Culegatorul de basme - Petre Ispirescu referatPetre IspirescuS-a nascut in ianuarie Bucuresti si a murit la 21 noiembrie 1887 la Bucuresti .Culegator de basme , mult pretuit de Delavrancea , Petre Ispirescu scrie "Zicatori populare" , "Pilde si ghicitori" , "Legendele sau basmele romanilor " .

In basme , lumea fantastica se intrepatrunde cu cea reala. Neverosimilul devine posibil si invioreaza imaginatia.  Spre deosebire de legende si balade , in basme intotdeauna fortele binelui inving fortele raului.

Apar personaje antagonice pozitive si negative , apare tensiunea generata de lupta dintre ele.

In basmele lui Petre Ispirescu se regasesc dorintele umane si caile de indeplinire ale lor. Personajele sunt reale , asemanator omului din popor si totodata fantastice.

In "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte" , tema obtinerii tineretii vesnice , care a preocupat mereu omul ,  apare ca unicat in literatura noastra. Personajul fantastic Fat-Frumos ajunge pe taramul fara de batranete si de moarte dar ,sentimentul omenesc puternic , dorul de parinti si de locul natal , il face sa piarda ceea ce dobandise cu un efort atat de mare.

In "Praslea cel Voinic si merele de aur" , personajul pozitiv , asemenea basmelor populare , este fratele mic.

Desi nimeni nu are incredere in el , se dovedeste cel mai istet dintre toti .

Basmele lui Petre Ispirescu nu mai sunt doar o poveste de divertisment , ci au un continut moralizator de mare profunzime.

Dintre snoavele sale- scurte povestiri folclorice cu continut anecdotic avand o mare circulatie orala-amintim: "Lupul parcalab" , "Ariciul si vulpea" , "Bucatele afumate" , "Astronomul ,doctorul si taranul" .

Neverosimil-care nu pare adevarat , de necrezut;

Antagonic-in contradictie;

Unicat-intr-un singur exemplar ;

Divertisment-distractie , amuzament;

Moralizator- care contribuie la crearea unei atmosfere morale, care da invataturi morale;

Anecdota- scurta povestire hazlie , cu final neasteptat  , transmisa mai ales pe cale orala;

Orala- care se transmite prin viu grai.