Testament - Tudor Arghezi referatTudor Arghezi

TestamenTTestamenT
Deschizand primul volumm de versuri argheziene , aceasta poezie constituie arta poetica de prima importanta in intreaga noastra literatura .

Textul sau nu versifica , in sensul pur al cuvantului , niste idei , pentru ca poezia lui Arghezi este fundamental existentiala , ea intuind , pe baza unor imbinari neasteptate de cuvinte , si cautand o noua misiune poetica in functie de asemenea situatii existentiale . Poetul se vrea rob printre robi si-si cauta atat locul in viata cat si marea sa datorie fata de acest loc . Arghezi imagineaza dialogul cu un posibil fiu , urmas , caruia-i lasa un nume adunat pe-o carte . Prin urmare cartea devine termenul esential al intregii adrese : cartea inseamna : opera; conceptie despre opera; treapta; hrisov; posibil capatai . Respectiva carte a fost realizata in cursul existentei definita ca lupta , ca istorie (suita de batrani pe branci , prin rapi si gropi adanci

Dincolo de definirea cartii sale, poetul adreseaza in testamentul lui un indemn catre urmas :Aseaz-o cu credinta capatai precizand ca acea carte vrea sa transmita o stafeta intre robii de la nivel general si robul cartii sale in plan special Urmeaza derularea lirica a transfigurarii muncii fizice in fapt poetic Sapa a devenit condei si brazda sa impus drept calimara prin sudoarea muncii sutelor de ani

Procesul creatiei argheziene este sustinut in mod magistral prin jocul cuvintelor care este de fapt jocul ideilor: poetul distileaza existenta comuna a robilor cu ajutorul acelorasi cuvinte potrivite care  framantate indelung devin versuri si icoane El obtine astfel estetica uratului in genul lui Baudelaire , cat timp din zdrente el obtine muguri si coroane , veninul se preschimba-n miere iar ocara poate sa-mbie sau sa-njure . Rezultatul respectivei distilari este cartea devenita Dumnezezu de piatra si hotar inalt adica insemn al creatiei ridicate la rang divin Mai departe Arghezi isi defineste cartea drept vioara si bici caci arta poate intoarce un destin , izbavindu-l de suferinta . Izvoarele cartii sunt bube , mucigaiuri si noroi dar finalitatile nu trebuie sa-i fie altele decat frumuseti si preturi noi (conform esteticii uratului ) .

Pentru a se obtine o asemenea arta poetica se impune imbinarea slovei de foc cu slova faurita Cartea scrisa de rob devine o expresie a spiritualitatii poporului , o expresie etnica , etica , si estetica .

Arghezi este , prin urmare, o constiinta lirica individuala care sustine cauza unei colectivitati pe baza poeziei definite nu numai joc sau potrivire de cuvinte , ci incercare de intelegere prin cuvant (M. Papaghi ).