Obiectivele sanatatii trebuintele si dorintele, Definirea obiectivelor personale referatObiectivele sanatatii

Pentru a fi eficiente, obiectivele, in ceea ce priveste sanatatea proprie trebuie sa fie fundamentate pe intelegerea clara a informatiilor si obiectivelor referitoare la sanatate. Din aceasta perspectiva, ne-am propus oferirea unor astfel de informatii. Care sunt efectele diferitelor tipuri de comportamente? Ce tehnici am putea folosi pentru a modela in mod eficient aceste efecte?

Se intelege ca obiectivele desemnate pentru sanatate nu se pot baza doar pe informatii legate de sanatate. Ele trebuie de asemenea sa fie compatibile cu obiectivele extinse pe care, de altfel oricine le are. O persoana doreste sa mai slabeasca ori sa se mai ingrase, cu scopul de a fi mai atractiv. Un altul vrea sa slabeasca pentru a-si echilibra presiunea sanguina sau zaharul din sange.Observam ca, informatiile obiective in legatura cu sanatatea prezinta o pondere in desemnarea obiectivelor de sanatate dar oamenii mai trebuie sa-si evalueze obiectivele in contextul complexului personal de trebuinte si dorinte.


Trebuintele si dorintele

Desi majoritatea persoanelor prezinta aceleasi trebuinte fundamentale, de alimentatie, de adapost, de securizare, contact cu alti semeni (de apartenenta la acelasi grup), sentimentul satisfactiei efortului personal si a altor activitati, totusi, in cadrul acestor categorii exista o plaja larga de posibilitati ce se constituie in dorintele indivizilor. Neglijarea trebuintelor universale ale omului, este un fapt ce pune individul in dificultate de a se bucura de o buna sanatate si de o viata cu satisfactii. In acelasi timp, neglijarea dorintelor specifice pot genera de asemenea consecinte serioase.


Definirea obiectivelor personale

Definirea obiectivelor personale reprezinta un pas important in dobandirea satisfactiei si implinirii, asa cum au fost descrise de Maslow. Daca trebuintele si expectatiile nu sunt traduse in obiective specifice, ele pot ramane doar la stadiul de idei, trezind sentimente de frustare in loc de planuri concrete pentru schimbare.

Fara obiective, nu se pot evalua progresul sau sa fie masurat succesul in ceea ce priveste rezolvarea trebuintelor sau satisfacerea dorintelor. De asemenea, putem afirma ca, obiectivele sunt importante pentru ca individul poate trai satisfactia si sentimentul  de realizare ce apare odata cu realizarea lor.

Nu trebuie sa ignoram ca, obiectivele eficiente trebuie sa fie realiste. Definirea unor obiective realiste, adecvate necesitatilor, dorintelor si dipsonibilitatii asigura oportunitatile pentru dobandirea succesului si satisfactiei, fapt care conlucreaza la structurarea respectului de sine.

Desemnarea unor obiective in mod nerealist, genereaza disonanta afectiva pe fondul disonantei cognitive, ceea ce conduce la esecuri care submineaza imaginea, respectul de sine si poate pune in pericol chiar sanatatea fizica.


Obiectivele pe termen lung si pe termen scurt

Oamenii isi structureaza obiective atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

Obiectivele pe termen lung, cum ar fi obtinerea licentei dupa studiile universitare aferente, necesita ani indelungati de studiu pentru realizare si, adesea, aceste obiective sunt foarte apropiate cu cele mai profunde trebuinte si dorinte ale persoanei.

Obiectivele pe termen scurt, cum a r fi obtinerea unui scor bun la un test pot fi realizate foarte repede. Totusi, obiectivele pe termen scurt sunt adesea bazele structurarii obiectivelor pe termen lung.

Atunci cand obiectivele pe termen lung par sa depaseasca capacitatea persoanei, chiar si atunci cand sunt realiste, aceasta poate deveni usor pesimista fata de ideea realizarii lor.

Din contra, obiectivele pe termen scurt par sa fie mult mai lejer de prelucrat de catre majoritatea indivizilor. Abordarea obiectivelor pe termen lung ca suita de obiective pe termen scurt asigura o modalitate de a obtine imediat, un sentiment de realizare si ajuta la realizarea mult mai lejera a obiectivelor pe termen lung.

Prioritati, compensatii si nivele de confort

Atunci cand ne analizam obiectivele, observam ca lista nu se mai termina. Pe masura ce obiectivele sunt definite, oamenii trebuie sa-si stabileasca si prioritatile, trebuind sa decida care necesitati, dorinte si obiective sunt mai importante. Majoritatea indivizilor incearca sa realizeze mai mult decat se pot astepta sa realizeze intr-un anumit timp si cu anumite resurse disponibile. Unii nu isi gasesc timp pentru a-si exercita o rutina zilnica iar la altii, viata sociala sufera deoarece au programul incarcat.

Stabilirea prioritatilor pot ajuta persoana sa solutioneze astfel de dificultati astfel incat cele mai importante trebuinte si obiective trebuie abordate cu atentie.

In situatia in care persoana se confrunta cu multe necesitati si obiective, apar compensatiile, compromisurile, decizii in urma carora anumite trebuinte si dorinte sunt sacrificate sau sunt realizate in alte moduri.

Unele compromisuri sunt evidente. De exemplu, consumul de alcool este o componenta importanta a stilului de obtinere a placerii. Consumul de alcool este insotit chiar de riscuri majore de sanatate fizica, emotionala si sociala. Intelegerea acestor riscuri poate incuraja oamenii sa renunte sau sa-si limiteze consumul in sensul protejarii sanatatii pe ansamblu.

Recurgerea la compromisuri implica determinarea unor anumite nivele de confort, in ideea maximizarii beneficiilor. Uneori oamenii e ingrijoreaza ca sunt prea lenti, prea mecanicisti sau cu activitate sexuala redusa, inhibata. Diferentele radicale pot semnaliza problemele reale dar exista o plaja larga de comportamente si conditionari normale. Daca oamenii pot obtine un confort si mai mare si sa-si accepte nivelele actuale de comportament, ar putea descoperi ca exista putine situatii pentru care sa se ingrijoreze. Astfel, oamenii ar putea sa-si dedice si mai mult timp si energie pentru realizarea obiectivelor care prezinta o si mai mare importanta pentru ei. Stabilirea unor nivele veritabile de confort reprezinta un aspect semnificativ pentru toate deciziile.