Romanul de dragoste - Cartea nuntii - comentariu - George Calinescu referat

Cartea nuntiiDe George Calinescu

(prezentare generala)


Georga calinescu(1899-1965) critic,istoric literar estetician,eseist de prestigiu di sec.xx lea si autor al mai multor romane: "Cartea nuntii","Enigma Otiliei","Bietul ioanide".

Tema lor comuna familia este colerata cu alte teme:iubirea,casatoria si moartea.

"Cartea Nuntii" este un romande dragoste,cu un oarecare lirism,tratat insa printr-o forma cu desavarsire epica.Romanul trateaza despre dragoste si moarte, in doua, unul idil si celalalt sumbru.

Actiunea romanului, incepe intr-un tren in care tanarul Jim (peronajul principal al romanului) se intorcea acasa de la studii din strainatate. El admira cu placere si cu uimire in acelasi timp privelistea dar ajunge sa studieze in final si persoanele care erau cu el in copartiment cu el. O atentie deosebita insa ii acorda unei tinere domnisoare, pe care o analizeaza foarte atent. Dupa un timp domnisoara incearca sa deschida geamul dar fiindu-I insa cu neputinta o ajuta Jim. La inchiderea geamului acelasi lucru numai ca ramasi singuri in compartiment impins de o dorinta launtrica,Jim o saruta pe tanara domnisoara.

Trenul ajunge la destinatie,Jim I-a o trasura care il duce acasa, unde este intampinat de vechea servitoare Chiva, aceasta o roaga sa il lase un timp singur,sa nu anunte venirea lui pt. a se regasi si a se odihni. Ramas singur in odaia lui el regaseste vechile obiecte prafuite. Toata lumea face zarva si este foarte bucuroasa de venirea lui Jim. Dupa reintalnirea cu mama sa "Tanti Magdalina" jim mai cerceteaza odaile si da peste obiecte, tacamuri si matasuri prafuite.

In cele din urma jim ii8 face o surpriza lui Tanti Iaca o femeie foarte batrana, care I se plange ca nu primeste destula mancare. Dupa masa tanarul iese la o plimbare cu vechiul lui "pejout prafuit".El isi suna vechea prietena, Medy care il invita la ea pt. a doua zi. Ajuns la Medy el le revede pe cele doua tinere lola si Dora. Pana atunci Jim nu vazuse in ele decat niste prietene insa acum el simtea nevoia sa stranga in brate pe cineva. Dupa mai multe vizite Jim ii trimite o scrisoare in care ii declara intru-un fel dar mai pe ocolite asa zisele sentimente dar nu numai de prietenie ci si de dragoste.

Bobby un tanar scolar ,care nu pre iubea scoala ajunge cu intarziere si nimereste la ora de muzica dupa nu o pre placuta experienta vine si ora de istorie la care astepta o lucrare. Tanarul prevazator se aseaza undeva mai in spate pt. a putea consulta la nevoie cartea. Intamplarea face ca profesorul de istorie sa fie chiar unchiul lui Jim si tot intamplarea face ca atunci cand tanarul care habar nu avea de lectii incearca sa consulte cartea si, observat de d-l Silivestru se sperie si astfel ii cade din banca oracolul pe care bineinteles profesorul il confisca, incercand in zadar sa-I inapoieze oracolul. Bobby avea o sora pe care o chema vera si pe care o roaga sa mearga sa-I aduca oracolul. Aceasta ajunge insa la Jim care constata de vfapt ca Vera era chir tanara pe care a sarutat-o in tren. O conduce la unchiul sau, o prezinta ca fiind o prietena de-a lui, acesta ii inapoiaza oraacolul fratelui ei. Jim se ofera sa o conduca pana acasa si ii marturiseste ca I-ar placea sa mai vorbeasca cu ea. Dupa aceasta plimbare si discutie Jim nu vede in ea decat o prietena care iarta si aproba foarte usor

Jim isi face un plan si anume sa o seduca pe Lola si apoi sa o paraseasca. Dupa nenumarate vizite la Lola acasa acesta vazand cat de rece si de indiferenta este cu nenumaratii pretendenti se hotaraste sa-I marturiseasca ca o iubeste. Aceasta rece si indiferenta nu rectioneaza la spusele lui si nici nu pre il crede, o alta dezamagire insa el isi da seama ca Lola nu este porivita pt. temperamentul sau.

