Rezumatul nuvelei Alexandru Lapusneanul referat

Alexandru Lapusneanul - Rezumat


I "Daca voi nu ma vreti io va vreu"


Inceputul nuvelei Alexandru Lapusneanul surprinde personajul ce ofera numele nuvelei intrand in Moldova intovarasit de vornicul Bogdan si o armata numeroasa avand intentia de a-si recapata tronul pierdut din cauza tradarii boierilor. Lapusneanul intentioneaza sa faca acest lucru inlaturandu-l de la tron pe Stefan Tomsa.La un moment dat Lapusneanu poposeste undeva in apropierea Tecuciului unde este intampinat de patru boieri: Vornicul Motoc, postelnicul Veverita si spatarul Spancioc si Stroici, acestia vin din partea lui Stefan Tomsa si incearca sa-l intoarca din drum pe Lapusneanu spunandu-i ca poporul nu il vrea. Insa acesta intelegand ca boierii doar incearca sa-l descurajeze se infurie si le promite rasplata cuvenita de indata ce isi va recapata tronul.

Dupa plecarea celorlalti trei boieri, Motoc, impresionat fiind de mania lui Lapusneanu ii cade la picioare si ii cere iertare acestuia si il roaga  sa intre in Moldova fara armata straina deoarece va fi sprijinit de boieri si de popor. Domnitorul nu are incredere insa in cuvintele amagitoare ale batranului vornic, ramanand neclintit in hotararea sa.

Acest capitol constituie expozitiunea.


II "Ai sa dai sama Doamna"


Acela de al doilea capitol al nuvelei reprezinta intriga acesteia.

Alexnadru Lapusneanul nu intampina nici un fel de rezistenta din partea lui Tomsa si instalandu-se la tronul Moldovei incepe sa duca la indeplinire ceea ce le promisese celor patru boieri. Astfel voievodul omora boierii la cea mai mica abatere si le distruge catatile.

Doamna Ruxandra, ingrozita fiind de faptele sotului sau il roaga pe acesta sa inceteze si obtine promisiunea ca acest lucru se va intampla curand, Lapusneanul de asemenea ii promite sotiei sale ce ii va oferii un leac pentru frica.


III "Capul lui motoc vrem"


In cadrul celui de al treilea capitol este atins punctul culminant al acestei nuvele

In acest capitol Lapusneanul ii invita pe toti boierii la un ospat care are loc intr-o zi de sarbatoare dupa slujba religioasa la care domnitorul participa. Acesta intarzie la slujba, si dupa ce aceasta se incheie Lapusneanul se inchina la icoane si saruta cu mare smerenie moastele lui Ioan. Acesta se suie din nou in strana si se caieste de faptele sale promitandu-le boierilor ca le va aduce pacea. Mai mult domnitorul le cere boierilor iertare si apoi ii invita la un ospat.Banuind intentiile necurate ale domnitorului, Spancioc si Stroici nu se duc la masa domneasca.

Comfirmand temerile celor doi boieri ospatul se transforma pe neasteptate intr-un macel in care sunt ucisi 47 de boieri.

Poporul vine la palat amenintand sa forteze portile. Toate nemultunirile multimii se indreapta impotriva lui Motoc, considerat a fii cauza tuturor relelor, de aceea poporul cere intr-un glas capul lui Motoc.

Alexnadru Lapusneanul il arunca pe motoc multimii care omorandul pe motoc se razbuna pentru suferintele indurate. Acest moment constituie punctul culminant.

Dupa ce Vornicul Motoc este ucis de multime Alexnadru Lapusneanul porunceste sa fie taiate capetele boierilor din care face o piramida pe care o arata Doamnei Ruxandra pentru a-i da un leac de frica.

Dupa ce- ucide pe boieri, domnitorul porunceste sa fie cautati Spancioc si Stroici insa acestia reusesc da treaca granita nu inainte de a-i transmite domnitorului ca se vor vedea inainte de a muri.


IV "De ma voi scula pre multi am sa popesc eu"


Timp de patru ani Lapusneanul nu mai porunceste nici o executie insa, totusi, ii schingiuieste pe unii boieri considerati suspecti.

In timpul sederii sale la Hotin Lapusneanul se imbonlaveste si cazand la pat, intr-un moment de delir cere sa fie calugarit. Dorinte ii este indeplinita si acesta primeste numele de Paisie. Odata revenit la realitate, Lapusneanul, ii alunga pe cei care l-au calugarit. Acesta o alunga si pe Ruxandra, care, la sfatul lui Spancioc pune otrava in bautura sotului sau care isi gaseste astfel sfarsitul.

Acest ultim capitol reprezinta, bineinteles, deznodamantul nuvelei.Copyright © Contact | Trimite referat