial in propagarea glasului matern de la sursa - laringe - catre uterul amfitrion il joaca propria coloana vertebrala ce se comporta ca un autentic stetoscop. Universul sonor intrauterin e dominat de vocea inimii materne.

Vagitus Uterinus - Strigatul Uteral apare ca fenomen spontan la nevoia stringenta de protest vehement fata de o situatie traumatizanta. Injectand aer in Waters-Bag episodul de retorsiune e provocat experimental. Memoria debuteaza din luna a 6-a. Ocitocina este un hormon avan-partum cu rol proto-hedonic ce determina si explica bascularea achizitiilor mnezice ale pruncului in inconstient. Cazul Odile - fetita acuzata de autism s-a dovedit receptiva nu-n limba materna ci la cuvinte pronuntate in engleza. Mama a recunoscut ulterior ca pe timpul sarcinii a conversat uzual in engleza. Terapia ecofona se cere inserata in experientele mamei pe tot parcursul sarcinii. Din luna a 6-a fetusul e capabil de emotii.

Exista 3 canale de comunicare intre mama si fat :

- fiziologic (Malnutritia mamei gravide sau carenta de proteine reduce cu 20 % numarul neuronilor la copil) (cand mama are RH-ul pozitiv iar tatal unul negativ atunci totul e OK pentru ca RH-ul pozitiv e regent si ca atare copilul va avea RH identic cu cel al mamei. Pentru RH-ul negativ matern si RH pozitiv patern copilul cu RH-ul pozitiv este asediat de anticorpii proveniti de la mama. Acest fenomen intra-belic se numeste eritoblastoza. Decesul tatalui inainte de nasterea fatului cu varsta intrauterina sub 6 luni amorseaza consecinte psihotice mai frecvente decat pentru un eveniment similar post-natal)

- comportamental (Masajul Plezent)

- empatic (ecto-senzorial) (cazul Kristina atesta cum un prunc poate refuza sanul matern ca dovada a faptului ca mama in perioada prenatala nu si-a dorit respectivul copil. Dupa a 7-a luna copilul realizeaza daca e sau nu iubit / dorit de catre mama)

Se constata aparitia somnului paradoxal - REM ceea ce indica potenta nictimerala a pruncului - faptul ca el deja viseaza. Matilda a fost primul copil nascut dupa un tratament de cancer al mamei si prin urmare cu embrion fecundat in vitro prezervat cronodistal.
Rapid Eye Movement


loading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani