Homer - Odiseea referat 

 

Odiseea

 

Homer

 

 

Dupa arderea Troiei

Ulise se imbraca in haine de cersetor si intra in Troia, unde Elena il recunoaste si ii spune totul despre cum erau construite portile si cetatea.

Aheii construiesc un cal de lenm urias , pe care il lasa la poarta Troiei, si se prefac ca se retrag la corabii.Troienii sarbatoresc acest eveniment, iar noaptea cand portile erau deschise din cal ies greci si ahei care se unesc cu cei care plecasera spre corabii si sunt condusi de Menelaos si Ulise. Acestia ard Troia din temelii.Ulise si oamenii sai pleaca spre Itaca, iar ceilalti luptatori se indreapta si ei spre tarile lor. Primul popas al itacanilor este pe insula ciconilor, pe care o jefuiesc , dar ciconii se razbuna. Asa pier o parte dintre itacani , cei ramasi ajung pe insula mancatorilor de lotus de unde Ulise isi scapa cu greu oamenii din efectele plantei atat de populare pe acea insula.

Ciclopul Polifem

 

Furtunile imping corabiile lui Ulise pe insula ciclopilor. Ulise ia doisprezece oameni si pleaca pe insula. Ajung in pestera ciclopului Polifem , care ii tine inchisi si mananca o parte din itacani. 11121yxm41bfx5t

Orfeu straspunge ochiul ciclopului cu un tarus incins. Oamenii se ascund sub berbecii lui Polifem ies din pestera si scapa fugind pe carabii.

Ciclopul isi roaga tatal Neptun-Poseidon sa ii faca drumul lui Ulise cat mai anevoios si lung posibil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Circe vrajitoarea

 

Ulise poposeste pe insula Eolia, unde domneste regele Eolus, care stapanea vanturile zburatoare, pe care i le pune lui Orfeu intr-un burduf sa nu-l mai incurce tot timpul drumului. Ajunge in Itaca, oamenii de acolo deschid burduful si corabiile lui Orfeu sunt impinse de vant inapoi pe insula Eolia, de unde , acum, este gonit. Marea inpinge corabiile pana pe insula lestrigonilor, care distrug toate corabiile mai putin pe cea a lui Ulise. Care isi continua drumul pana pe insula vrajitoarei Circe, Eea, care la inceput transforma zece din oamenii lui Ulise in porci. Dar cu ajutorul lui Mercur Ulise scapa si Circe ii devine foarte buna pritena, astfel, cei zece oameni ai lui revin la normal.

Vrajitoarea il gazduieste pe Ulise si pe echipajul sau timp de un an. Si mai apoi il ajuta pe Ulise sa gaseasca calea buna spre casa. Astfel, Ulise merge in Infern la inteleptul Tiresias si afla de mania lui Neptun si modul in care poate scapa de acest blestem. Apoi se intoarce la Circe care il indruma cum sa scape pe drumul sau de sirene, de monstrii Cribda si Scila , ca mai apoi sa ajunga pe insula lui Apolon, de unde ar fi putut scapa cu viata daca fratele sau Euriloh nu ar fi indrumat echipajul sa manance din boii lui Apolon. Astfel, Jupiter razbuna pierderea fiului sau , corabiile ajung din nou in gura monstriilor din mare, de unde scapa numai Ulise, iar valurile il duc pe insula Ogigia la fiica lui Atlas, frumoasa Calipso, unde sta timp de sapte ani.

 

 

Zeii isi amintesc de Ulise

 

Minerva il convinge pe Jupiter sa-i dea drumul lui Orfeu din gazda lui Calipso, aceasta se intampla prin intermediul lui Mercur.

Minerva, tranformata in batranul Mentor, merge la fiul lui Ulise, Telemac, sa ii spuna sa mearga la Menelaos dupa vesti despre tatal sau. Tot in acest timp palatul lui Orfeu este impanzit de petitorii Penelopei, sotia lui Ulise, care furau averea vechiului stapan.

 

 

Calatoria lui Telemac

Telemac isi alege cei mai buni oameni si pleaca, in secret, spre Menelaos. Poposeste mai intai la insula batranului Nestor care i-l da ca ajutor pe fiul sau, Pisistrate. Astfel, ajunge la Menelaos caruia ii povesteste ce se intampla in Itaca cu averea tatalui sau, iar acesta ii spuse unde ii zisesera zeii ca se afla Ulise, in insula Ogigia.

 

 

 

Intoarcerea lui Ulise pe mare

 

Ulise pleaca de la frumoasa Calipso, iar pe mare il intalneste pe Poseidon-Neptun, care ii distruge corabia, ce se izbeste de un talaz . Scapa numai Orfeu si cu ajutorul zeilor ajunge pe insula feacilor, unde domnea Alcinous, acestia il primesc calduros si ii asculta cu drag povestirile despre tot ce a patit pe lungul sau drum. Tot acum poporul feacilor afla ca eroul este protejat de zeita Minerva care li infatiseaza. Astfel regele Alcinous decide sa il ajute pe Ulise sa ajunga in Itaca cu una din corabiile sale. Corabierii ajung in Itaca unde il lasa pe Orfeu, dar la intoarcere sunt transformati intr-o imensa stana de piatra care este aruncata peste insula lor de catre Neptun.

 

 

In Itaca

 

Orfeu este Transformat intr-un batran de Minerva si gazduit de catre Eumeu. Astfel, Ulise vrea sa vada cat de loiali ii sunt slujitorii. Orfeu i se arata numai fiului sau intors de sfatul Minervei din calatoria sa.

Ulise ajunge ca un batran cersetor printre petitorii din palatul sau care doareau sa il omoare dar batrinul il ucide pe uriasul Irus si este primit , pentru un timp in ospatul petitorilor.

 

 

Ziua razbunarii

 

Minerva sfatuieste pe Penelopa sa dea arcul lui Ulise petitorilor si cel care va reusi sa treaca o sageata cu el prin doisprezece inele acela ii va fi sot. Numai batranul cersetor reuseste si atunci isi arata adevarata fata de luptator celor care doareau sa-i fure averea si sotia. Alaturi de Minerva, Telemac, Filetes si Eumeu reuseste sa-i ucida pe petitori, Eurimac, Antinous, Amfinomus, crutand numai doi, crainicul Medon si cantaretul Femius. Mai apoi le spanzura pe slujitoarele necredincioase. Asa ajung Penelopa si Ulise din nou impreuna.

 

 

Pacea din Itaca

 

O parte din regii ai caror fii, petitorii Penelopei, au fost ucisi de Ulise pornesc o rascoala in frunte cu Eurit ,tatal lui Eumeu, Orfeu cere ajutor tatalui sau, Laerte, caruia Minerva ii daruieste puterea din tinerete si acesta il omoara pe Eurit. Armatele sunt separate de fulgerul lui Jupiter, iar rasculatii ingroziti fug de la lupta. Astfel este din nou pace in Itaca. Ulise ii povesteste sotiei sale de blestemul lui Neptun si ca trebuie sa gaseasca un om pe o alta insula care sa tina in mana o lopata de masurat graul pe care Ulise trebuie sa o infiga in pamant si sa-i aduca jertfa lui Neptun un vier si un berbec, ca numai asa va fi iertat.