Basmul Praslea cel voinic si merele de aur - caracterizarea lui Praslea referat 

Caracterizarea lui praslea din basmul „praslea cel voinic si merele de aur”

 

In cadrul creatilor pupulare, operele epice in proza ocupa un loc aparte, intre care basmul este unic prin valoarea sa etica si estetica, prin bogatia lui de idei, si prin lumea fabuloasa pe care o creaza. In basm se implineste tot ceea ce in lumea reala, in existenta cotidiana, este irealizabil. 53924sjj88dgn5uIn basmul „Praslea cel voinic si merele de aur”, personajul principal este Praslea, personaj central prezent in toate momentele actiunii, si al carui nume apare chiar in titlu. Praslea va instaura victoria binelui.

Intreaga desfasurare a absmului constitue drumul initierii unui tanar, al pregatirii sale ptr. a deveni imparat.

Prima treapta a acestei initieri, o constitue zadarnicirea unui furt si alungarea hotului.

Prin cuvintele pe care i le spune imparatului, Praslea se dovedeste a fi atasat de parintele sau si plin de modestie. jg924s3588dggn

Mai tarziu cand imparatul intentiona sa-i pedepseasca pe fii sai mai mari, vorbele lui Praslea ii arata bunatatea si puterea de a ierta. : „Tata, eu ii iert si pedeapsa sa io dea Dumnezeu.”

Dupa cum arata si numele personajului central al basmului este mezinul familiei, insusi imparatul caracterizandu-l ca fiind necopt. Faptele contrazic insa aceasta opinie. Astfel, masurile pe care si le ia ptr a nu dormi, scot in evidenta istetimea lui Praslea, tot asa cum hotararea de a urmarii hotul echivaleaza cu dorinta de a-si duce misiunea pana la capat : pleaca pe taramul celalalt, se lupta cu zmeii, elibereaza fetele de imparat si se intoarce victorios.

Drumul pe celalalt taram constitue o a doua treapta a initierii lui Praslea. Folosindu-si curajul si indrazneala pamanteanul va izbuti sa-i ucida pe zmeii mai mari, pregatindu-se ptr. intalnirea decisiva cu mezinul zmeilor. Vitejia, increderea in victorie si credinta in Dumnezeu sunt calitatile care se releva cu aceasta ocazie.Ca-n toate basmele populare presonajul central, Praslea, este simbolul binelui ce invinge raul. Finalul basmului, exact acest lucru il comunica: dreptatea triumfa, adevarul si cinstea sunt in totdeauna impreuna si sunt pretutindeni, iar cei viteji si cinstiti sunt rasplatiti si traiesc pana la adanci batraneti.

Praslea este asadar personajul care capteaza atentia cititorului inca din titlu. Este un personaj imaginar si creatorul popular ne surprinde in mod treptat o multime de virtuti morale printr-o caracterizare directa. Mai intai ii sunt surprinse gandurile, dorinta de a arata ce poate. Increzator in fortele sale se straduieste sa-si convinga tatal, impresionat fiind de supararea acestuia. In ciuda ironiei cu care este tratat de imparat si de fratii mai mari prin caractrizarea indirecta, autorul anonim ii scoate in evidenta perseverenta, medestia si mai ales inteligenta. Creatorul popular imbina deci maniera unei prezentari directe cu cea indirecta. Toate modurile de expunere (naratiunea, dialogul si descrierea) au rolul de a accentua insusirile pozitive ale eroului.

Si acest basm, ca toate basmele populare comunica un mesaj clar : binele, cinstea, omenia, frumusetea morala trebuie sa ne coordoneze viata.

Titlul alcatuit din substantivul propriu compus „Praslea ce Voinic” evidentiaza destoinicia personajului si substantivelor „merele de aur” numesc elemente fantastice datorita carora va intra intr-o lume fabuloasa.

George Calinescu spunea ca : „Basmul este o oglindire a vietii in moduri fabuloase.”

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani