Sanatatea si echilibrul si stilul de viata referatSanatatea si echilibrul.

Echilibrul este necesar deoarece acesta afecteaza insasi homeostazia, starea de normalitate a organismului chiar la baza nivelului fiziologic. Corpul uman este un organism remarcabil de mobil. Pe parcursul vietii, o persoana trebuie sa faca fata, sa raspunda unei suite de amenintari, printre care boli, vatamari fizice, stres. Organismul este capabil sa se lupte si sa se adapteze la multe dintre aceste amenintari indreptate asupra propriei identitati si astfel sa revina la starea de normalitate.Pentru a dobandi aceasta capacitate, organismul cauta in continuu sa mentina echilibrul intre factori constanti, precum temperatura, puls accelerat, TA, continutul de apa si nivelul de zahar in sange. Acest echilibru natural, sau homeostazie, este realizat prin activitatea unor mecanisme automate, din organism. De exemplu, fiintele umane incearca sa-si mentina o temperatura normala la nivelul a 370C. In apa calda, organismul transpira pentru a se racori si astfel incearca sa impiedice deteriorarea din supraincalzire. In apa rece, corpul tremura pentru a accentua activitatea musculara si astfel arde substantele nutritive si produce caldura.

Revenind la starea de echilibru normal, aceasta este de asemenea un factor cheie in vindecarea sau combaterea bolii. Organismul uman se poate regenera in mod automat sau, sa inlocuiasca majoritatea celulelor pe baza unor procese normale. Cand pielea este taiata, noi celule se construiesc in locul celor deteriorate si noile celule sanguine le inlocuiesc pe cele pierdute prin sangerare. Vindecand ranile si inlocuind materialele "uzate" in procesul vindecarii, corpul reuseste astfel sa revina la starea de homeostazie.

In mod similar se lucreaza si in apararea in fata bolii, pentru a-l readuce la starea de echilibru. Totusi, o astfel de aparare nu este doar o functie a organismului. Dupa cum am aratat deja, starile emotionale pot genera efecte fiziologice (somatizari) si astfel pot juca un rol important atat in distrugerea cat si in refacerea echilibrului nostru fiziologic. Din punctul de vedere al emotiilor, creierul produce diferite substante chimice care se varsa in fluxul sanguin si afecteaza procesele de homeostazie a organismului. Deoarece emotiile apar ca raspuns la toate aspectele vietii, se impune cu necesitate mentinerea unui echilibru pe toate dimensiunile sanatatii, fapt important pentru functionarea normala a organismului.

Emotiile accentuate sau pe termen lung si incapacitatea solutionarii adecvate, afecteaza sistemul endocrin, in special glanda tiroida. Pe de alta parte, lipsa alimentelor esentiale in alimentatie, in special iod, conduce de asemenea la tulburarea tiroidiana. Astazi, in Romania, 20% din populatie sufera de tulburare tiroidiana1).


Sanatatea si stilul de viata.

Dimensiunile sanatatii pot fi influentate de cativa factori. Un factor evident il constituie accesul la un sistem competent de ingrijire medicala si de educatie sanitara, de care o persoana poate beneficia nu doar din perspectiva fizica cat si mentala si sociala, in aceeasi masura.

Un altul, factorii de mediu, include siguranta caminului si a vecinatatii, serviciile publice adiacente, iar factorii negativi, de genul volumul de substante toxice in sol, aer si apa. Cativa dintre acesti factori pot fi controlati intr-o oarecare masura

Un altul, factorii de mediu, include siguranta caminului si a vecinatatii, serviciile publice adiacente iar factorii negativi, de genul volumul de substante toxice in sol, aer si apa. Cativa dintre acesti factori pot fi controlati intr-o oarecare masura prin insasi capacitatea persoanei de a alege unde sa traiasca, iar alti factori pot fi influentati prin vointa politica. Totusi, pentru majoritatea persoanelor, acestia se constituie in caracteristici ale vietii care pot fi influentate si modificate cu mare dificultate.

Si mai greu de controlat sunt factorii ereditari, aspecte ale vetii care sunt "manipulate" prin gene. Genele sunt "codurile" innascute si incastrate in fiecare celula a organismului uman. Ele controleaza multe aspecte ale dezvoltarii si functionaarii indivizilor, de la desemnarea sexului si pana la tendintele catre anumite boli. Ele pot afecta sanatatea fizica, emotiile, intelectul si chiar viata sociala. Acestea sunt aspectele fundamentale ale vietii si sanatatii individului. Factorii genetici nu pot fi controlati de catre individ, desi adesea ei pot fi compensati.

In timp ce toti acesti factori sunt importanti pentru sanatate, cea mai importanta influenta in aceasta lume dezvoltata este stilul de viata2)), acesta fiind un factor ce poate fi controlat. Ideea acestei sectiuni este ca ne putem controla sanatatea. In timp ce ereditatea si mediul joaca un rol deosebit in statutul sanatatii noastre, alegerile pe care le facem in ceea ce priveste stilul de viata ne afecteaza si ne determina starea de sanatate intr-o si mai mare masura.

Stilul de viata se refera la modul de ansamblu in care traim - atitudini, obiceiuri si comportamentele persoanei in viata cotidiana. Din perspectiva specialistilor americani, in SUA, stilul de cviata contribuie in mare masura la 7-10 din cauzele ce conduc la deces.

Desi nu toate componentele stilului de viata se situeaza sub controlul individului, toti oamenii abordeaza tipuri de stiluri de viata care le afecetaza in mod direct sanatatea si bunastarea. Prin cele exprimate dorim sa ajutam la identificarea alternativelor in momentul luarii deciziilor sau in desemnarea obiectivelor care pot avea un impact pe termen scurt si lung asupra sanatatii.
Tulburarea tiroidiana poate fi si cauza zonelor endemice.

Stilul de viata, se refera la totalitatea activitatilor care compun viata unei persoane, grup, colectivitate dar dintr-o perspectiva intern-structurala si normativa. Prin analiza stilului de viata, psihologia sociala cauta sa identifice un principiu generator de unitate in pluralitatea manifestarilor concrete ale vietii individuale. S.v. consta in trasaturile particulare ale psihologiei, comportamentului si habitudinilor acestora, care definesc un mod specific de raportare fata de lume, reliefand, in fiecare caz in parte, alte invariante, accentuate in structurile vietii cotidiene. (Sursa: Ctin Gorgos, Dictionar de psihiatrie.)