ESEU ADOLESCENTA referatPais Mihai Nicanor(clasa a IX-a D) 23-10-2000
ADOLESCENTA
1

Adolescenta . Daca vrem s-o definim strict din punct de vedere stiintific,atunci putem sa spunem ca adolescenta este o perioada in dezvoltarea organismului uman,care urmeaza pubertatii si precede starea de adult.Este cuprinsa,in general,intre 14 si 18 ani,avand multiple aspecte particulare de la individ la individ.Se caracterizeaza prin dezvoltarea fizica si neuropsihica pronuntata,explicabila prin faptul ca sistemul neurovegetativ si cel endocrin ajung in faza lor finala de dezvoltare.

O definitie rece,seaca,care se doreste exhaustiva si care contrasteaza puternic cu focul care arde in trupurile in plina transformare,in sufletele care iau prima data contact cu dragostea,cu puterea infinita pe care ti-o da inconstienta si inocenta acestei varste.

Adolescenta,pentru cei ce n-au ajuns la ea,e ceva indepartat,dar care te atrage cu o forta irezistibila,pentru ca este este viitorul,speranta,iar pentru cei care au trecut de ea,adolescenta e acea perioada fantastica din viata unui om,in care totul e posibil,in care stelele iti stau in palma,iar lumea asteapta sa fie cucerita de catre tine,adolescentul cu sufletul deschis si mintea limpede.

2Fiecare a simtit acel fior de teama,cand si-a dat seama ca in trupul lui,aproape de copil,au aparut semnele schimbarii.Pentru mine ca baiat,umbra fina de sub nas,vocea care scapa de sub control si ma facea sa vorbesc cand ca o soprana,cand ca un bas,micii vulcani de pe nas,de pe obraji,care erupeau cand mi-era lumea mai draga,pantalonii care trebuiau lungiti din ce in ce mai des,toa-te au fost semne ca s-a incheiat o etapa din viata mea : COPILARIA. Si ma intreb : imi pare bine sau rau,regret sau ma bucur.

Regret lipsa de griji a copilariei,dar ma bucur ca voi avea un cuvant de spus,ca voi avea responsabilitati .

Regret ingenuitatea copilariei,dar stiu ca viata nu este roz,ca oamenii sunt si buni si rai si ca pentru nimeni nu exista un clopot de sticlav sub care sa poata trai ferit de tot raul din lume.

Regret simplitatea si sinceritatea relatiilor de prietenie dintre copii,dar ma bucur de profunzimea noilor relatii care se vor crea.

Regret inconstienta copilariei,dar ma bucur ca-n aceasta perioada ma voi descoperi pe mine,cel din adancuri,ca voi incerca sa ma cunosc cat mai bine,sa aflu ce-mi place la mine si ce nu,si sa lupt pentru a deveni cineva cu care sa ma simt bine si de care sa fiu multumit.

3Regret lumea fantastica a povestilor,si inca nu stiu daca sa renunt definitiv la ea sau s-o pastrez bine ascunsa intr-un coltisor,si atunci cand voi fi dezamagit de lumea reala,sa ma pot refugia in ea,pentru ca sunt la mine acasa.Ca orice lume fantastica,resursele ei sunt inepuizabile,asa ca sper sa imi ajunga toata viata.

Daca e sa revenim la definitia stiintifica si anume la faptul ca in aceasta perioada sistemul endocrin ajunge in faza finala de dezvoltare,atunci putem sa traducem : roseata si caldura in obraji,bubuiturile de toba ale inimii,care sta sa sparga pieptul,furnicaturile din maini,toate au un singur nume: Iubirea.

Oare este intamplator ca adolescenta corespunde perioadei de liceu?

Oare este intamplator ca cele mai frumoase amintiri sunt din aceasta perioada?

Oare este intamplator ca cele mai trainice prieteni se leaga acum?

Nu poate fi decat un raspuns : Nimic nu e intamplator.

Este adevarat ca epoca informationala in care traim,noi adolescentii de astazi,isi pune puternic amprenta asupra noas-tra.

Este adevarat ca nu ne place sa citim,dar indemnati de parinti,de profesori,nu aruncam la cos valorile universale si in momentul cand le descoperim,constatam ca nu suntem singuri in Univers,si mai ales ca tot ceea ce traim noi au mai trait si alti adolescenti,ca istoria se repeta.

4Unul dintre cei mai iubiti adolescenti prezentati in literatura romana,este Ionut Jder,din romanul lui Mihail Sadoveanu : "Fratii Jderi". "Desi nu era frumos,ca avea nasul cam mare,ca si tatal sau Jderul cel batran,il placeau toti.Chipul sau era atragator,un baietandru subtiratic,strain si orfan,un pui vrednic de parintele sau.Muierile au bagat de seama ca-i stangaci.Surprins in schimbarile vietii,era fara liniste,ii placeau toate zburdalniciunile. 

In romanul "Cismigiu & Comp.",de Grigore Bajenaru,e prezentata numai adolescenta autorului, elev la liceul Gh.Lazar,si ne face cunostinta cu atmosfera din liceu,cu relatiile dintre elevi si profesori,cu frumusetea acelei perioade interbelice.Este o carte despre,cu si pentru adolescenti.

Schackespere cu "Romeo si Julieta",a adus cel mai frumos omagiu acestei varste,surprinzandu-i esenta : iubirea, apropiindu-se de eroi cu dragoste,tandrete,intelegere,facand din doi eroi simbolul iubirii adolescentine dusa pana la sacrificiul suprem.