Psiholog german Sigmund Freud (din Germania) referatSigmund Freud s-a nascut in Imperiul Austro-Ungar in 1856. Familia sa s-a mutat la Viena cand el avea patru ani, unde si-a petrecut cea mai mare parte din viata. Desi facea parte dintr-o familie de evrei, Freud s-a considerat ateu. Se spune ca dinte cei sapte copii ai familiei Freud, Sigmund a fost favoritul mamei sale. Doar lui i s-a permis sa aiba o veioza la care sa poate citi noaptea, si este singurul care a avut propria camera in copilarie.

Freud a fost un elev de exceptie. Ca adult vorbea 8 limbi si a terminat scoala de medicina inainte de 30 de ani. Dupa absolvire a decis sa practice neurologia. Desi era interesat in primul rand de cercetare, situatia financiara nu i-a permis sa-si atinga scopurile. S-a casatorit si avut sase copii.In 1900 a publicat cartea care a curentului psihanalitic. “Interpretarea viselor” a semnalat inceputul teoriei complexe a gandirii psihanalitice. Un an mai tarziu a publicat “Psihopatologia vietii cotidiene”, in care afirma ca nu exista accidente. Termenul de “somn Freudian”, referitor la blocarea inconstienta a limbajului a fost discutat in aceasta carte. In 1902 a fost numit profesor la Universitatea din Viena, numele sau incepand sa fie cunoscut pe plan mondial.

A continuat sa-si dezvolte ipotezele si in 1905 a socat lumea cu teoria dezvoltarii psihosexuale, afirmand ca sexualitatea este cel mai puternic dintre impulsuri, chiar si copiii experimentand atractie si dorinta sexuala. Printre cele mai cunoscute concepte se numara complexul lui Oedip (atractia baietilor fata de mama, competitia cu tatal); conceptele de id, ego si superego ca structuri ale personalitatii; mecanismele de aparare, ca negarea, sublimarea, formarea reactiei, proiectia, deplasarea.

In 1906 s-a format Societatea de Psihanaliza, din care au facut parte si alti mari psihologi, ca Alfred Adler si Carl Jung. In 1909, Freud era cunoscut in toata lumea. 39742nvm63gux5q

Diagnosticat cu cancer in 1923, datorita consumului de tutun, Freud a suferit peste 30 de interventii chirurgicale in urmatorii 16 ani. Ca revolta fata de teoria sa, partidul nazist din
Germania i-a ars cartile in 1933, iar cand au invadat Austria in 1938 pasaportul sau a fost anulat, fiind nevoit sa fuga in Anglia impreuna cu famlia sa. Stressul emotional, fizic, financiar, datorat cancerului si amenintarii naziste i-a cauzat moartea un an mai tarziu.

Teoriile sale sunt considerate valabile si astazi, fiind studiate in cursurile de psihologie sau filosofie. Unii considera ca aceste teorii sunt inca acceptate pentru ca nu s-a putut demonstra contrariul, in timp ce altii il considera un geniu. Indifferent de opinie, numele si teoria lui Freud nu vor disparea inca mult timp din cartile de specialitate.