Ciresarii referat

CIRESARII

DRUM BUN,CIRESARI!

DE CONSTANTIN CHIRITAVacanta de vara este pe sfarsite.In afara de Ionel,toti ciresarii se afla in orasul lor natal.Ionel isi petrece sfarsitul de vacanta impreuna cu parintii lui la Marea Neagra.Acolo el a intalnit un om batran pe nume mos Eftimie care i-a istorisit multe intamplari despre pescari.Cel mai mult l-a fascinat pe Ionel intamplarea despre niste pescari pe care i-a prins o vijelie in mijlocul marii si care au naufragiat intr-un banc de nisip in apropierea malului.Baiatul a mai aflat ca un supravietuitor al acelei tragedii traieste si acum in Delta Dunarii.

Ionel a fost lasat de parinti sa plece in Delta Dunarii pentru a-l gasi pe supravietuitorul naufragiului.Ajuns in delta,baiatul l-a gasit pe pescar cu care a discutat ore in sir.Pescarul l-a invitat pe Ionel sa faca o plimbare cu barca in delta.Acolo,baiatul a vazut doua coloane de marmura extraordinar de frumoase.

Ionel a presupus ca in acea zona se afla un palat.Cu ocazia acestei descoperiri,baiatul le-a trimis o telegrama celorlalti ciresari pentru a veni pe litoral.Toti ciresarii si-au facut bagajele pentru a pleca pe litoral in afara de Tic care credea ca este o farsa.Din aceasta cauza,Tic a ramas acasa iar ceilalti ciresari au plecat la Marea Neagra.

Ajunsi acolo,ciresarii nu l-au gasit pe Ionel asa ca si-au instalat corturile intr-un loc numit "La ochiuri".Ionel le-a mai trimis o telegrama foarte importanta ciresarilor dar acestia se aflau deja pe lioral.Insa,Tic a gasit telegrama la Victor acasa asa ca s-a hotarat sa mearga si el pe litoral.

Ionel i-a gasit in cele din urma pe ciresari.Acesta le-a povestit descoperirea pe care a facut-o.Dupa ce Ionel le-a istorisit intamplarea,ciresarii credeau ca exista un palat pe care l-au numit "Palatul de clestar".Dimineata urmatoare a sosit si Tic "La ochiuri".Ciresarii s-au impartit in trei grupe pentru a descoperi palatul: Ursu si Tic se duc la Valurele pentru a-l gasi pe un pescar pe nume mos Albu,iar Victor si Ionel se duc la Dunarel pentru a-l gasi pe mos Eftimie,iar Dan,Maria si Lucia raman la corturi.

Ajunsi la Valurele,Ursu si Tic afla ca mos Albu se afla la Dunarel.Tot la Valurele Ursu l-a salvat pe Tic dintr-un vartej din Dunare.Victor si Ionel afla ca mos Eftimie se afla la Valurele.Ursu si Tic se intalnesc in cele din urma cu Victor si Ionel.Cei patru ciresari pleaca impreuna si discuta cu mos Albu si cu mos Eftimie.Ei afla ca naufragiul a avut loc intr-o zona numita "Gorganul".Cei patru ciresari se intalnesc cu ceilalti ciresari si pleaca spre Gorgan. Ajunsi acolo ei isi monteaza corturile pe o duna de nisip.Tic observa ca in cealata parte a dunei de nisip se afla un cort strain.In cort nu locuia decat un om. Ciresarii se impart din nou in grupe si se pregatesc sa faca niste scufundari pentru a gasi corabia naufragiata.Ciresarii pun in fiecare loc cercetat niste geamanduri pentru a nu cerceta de mai multe ori acel loc.

Ziua urmatoare apare si Laura impreuna cu un prichindel.Impreuna cu noii veniti,ciresarii descopera corabia si niste pietre pe care era scris un nume grec "Sofocles".Victor si Laura se duc la un muzeu din Histria si afla ca pietrele arata viata unui zeu grec pe nume "Agathocles".Victor si Laura se intorc la corturi fara nici un rezultat.

Ursu face o gaura in corabie si intra sa cerceteze corabia dar nu gaseste decat o placa de marmura pe care erau inscriptionate niste litere.El nu apuca sa le copieze pe o foaie deoarece a inceput o vijelie si marea era foarte agitata. Deoarece vijelia nu s-a oprit,intr-o seara Ursu s-a enervat si a intrat in apa pentru a copia literele de pe placa de marmura.

Ursu s-a intors la corturi cu placa de marmura pe care scria: "PO NASO".Citind o carte,Victor si-a dat seama ca in mare nu se afla un palat ci mormantul marelui scriitor din Sulmona numit "Publius Ovidius Naso".

Astfel,ciresarii au facut o descoperire istorica.Volumul al V-lea


Copyright © Contact | Trimite referat