Pintea viteazul - momentele subiectului referatPintea viteazulExpozitiunea:Pintea se afla in slujba unui mare boier,Stupul.

Intriga:Cand iese la arat Pintea face o greseala nefiind atent si plugul ii sare din brazda.Stupul l-a batut rau pentru astaa si atunci Pintea s-a hotarat sa nu-l mai slujeasca si sa plece in codrul verde.

Desfasurarea actiunii:In jurul unui foc mic stau o ceata de voinici.Pintea,un tanar cu parul ondulat,cu fata alba si foarte istet ii cheama la o viata libera si de lupta impotriva stapanilor asupritori.

In toata tara s-a raspandit vestea ca viteazul Pintea ii opreste pe negustori si le ia banii pentru a-i da saracilor oamenii domniei au trimis oaste mare pntru a-l prinde si a-l omori.Pintea nu s-a-nspaimantat si si-a-ndemnat oamenii sa fie gata de lupta. Oaste mare imparateasca soseste si pandurii ii spun sa se predea. El ii infrunta barbateste si ii alunga.Domnii pun pret pe capul haiducului o suma mare de bani dar nimic nu-l atinge caci era vrajit de maica-sa de cand era mic.

Pintea traia fericit in codrul verde,dar intr-o zi isi roaga ortacii sa mearga dupa provizii la Baia Mare.Acestia spun ca nu vor pleca decat dupa ce afla de ce poate muri el.Pintea le marturiseste secretul sau si apoi fartatii pleaca la Baia.

Punctul culminant:Acolo sunt prinsi de panduri care reusesc sa afle de la ei cum poate fi ucis Pintea.

Deznodamantul:Vazand ca fratii lui nu se intorc el pleaca dupa ei.La baia pandurii ii cer sa se predea dar el refuza si se lupta cu ei.

Un pandur batran ia ,,trei fire de grau sfant si plumbutul de argint,, si trage ochindu-l la subsoara.Pintea este doborat la pamant si calul il plange.