Pe strada zareste o tanara "copila" care era de fapt Vera si care suferise foarte mult pt. el in acest timp.Aceasta il astepta la intalnire, pt. ca el ii dadu-se intalnire insa renunta-se la ea in favoarea invitatiei facuta de Lola stiind ca vera va intelege si nu se va supara. Insa dezamagit el, I-a o hotarare foarte importanta, o cere in casatorie pe vera si bineinteles ca accepta fiind insa foarte uimita. Mergand acasa la Vera, Jim o cere pe Vera de nevasta de la d-na Policrat o femeie foarte eleganta care nu-si arata deloc varsta. Acasala Jim batranele bineinteles foarte nemultumite de marturisirea tarzie a lui Jim care se insoara.

Silivestru vrand si el sa-si intemeieze o familie insa era influientat de vorbele batranelor. El ii trimite totusi cu ceva timp in urma o scrisoare unei prietene de-ale lui, profesoara de geografie.

Venise si ziua nuntii, la ceremonie au venit si batranele casei alaturi de mama lui jim care nu mai parasise de mu7lta vreme "holanil"curtii. Toate isi scosese de la "naftalina" rochiile nemai purtate de foarte multa vreme si fiecare venind cu daruri vechi dar semnificative pt. nunta.Dupa ceremonie cei doi tineri se retrag in odaia fetei lasandu-I pe ceilalti oaspeti sa povesteasca singuri. Cadoul lui Silivestru pt. nunta fusese o carte in care la fiecare pagina era cate o bagnota de doua mii de lei, cartea avand 444 pagini.Lisandrina care plecase mai repede acasa fugise si ea impreuna cu barbatul pe care-l iubea intemeind o familie, acestea au descoperit batranele care ajunsese acasa.

Acasa la barane Craciunul trecea fara prea multa "petrecere" erau doar niste zile obisnuite numai ca femeile se trezeau mai tarziu. Silivestru obsedat de ideia casatoriei si acum mai mult de moarte avea ganduri de sinucidere. Dupa cateva zile bune in care ii aparuse un inger la fereastra, si care il insotea tot timpul el hotareste sa se sinucida; asa ca se spanzura. Cand il gasesc femeile incep sa se gandeasca ce 'boala" l-ar fi chinuit. Dupa asa zisa inmormantare la care femeile se retrag din nou acasa. Acele odai fusese cumparate de mult timp de Silivestru pe cand avea ganduri de insuratoare si pe carei-o lasase mostenire lui Jim si Verei cu conditia sa le lase o odaie si batranelor si sa refaca acel loc si sa construiasca in locul acelor odai o casa noua si frumoasa nici urma de praf si molii.


~ FIN ~,Caracterizarea personajelor

Jim- un tanar de 25 de ani intors de la studii din strainatate, nu prea se intelegea cu mama lui cu care avea astfel de conceptii desii aceasta uneori incerca sa-l ajute. Stiind de experienta unchiului sau care nu era casatorit desi avea 50 de ani el "hotaraste sa se casatoresca".

Tanti Magdalina- mama lui Jim, visul acesteia era sa se mute intr-o locuinta proprie cu Jim, unde sa0si poata pune in valoare mobilele vechi.

Tanti Ghenca-  imbracata cu ingrijire "cu parul negru foarte frizat". Desupra patului avea o poza cu tanti Iaca inca tanara, totul aranjat simetric.

Tanti Agepsina- o femeie foarte credincioasa, o domnisoara de aproape 60 de ani. Peretii ii erau plini de icoane si candele aprinse ca intr-un paradis, iar pe o masa intinsa de stejar erau o sumedenie de sfesnice de argint si de alama si fel de fel de carti bisericesti cu scoarte din piele innegrita si cu miros de tamaie.

Lola ,Dora si Medy- sunt trei fete pline de viata ce incearca sa imbine utilui cu modernul.

Silivestru- unchiul lui Jim, invarsta de 50 de ani care, ajuns la aceasta varsta nu este casatorit.

Bobby- fratele verei, elev la mediocre, elev al profesorului Silivestru.

Vera- fata intalnita de Jim in tren si viitoarea lui sotie.

Baba Chiva- servitoare batrana, necasatorita.Copyright © Contact | Trimite referat