Caracterizarea personajelor din Ciresarii - Laura, Victor referatCIRESARII


Constantin Chirita
Caracterizarea personajelor


Volumul al doilea al romanului "Ciresarii", intitulat "Castelul fetei in alb", contine un numar impresionant de personaje, fapt explicabil si prin prezenta celor trei planuri narative. La actiunea lor completa participa o multime de personaje unele apartinand unui singur plan narativ, iar altele fiind prezente in doua sau in toate planurile narative ale romanului , in diferite momente .

LAURA


Laura sau "fata in alb", devenita in final "castelana" ,este "o fata bruneta ,cu parul scurt, ondulat, imbracata intr-o rochie foarte alba", insusiri fizice si elemente de vestimentatie prezentate direct prin descriere. Gesturile ei releva o fire sensibila si visatoare , ceea ce-l face pe Tic s-o compare cu soara sa, Maria.

Aceeasi fire visatoare si sensibila o releva si scrisoarea lasata bunicii, dar si cea trimisa Ciresarilor, care pune in lumina si dorinta ei de apropiere sufleteasca fata de acestia.E stapanita si de acea curiozitate specifica varstei, de dorinta de a cunoaste cat mai mult, ceea ce va duce la descoperirea documentului pe care-l descifreaza cu usurinta datorita inteligentei si intuitiei cu care este inzestrata.

Ea este insa si orgolioasa, afisand initial fata de Ciresari , fata de Tic si Dan , o atitudine de superioritate atat prin remarcile facute, cat si prin scrisoarea ce le-o trimite celor doi.Se dovedeste la fel de distanta si fata de Maria cu ocazia vizitei acesteia .Intalnirea cu Victor si dialogul cu el in momentul salvarii ei evidentiaza insa un suflet cald si afectuos.

In acelasi moment al intalnirii , fata in fata cuVictor privirile ei erau speriate, dar cu luciri, semn al sentimentelor de iubire ce-i incolteau in suflet.Laura , premianta unor concursuri literare, sensibila si visatoare este o prezenta aprope ireala, amestec de mister si de fascinatie.VICTOR


Victor este conducatorul grupului, premiantul chibzuit si matur. El este capul limpede, care, prin tenacitate si inteligenta, rezolva situatiile cele mai dificile. Astfel, el este cel care impreuna cu Ursu, dezleaga cheia documentului gasit. Totodata, el conduce intreaga expeditie si cu mult curaj isi asuma riscul de a o salva pe Laura. In momentul cand o vede pe fata avea " o fata bronzata cu priviri adamci, cu intrebari in sprancene, cu trasaturi aproape barbatesti", iar privirile lui  devenisera "surprinse, uimite, stralucitoare".Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani